چک یکی از وسیله های پرداخت می باشد و با وجود آن روند معاملات سریع و آسان می شود، به موجب قانون چک:
چک نوشته ای است که صادر کننده وجوهی را که نزد محال علیه (بانک) دارد کلاً یا بعضاً مسترد یا به دیگری واگذار می نماید.
قوانین مربوط به چک با تغییرات قانون گذار دچار تحولات شد و با تاسیس چک های صیادی صدور و انتقال و نحوه وصول چک نیز تغییر پیدا نمود، در این فرصت قصد داریم که به ابطال اجرائیه چک صیادی و شرایط آن بپردازیم
چک هایی که از فروردین ۱۴۰۰ به بعد صادر می شوند حتماً می بایست در سامانه صیاد نیز ثبت الکترونیکی شوند.
به لحاظ ظاهری چکهای جدید به رنگ بنفش بوده و از این طریق از چک های قدیمی متمایز می شوند، همچنین روی آنها عبارت “ کارسازی این چک منوط به ثبت صدور و تایید آن در سامانه صیاد است “ درج شده است.
√ در چک های صیادی صادر کننده چک حتماً می بایست تمام مندرجات چک را از قبیل تاریخ سررسید، مبلغ، نام ذینفع و علت صدور را به طور کامل هم روی فیزیک چک و هم در سامانه صیاد ثبت کند.
البته مراحل ثبت چک تنها با ثبت آن در سامانه صیاد از سوی صادرکننده چک تمام نمی شود
√ بلکه ذینفع چک نیز باید در سامانه صیاد با استعلام های لازم و تطبیق دادن اطلاعات درج شده روی چک با اطلاعات ثبت شده در سامانه، از ثبت چک به نفع خود اطمینان حاصل کند و موارد ثبت شده را تایید یا رد کند.
همچنین ظهرنویسی یا پشت نویسی نیز می بایست در سامانه صیاد صورت گیرد.
پس از صدور گواهی عدم پرداخت توسط بانک و درج کد رهگیری، شخص می تواند با در دست داشتن چک و گواهی عدم پرداخت، درخواست صدور اجراییه نماید
پس از ارجاع پرونده به دادگاه، مقام قضایی مکلف است پس از احراز شرایط چک و در صورت دارا بودن شرایط قانونی علیه صاحب حساب، صادر کننده یا هر دو اقدام به صدور اجرائیه نماید.
شرایط لازم چک برای صدور اجراییه:
1 در متن چک، وصول وجه آن منوط به تحقق شرطی نشده باشد.
2 در متن چک قید نشده باشد که چک بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است.
3 گواهینامه عدم پرداخت به دلیل دستورعدم پرداخت بر اساس شرایط موجود در ماده 14 قانون صدور چک و تبصره های آن صادر نشده باشد.
√ نکته ای که می بایست در نظر گرفت این است که اگر صادرکننده یا قائم مقام قانونی او دعاوی مانند مشروط یا بابت تضمین بودن چک یا تحصیل چک از طریق کلاهبرداری یا خیانت در امانت یا دیگر جرائم در مراجع قضائی مطرح نماید
صرف طرح دعوی، مانع از جریان عملیات اجرائی نخواهد شد؛ مگر در مواردی که دادگاه در این خصوص ظن قوی پیدا کند.
√ همچنین در صورتی که اجرای چک باعث ورود ضرر جبران ناپذیر گردد دادگاه در اینصورت موظف است که با أخذ تأمین مناسب، قرار توقف عملیات اجرایی صادر می نماید.
در صورتی که دلیل ارائه شده توسط شخص صادرکننده یا قائم مقام قانونی او، مستند به سند رسمی باشد یا اینکه شخص ایشان مدعی مفقود شدن چک باشد و مرجع قضایی دلایل ارائه شده را قابل قبول بداند، توقف عملیات اجرائی بدون أخذ تأمین صادر خواهد شد.
لازم به ذکر است که به دعاوی مذکور در دادگاه خارج از نوبت رسیدگی خواهد شد.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
ابطال اجرائیه چک های صیادی
وجه چک برگشتی ممکن است از طرف ذینفع یا دارنده چک از طریق مراجع حقوقی ، کیفری و همچنین اداره ثبت مطالبه شود
√ همانطور که اشاره شد اجرا گذاشتن چک از طریق دادگاه های حقوقی امکانپذیر می باشد و در صورتی که صدور چک دارای جنبه کیفری باشد و جرم صدور چک بلامحل به وقوع پیوسته باشد امکان طرح شکایت کیفری وجود دارد
√ اما پس از صدور اجراییه چک صیادی در دادگاه های حقوقی و همچنین اقدام از طریق اداره ثبت چنانچه در حین عملیات اجرایی، صادر کننده چک یا صاحب حساب دلیلی مبنی بر عدم پرداخت یا مواردی که به آن اشاره نموده ایم از جمله حصول چک از طریق کلاهبرداری، مشروط بودن و .. داشته باشد می تواند دادخواست ابطال اجراییه چک صیادی را مرجع قضایی مطرح کند
√ بنابراین دعوای ابطال اجرائیه چک می تواند به هر دلیلی توسط صادرکننده چک مطرح شود اعم از اینکه چک صیادی بابت ضمانت صادر شده، چک بابت قیمت معامله ای صادر شده است که معامله باطل شده و چک باید مسترد شود، چک مفقود شده و از طریق جرایمی همچون کلاهبرداری یا سرقت یا خیانت در امانت، در خصوص آن اجرائیه صادر شده است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکلای متخصص و با تجربه چک تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ در نتیجه چنانچه دلیل صادرکننده چک مبنی بر ابطال اجرائیه برای مرجع قضایی قابل قبول باشد، اجرائیه چک صیادی باطل و روند عملیات اجرایی متوقف می شود.
بنابراین در صورت ابطال اجرائیه تمام اقداماتی که بنابر درخواست اجرائیه توسط دارنده چک انجام شده بود متوقف خواهد شد و به حالت قبل برمیگردد. اقداماتی که به اشاره نمودیم مواردی همچون توقیف اموال، ممنوع الخروج کردن بدهکار و… می باشد
∴ پرسش و پاسخ
به دعوای ابطال اجراییه چک به چه صورت رسیدگی می شود؟
همانطور که توضیح داده ایم بنابر قانون صدور چک جدید به این قبیل دعاوی به صورت خارج از نوبت رسیدگی می شود
دعوای ابطال اجرائیه باید علیه چه کسی اقامه شود؟
دعوای ابطال اجرائیه چک صیادی می بایست در قالب دادخواست علیه کسی که درخواست اجرائیه داده (دارنده چک)، اقامه شود
.
دیدگاه
برای اخذ پاسخ سوال خود را به صورت کامل مطرح بفرمایید
همچنین می توانید برای اخذ مشاوره با شماره 02193111000 تماس بگیرید
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۶-۱۲-۱۴۰۲