ابرا مهریه چیست ؟
مهریه از جمله حقوق مالی زوجه به موجب یک ازدواج است که ممکن است زن به منظور طلاق یا هر دلیل دیگری از گرفتن مهریه صرف نظر کند.
زوجه میتواند به طرق مختلفی مهریه خود را به زوج ببخشد. راه هایی همچون بذل مهریه، هبه مهریه، ابرا مهریه وجود دارد.
در ادامه به ابرا مهریه و معنای آن، شرایط ابرا مهریه توسط زوجه، ابرا مهریه با سند رسمی و عادی، امکان رجوع از ابرا مهریه و ابطال سند رسمی ابرا مهریه پرداخته میشود.
ابرا مهریه چیست؟
به موجب عقد نکاح (دائم یا موقت) حقوق مالی که برای زن ایجاد می شود یکی از این حقوق مهریه می باشد
مهریه دینی است به عهده زوج و به محض ازدواج و مطالبه زوجه، مرد موظف به پرداخت مهریه است مگر اینکه مهریه عندالاستطاعه باشد و زوج استطاعت مالی پرداخت مهریه را نداشته باشد و یا زوجه مهریه خود را بخشیده باشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل مهریه تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
یکی از راه های بخشیدن مهریه ابرا ذمه شوهر از دین مهریه می باشد.
به عبارت دیگر شخص طلبکار که در اینجا زوجه بوده از دین و حقوق مالی خود گذشته و شوهر را که در اینجا بدهکار می باشد از پرداخت دین خود مبرا می کند
√ برائت ذمه بدین معنا می باشد که درواقع طلبکار مدیون را پرداخت دین یا تعهد مالی رها می کند در اینصورت دیگر دینی به عهده مدیون نیست که آن را پرداخت کند که به آن ابراء گفته می شود.
از آنجایی که مهریه نیز دینی به عهده شوهر است در واقع زوجه با ابرا مهریه، زوج را از پرداخت مهریه رها میکند که دیگر شوهر تعهدی درقبال پرداخت مهریه ندارد و این دین به کلی ساقط می شود
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
شرایط ابراء مهریه
شرایط قانونی ابرا یا برائت ذمه مدیون به طور کلی به شرح زیر است که شامل ابرا مهریه نیز میشود:
1 اهلیت زوجه :
زن به عنوان ابرا کننده میبایست دارای عقل، بلوغ و رشد باشد که به آن اهلیت گفته میشود.
2 قصد ابرا و رضایت زوجه :
زوجه باید قصد ابرا مهریه داشته باشد به این معنا که مثلا به قصد بذل یا هبه مهریه، سند ابرا مهریه را امضا نکند زیرا هرکدام آثار متفاوتی دارند بنابراین زوجه حتما باید آگاهانه قصد ابرا مهریه داشته باشد و همچنین وادار به این کار نشده باشد یا با اکراه مهریه خود را ابرا نکند بلکه همراه با رضایت باشد.
3 مشروعیت جهت و معین بودن موضوع ابرا :
به این معنا که هدف از ابرا مهریه غیرقانونی یا خلاف شرع و دین نباشد و همچنین نوع و میزان مهریه ابرا شده مشخص باشد.
ابرا مهریه با سند رسمی و عادی
ابرا مهریه به دو طریق تنظیم سند عادی و سند رسمی امکان پذیر است. هرچند سند عادی اعتبار سند رسمی را ندارد اما به لحاظ حقوقی به این دلیل که میان طرفین معتبر است در مقام دادرسی نیز مورد تایید است.
بنابراین زوجین میتوانند به صورت دستنوشته میان خودشان و با حضور شاهد سند ابرا مهریه تنظیم کنند و آن را امضا کنند.
√ به این شکل که در سند تنظیمی مشخصات زوجین و اطلاعات سند نکاحیه و نوع و میزان مهریه درج شود سپس زوجه اقرار به ابرا مهریه کند که زوج دیگر تعهدی برای پرداخت مهریه ندارد و او را از پرداخت مهریه ثبت شده در سند نکاحیه بری الذمه می کند.
برای تنظیم سند رسمی ابرا مهریه زوجین میبایست با مدارک هویتی و سند ازدواج به دفاتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنند و سند تنظیمی را امضا کنند.
آیا امکان رجوع از ابرا مهریه وجود دارد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت خیر امکان رجوع از ابرا مهریه وجود ندارد یعنی زوجه نمی تواند پس از ابرا مهریه خود، ابراز پشیمانی کند و مهریه خود را مطالبه کند.
√ در کل عدم امکان رجوع یکی از آثار حقوقی ابرا ذمه مدیون از پرداخت دین است. در نتیجه چنانچه زوجه همسر خود را از پرداخت مهریه بریالذمه نمود دیگر نمیتواند از ابرا صورت گرفته رجوع کند.
آیا می توان سند رسمی ابرا مهریه را باطل نمود؟
ابطال سند رسمی تنها در موارد خاصی مطابق قانون امکان پذیر است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل مهریه تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ بنابراین برای زوجه این امکان فراهم است که با طرح دادخواست ابطال سند رسمی ابرا مهریه، ثابت کند که این سند جعلی است یا اینکه زوجه هنگام تنظیم اهلیت نداشته یا تحت اکراه و شکنجه اقدام به تنظیم سند نموده است و یا مواردی چون اینکه بجای سند دیگری به اشتباه سند ابرا مهریه را امضا نموده است
که این موارد نیاز به اثبات در دادگاه را خواهد داشت.
نمونه رای ابراء مهریه
در خصوص دعوی خانم … به طرفیت آقای … فرزند … به خواسته مطالبه تعداد 90 سکه تمام بهار آزادی بابت قسمتی از مهریه مقوم به مبلغ … ریال و خسارات دادرسی: با عنایت به مجموع اوراق و محتویات پرونده به این شرح که خواهان به استناد سند نکاحیه خود مطالبه مهریه خود را نموده است و نظر به اینکه خوانده با تقدیم سند عادی اعلام نموده اند که زوجه تمام مهریه خود را در حق زوج حلال نموده و زوج برائت ذمه حاصل نموده است و بر فرض اینکه هبه هم باشد با توجه به ماده 806 قانون مدنی که عنوان نموده که دائن نمی تواند بعد از بخشیدن دین از آن رجوع نماید فلذا تقاضای ردّ خواسته خواهان را داریم و دادگاه نظر به دفاعیات موجه خوانده و وکیل ایشان و توجهاً به اینکه زوجه به امضاء سند ادعایی زوج اذعان نموده است و تنها ایشان مدعی شدند که نوشته آن ها از روی اکراه و اجبار بوده است و برفرض اینکه بخشش و هبه ای هم صورت گرفته باشد موکل می تواند از هبه رجوع نماید که ادعاهای ایشان ازنظر اجبار با توجه به محتویات پرونده نمی تواند در حدی باشد که موجب فقد رضا یا قصد خواهان باشد و از طرفی هم برفرضی هم که تهدیدی از سوی زوج باشد تهدید قانونی مبنی بر شکایت نمودن بوده است و این طور نبوده است که نتیجه تهدید هم در ید زوج باشد یعنی نتیجه شکایت در دست محاکم قضایی است فلذا حق شکایت از شخص یا اشخاص یک حق مسلم است که برای هر فردی مفروض است و صرف ادعای شکایت که یک حق قانونی است نمی تواند دلیل اجبار یا اکراه طرف مقابل باشد و از طرفی هم چون مهریه زوجه به صورت دین بوده است علاوه بر اینکه الفاظ به کار رفته در سند عادی حکایت از برائت ذمه زوج دارد مضافاً اینکه مهریه زوجه دینی بوده است که بر ذمه خوانده استقراریافته و با بخشش دین امکان رجوع برای دائن وجود ندارد و درهرصورت دینی بر ذمه خوانده باقی نمانده است
وکیل مهریه بنیان دادحامی در بیان رای صادره بیان می کند که با توجه به اینکه مهریه دینی بر ذمه زوج می باشد و با ابراء مهریه که این عمل می تواند به صورت رسمی یا عادی (شفاهی یا کتبی) باشد در اینصورت امکان رجوع برای دائن وجود ندارد، بنابراین در هر صورت دینی بر ذمه زوج باقی نخواهد ماند.
∴ پرسش و پاسخ
آیا پس از ابراء مهریه امکان رجوع وجود دارد؟
به محض ابراء مهریه توسط زن مهریه به طور کلی ساقط می شود بنابراین قابل رجوع نمی باشد
ابرا مهریه با سند رسمی و عادی امکانپذیر است؟
همانطور که توضیح داده ایم پاسخ به این سوال مثبت است اما به دلیل اعتبار بیشتر اسناد رسمی بهتر است که ابراء با سند رسمی صورت پذیرد
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲