مصادره اموال در جرایم مواد مخدر
به موجب قانون مبارزه با مواد مخدر، مصرف، تولید، خرید و فروش، حمل و نگهداری هرگونه مواد مخدر به هر مقدار که باشد جرم انگاری شده است.
با توجه به نوع مخدر و جرم ارتکابی و مقدار مواد مخدر مجازات متفاوتی در قانون برای آن در نظر گرفته شده است.
این مجازات ها اعم از حبس تعزیری، شلاق، جزای نقدی، اعدام و مصادره أموال میباشد که در ادامه قصد داریم که به نوعی از این مجازات یعنی مصادره اموال در جرایم مواد مخدر بپردازیم.
انواع مواد مخدر
همانطور که می دانید هر گونه ماده خالص یا ناخالص با ترکیبات شیمیایی یا طبیعی که باعث شود فرد مصرف کننده از حالت عادی خارج شود و با تداوم مصرف آن اعتیاد پیدا کند مواد مخدر نام دارد.
√ به عبارت دیگر با مصرف این گونه مواد به فرد احساس سرخوشی، نشئگی و تسکین موقتی روحی و جسمی و همچنین توهم زایی دست می دهد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل مواد مخدر تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
به گونه ای که فرد با احساس وابستگی، اعتیاد و نیاز به آن ماده خاص دچار ضعف جسمی و روانی می شود.
چنانچه آن ماده به بدن مصرف کننده نرسد دچار تنش های عصبی، احساس درد شدید عضلانی و مفصلی و رفتارهای سوء اجتماعی همچون آسیب رساندن به اشخاص اطراف خود و بروز انواع فساد و جرایم می شود.
√ در یک تقسیم بندی کلی نیز مواد مخدر به دو نوع صنعتی و غیرصنعتی تقسیم می شود:
مواد مخدر صنعتی:
هروئین، کوکائین، شیشه، کراک، …
مواد مخدر غیرصنعتی:
شیره، گراس، تریاک، بنگ، سوخته، …
مجازات جرم حمل و نگهداری مواد مخدر غیرصنعتی
مطابق قانون اصلاح مبارزه با مواد مخدر، مجازات جرم حمل و نگهداری موارد مخدر غیرصنعتی مانند شیره، تریاک، بنگ، سوخته، تفاله تریاک به شرح زیر میباشد.
√ هرکس تریاک و دیگر مواد مذکور در ماده ۴ را خرید، نگهداری، مخفی یا حمل کند با رعایت تناسب و با توجه به مقدار مواد و تبصره ذیل همینماده به مجازاتهای
زیر محکوم میشود:
- 1 تا پنجاه گرم، تا سه میلیون ریال جریمه نقدی و تا پنجاه ضربه شلاق.
- 2 بیش از پنجاه گرم تا پانصد گرم، پنج تا پانزده میلیون ریال جریمه نقدی و ده تا هفتاد و چهارضربه شلاق.
- 3 بیش از پانصد گرم تا پنج کیلوگرم، پانزده میلیون تا شصت میلیون ریال جریمه نقدی
و چهل تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و دو تا پنج سال حبس. - 4 بیش از پنج کیلوگرم یا بیست کیلوگرم، شصت تا دویست میلیون ریال جریمه نقدی و پنجاه تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و پنج تا ده سال حبس و درصورت تکرار برای بار دوم علاوه بر مجازاتهای مذکور، به جای جریمه مصادره اموال به استثناء هزینه تأمین زندگی متعارف برای خانواده محکوم، وبرای بار سوم اعدام و مصادره اموال به استثناء هزینه تأمین زندگی متعارف برای خانواده محکوم.
- 5 بیش از بیست کیلوگرم تا یکصد کیلوگرم، علاوه بر مجازات مقرر در بند ۴ به ازاء هر کیلوگرم دو میلیون ریال به مجازات جزای نقدی مرتکب اضافهمیگردد و در صورت تکرار اعدام و مصادره اموال به استثناء هزینه زندگی متعارف برای خانواده محکوم.
- 6 بیش از یکصد کیلوگرم، علاوه بر مجازات جریمه نقدی و شلاق مقرر در بندهای ۴ و ۵ حبس ابد و در صورت تکرار اعدام و مصادره اموال بهاستثناء هزینه تأمین زندگی متعارف برای خانواده محکوم.
مجازات جرم حمل و نگهداری مواد مخدر صنعتی
با استناد به قانون اصلاح مبارزه با مواد مخدر، مجازات حمل و نگهداری و همچنین ساخت و تولید و خرید و فروش مواد مخدر صنعتی به شرح زیر میباشد.
√ هرکس هروئین، مرفین، کوکائین، و دیگر مشتقات شیمیائی مرفین و کوکائین را وارد کشور کند، یا مبادرت به ساخت، تولید، توزیع، صدور،ارسال، خرید و فروش نماید و یا در معرض فروش قرار دهد و یا نگهداری، مخفی یا حمل کند با رعایت تناسب و با توجه به میزان مواد به شرح زیرمجازات خواهد شد:
- 1 تا پنج سانتی گرم، از پانصد هزار ریال تا یک میلیون ریال جریمه نقدی و بیست تا پنجاه ضربه شلاق.
- 2 بیش از پنج سانتی گرم تا یک گرم، از دو میلیون تا شش میلیون ریال جریمه نقدی و سی تا هفتاد ضربه شلاق.
- 3 بیش از یک گرم تا چهار گرم، از هشت میلیون تا بیست میلیون ریال جریمه نقدی و دوتا پنج سال حبس و سی تا هفتاد ضربه شلاق.
- 4 بیش از چهارگرم تا پانزده گرم، از بیست میلیون تا چهل میلیون ریال جریمه نقدی و پنج تا هشت سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق.
- 5 بیش از پانزده گرم تا سی گرم، از چهل میلیون تا شصت میلیون ریال جریمه نقدی و ده تا پانزده سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق.
- 6 بیش از سی گرم، اعدام و مصادره اموال به استثناء هزینه تأمین زندگی متعارف برای خانواده محکوم.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
مجازات مصادره اموال در جرایم مواد مخدر
همانطور که در ابتدا اشاره شد با توجه به نوع مواد مخدر و میزان آن و همچنین جرم ارتکابی کیفیت مجازات متفاوت خواهد بود که در برخی موارد ممکن است علاوه بر سایر مجازاتها مثل شلاق، حبس تعزیری، جزای نقدی و اعدام؛ مجازات مصادره اموال نیز صادر شود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل مواد مخدر تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
- 1 هرکس بنگ، چرس، تریاک، شیره، سوخته و یا تفاله تریاک را به هر نحوی به کشور وارد و یا به هر طریقی صادر و ارسال نماید یا مبادرت بهتولید، ساخت، توزیع
یا فروش کند یا در معرض فروش قرار دهد یا نگهداری، مخفی یا حمل کند، چنانچه میزان آن بیش از پنج کیلوگرم باشد، مجازات مرتکب اعدام و مصادره اموال به استثناء هزینه تأمین زندگی متعارف برای خانواده محکوم خواهد بود. - 2 هرکس هروئین، مرفین، کوکائین، و دیگر مشتقات شیمیائی مرفین و کوکائین را وارد کشور کند، یا مبادرت به ساخت، تولید، توزیع، صدور،ارسال، خرید و فروش نماید و یا در معرض فروش قرار دهد و یا نگهداری، مخفی یا حمل کند، چنانچه میزان آن بیش از سی گرم باشد، مجازات مرتکب اعدام و مصادره اموال به استثناء هزینه تأمین زندگی متعارف برای خانواده محکوم خواهد بود.
نمونه رای در خصوص نحوه صدور حکم مبنی بر مصادره اموال در جرایم مواد مخدر
• محتویات پرونده حاکیست ساعت … مورخه …، مأمورین مبارزه با مواد مخدر شهرستان … در حین کنترل خودروهای مشکوک، یک دستگاه خودروی وانت نیسان آبی رنگ به شماره انتظامی … به رانندگی آقای الف را متوقف و از درون قسمت بتن سیمانی که بار خودرو بوده تعداد چهل و نه بسته مواد مخدر از نوع تریاک کشف و وزن آن با لفافه یکصد کیلو و ششصد گرم و با توزین به عمل آمده بدون لفافه یکصد کیلوگرم می باشد.
• نامبرده نزد دادستان … اتهام حمل مواد را قبول دارد و می گوید حاضرم همکاری نمایم تا مالک مواد دستگیر شود و می گوید اموال ندارم. به موجب برگ 93 پرونده دادیار اجرای احکام کیفری دادسرای … اعلام می نماید محکوم علیه آقای الف طی قرار شماره .. سیار … به اتهام حمل 20/745 کیلوگرم حشیش بر طبق دادنامه … محکوم به تحمل 5 سال حبس و 60 میلیون ریال جریمه و 25 ضربه شلاق بوده که سه سال از حبس به مدت سه سال تعلیق گردیده، حکم اجرا و پرونده مختومه شده است.
• دادسرا با صدور قرار مجرمیت و کیفرخواست پرونده را به دادگاه انقلاب … ارسال و اعلام نموده پرونده در خصوص متهم ب مفتوح می باشد و متعاقباً حسب اوراق بدل پرونده دادسرای مذکور در مورد آقای ب نیز در مورد اتهام مشارکت در حمل یکصد کیلوگرم تریاک، قرار مجرمیت صادر و کیفرخواست غیابی صادر نموده است.
• دادگاه با انتخاب وکیل تسخیری برای متهم آقای الف و تشکیل جلسه رسیدگی و با عنایت به سابقه کیفری متهم در ارتکاب بزه مواد مخدر و تطبیق عمل ارتکابی وی با قسمت دوم بند پنجم از ماده 5 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر به لحاظ تحقق تکرار جرم، وی را به اعدام محکوم و پیشنهاد یک درجه تخفیف در مجازات را نموده است و مقرر نموده خودروی حامل مواد مخدر به نفع دولت ضبط و مواد مخدر مکشوفه نیز به نفع دولت ضبط تا در مصارف دارویی و پزشکی مورد استفاده قرار گیرد و آقای ب را بدون دعوت وی از طریق درج آگهی تبرئه نموده است.
• رأی صادره وفق مقررات ابلاغ و وکیل تسخیری محکوم علیه تجدیدنظرخواهی نموده است و هنگام شور قرائت می شود. پرونده به دیوان عالی کشور ارسال و به این شعبه ارجاع گردیده است. اینک گزارش که توسط عضو معاون تنظیم شده تقدیم ریاست محترم شعبه می شود.
• هیئت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای … عضو ممیز و اوراق پرونده و نظریه کتبی آقای … دادیار دادسرای دیوان عالی کشور اجمالاً مبنی بر این که با توجه به محتویات پرونده مطابق ماده 36 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر چون مشخصات دقیق اموال مصادره شده در دادنامه صادره قید نشده است لذا به لحاظ عدم رعایت تشریفات قانونی مستنداً به بند ب ماده 469 قانون آئین دادرسی کیفری و قسمت 2 (بند ب) ماده مذکور عقیده به نقض دادنامه صادره و رسیدگی مجدد در همان شعبه دارم.
در خصوص دادنامه شماره … مورخه … صادره از شعبه دادگاه انقلاب اسلامی دادگستری شهرستان … فرجام خواسته مشاوره نموده، چنین رأی می دهد:
رأی شعبه دیوان عالی کشور
• نظر به این که قانونگذار طبق ماده 36 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مرقوم نموده در کلیه مواردی که در این قانون، مرتکبین علاوه بر مجازات های مقرر به مصادره اموال ناشی از جرایم موضوع این قانون محکوم می شوند دادگاه مکلف است مشخصات دقیق اموال مصادره شده را دقیقاً در حکم قید نماید و دادگاه محترم در دادنامه فوق الاشعار در این مورد تعیین تکلیف ننموده و چنانچه اموال نبوده، لازم بود اظهارنظر به هر حال می شد، لذا شعبه دیوان به لحاظ عدم رعایت تشریفات قانونی و اهمیت این امر به نحوی که تخلف از آن را موجب محکومیت انتظامی دانسته به استناد بند (ب) ماده 469 قانون آئین دادرسی کیفری و قسمت (2) بند (ب) مذکور، رأی را نقض و برای رسیدگی مجدد به دادگاه محترم صادرکننده رأی ارجاع می دهد. این رأی قطعی است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل مواد مخدر تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۶-۱۰-۱۴۰۲