اجازه خروج همسر از کشور
علاوه بر شروط آورده شده در سند ازدواج ، زوجین می توانند شروط دیگری که مخالف با ذات عقد نکاح نباشد در ضمن عقد ازدواج یا پس از آن با توافق یکدیگر در نظر بگیرند.
یکی از عمده سوالاتی که زوجین همواره در ذهن خود داشته اجازه خروج همسر از کشور می باشد که آیا زوجه می تواند هر زمان از کشور خارج شده یا اینکه نیاز به اجازه مرد داشته و اگر پاسخ مثبت بوده به چه صورت این اختیار به زن داده می شود که در ادامه به توضیح آن می پردازیم
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
طرق واگذاری حق خروج از کشور به زوجه
همانطور که گفتیم این حق و اختیار را می توان از دو طریق به زوجه منتقل نمود که ساده ترین طریق آن، قید شرط حق خروج از کشور در عقدنامه یا سند نکاحیه می باشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل طلاق توافقی تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ چنانچه پس از عقد ازدواج، زوج تصمیم به واگذاری حق خروج از کشور به زوجه داشته باشد، میتواند با مراجعه به دفاتر ثبت اسناد رسمی اقدام به اعطای وکالت نامه رسمی و اجازه محضری همسر برای پاسپورت بابت اعطای حق خروج از کشور به طور دائم و بدون محدودیت برای زوجه یا با محدودیت و به صورت مدت دار، بنماید.
لازم به ذکر است که با وجود الزام آور بودن سند ازدواج و شروط مندرج در آن، در عمل مطابق مقررات اداره گذرنامه صرف درج اجازه خروج از کشور در سند ازدواج جهت امکان خروج زن مورد قبول نمی باشد و این اذن می بایست در قالب سند رسمی وکالت بلاعزل در یکی از دفاتر اسناد رسمی تنظیم گردد.
√ زوجه با در دست داشتن این وکالتنامه می تواند در اداره گذرنامه بخش مربوط به اجازه همسر را تکمیل نماید.
منظور از اعمال محدودیت در اعطای این حق به زوجه این است که برخی معتقدند با انقضای اعتبار ۵ ساله گذرنامه زوجه می بایست برای تمدید گذرنامه مجدداً اجازه شوهر را داشته باشد
√ اما به لحاظ قانونی چنین ضرورتی وجود ندارد و اگر زوج تصمیم به اعطای حق خروج از کشور به طور دائم و بدون هیچ محدودیتی به زوجه دارد، هیچ مانع قانونی وجود ندارد.
صرف نظر کردن شوهر از واگذاری حق خروج از کشور به زن
باید توجه نمود که برای اخذ وکالت نامه از شوهر برای داشتن اذن خروج از کشور، این واگذاری حق و وکالت می بایست به صورت بلاعزل تنظیم شود.
√ در غیر این صورت امکان عدول زوج از واگذاری این حق به بهانه پشیمانی وجود دارد و زوج می تواند هر زمان که از این وکالت منصرف شد با مراجعه به پلیس گذرنامه اقدام به جلوگیری از خروج همسر خود کند و یا با مراجعه به دفتر ثبت اسناد رسمی ای که وکالت نامه را تنظیم نموده درخواست فسخ وکالت اعطایی را داشته باشد.
آیا خروج زن متاهل از کشور بدون اجازه شوهر امکان پذیر است؟
همچنان که در ماده ۱۸ قانون گذرنامه مقرر شده است که زنان شوهردار نیاز به اجازه کتبی شوهر برای دریافت گذرنامه و خروج از کشور دارند؛ در ادامه نیز آورده است که زنانی که با همسر خود خارج از کشور سکونت دارند یا زنانی که شوهر خارجی اختیار کرده و تابعیت ایرانی خود را حفظ کرده اند، در این خصوص نیازی به اجازه همسر خود ندارند.
√ همچنین زوجه در شرایط اضطراری همچون فوت یکی از بستگان درجه نزدیک، سفر زیارتی، ملاقات پدر و مادر، درمان یا موارد دیگری همچون ضروریات شغلی یا انجام امور اداری یا تجاری بازرگانی، در صورت عدم اذن شوهر میتواند از دادستان محل درخواست گذرنامه اجازه خروج از کشور بگیرد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل طلاق توافقی تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ در صورت وجود موارد اشاره شده، بیرون رفتن از کشور زن بدون اجازه مرد امکانپذیر می باشد.
حق خروج از کشور برای زوجه که طبق ماده ۱۸ قانون گذرنامه زنان متاهل برای دریافت گذرنامه نیاز به اجازه کتبی شوهر دارند
√ مطابق قانون فوق الذکر این حق در ابتدا به طور انحصاری برای زوج در نظر گرفته شده و تنها متعلق به زوج است که البته قابل توکیل است. بدین معنا که شوهر میتواند برای اعطای این حق به همسر خود وکالت نامه رسمی و اذن خروج از کشور بدهد.
∴ پرسش و پاسخ
آیا مرد می تواند حق خروج از کشور را به زن بدهد؟
بنابر توضیحاتی که داده ایم پاسخ به این سوال مثبت است
به چند طریق می توان حق خروج از کشور را از شوهر گرفت؟
طریق اول اعطای اختیار خروج از کشور در عقد نامه ازدواج و دیگری دادن وکالت در دفتر اسناد رسمی می باشد که به شرح آن پرداختیم.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲