اجرت المثل زوجه
زوجه پس از ازدواج از حقوقی مانند نفقه، مهریه و اجرت المثل ایام زوجیت برخوردار می شود و در صورت مطالبه و درخواست وی این حقوق مادی که مختص زن به شمار می روند میبایست توسط زوج پرداخت شوند. اجرت المثل ایام زوجیت یکی از این حقوق مالی زوجه است.
اجرت المثل ایام زوجیت چیست؟
معمولا در ازای انجام هر کاری، حقوق و اجرتی به انجام دهنده آن کار تعلق می گیرد و یا در قبال استفاده از مال شخص دیگری به او اجرت پرداخت می شود.
√ اجرت المثل ایام زوجیت از حقوق مالی زن به شمار می رود و در واقع باید گفت که زن در برابر انجام کارهای منزل مشترک با همسرش از قبیل نظافت، آشپزی، شیر دادن به فرزند و … وظیفه ای ندارد و می تواند این امور را انجام ندهد و نمی توان وی را به طور قانونی ملزم به انجام این امور نمود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل طلاق توافقی تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
در نتیجه اگر زوجه به درخواست شوهر به این امور رسیدگی کند مستحق دریافت اجرت المثل زوجه می شود که مطالبه آن شرایطی دارد.
تعریف قانونی اجرت المثل ایام زوجیت
√ قانون مدنی نیز در خصوص اجرت المثل ایام زوجیت این گونه مقرر کرده است که : چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل تعلق میگیرد، به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید.
شرایط مطالبه اجرت المثل زوجه
اشاره شد که پرداخت اجرت المثل ایام زوجیت توسط مرد با در نظر گرفتن شرایطی صورت می گیرد که مطابق قانون زن میتواند اجرت المثل ایام زوجیت را بابت کارهایی که در منزل شوهر و برای شوهر انجام داده بنابر شرایط زیر دریافت کند:
1 انجام دادن اعمال توسط زن
زن اعمالی را به درخواست شوهر انجام داده باشد.
2 اعمال شرعاً به عهده زن نباشد
بنابراین زن نمی تواند برای انجام اموری مانند تمکین یا نگهداری فرزندان مطالبه دستمزد کند زیرا این امور شرعاً به عهده اوست.
3 زن قصد تبرع نداشته باشد
زن قصد تبرع (انجام آن کارها به طور رایگان) نداشته باشد، که اصولاً زنان در خصوص کارهایی که در زندگی مشترک انجام میدهند قصد تبرع دارند که در این صورت اجرت المثل ایام زوجیت به زن تعلق نمیگیرد.
4 عرفا دارای اجرت باشد
کارهایی که زن انجام داده است عرفا دارای اجرت باشند.
5 اجرت المثل می بایست هنگام طلاق و جدایی مطالبه شود
برخلاف مهریه و نفقه که زن هنگام ادامه زندگی مشترک می تواند مطالبه کند اجرت المثل می بایست هنگام طلاق و جدایی مطالبه شود
نحوه محاسبه اجرت المثل ایام زوجیت
اصولا زوجه هنگام طلاق ممکن است حقوق مالی خود از جمله اجرت المثل ایام زوجیت را نیز مطالبه کند که در این صورت چنانچه از پیش در این خصوص میان زوجین توافقی صورت گرفته باشد به طور مثال ضمن سند نکاحیه شرط شده باشد یا هنگام طلاق توافقی به میزان مبلغ مشخصی توافق کرده باشند، دادگاه حکم به پرداخت همان مقدارِ از پیش تعیین شده میدهد.
√ اما چنانچه توافقی در میان نباشد، به طور مثال اجرت المثل سی سال زندگی یا کمتر یا بیشتر باشد میزان اجرت المثل ایام زوجیت با توجه به عوامل مختلفی همچون مدت زمان زوجیت و زندگی مشترک، کارهایی که زن در منزل شوهر به آنها مشغول بوده، سن زوجه و .. با دستور قاضی پرونده و توسط کارشناس مربوطه تعیین میشود.
اجرت المثل ایام زوجیت برای زن ناشزه
در توضیح عبارت نشوز و زن ناشزه باید گفت که ناشزه به زنی گفته میشود که از انجام امور زناشویی و زندگی در منزل شوهر خود امتناع کند و اصطلاحا تمکین نکند اما باید گفت که عدم تمکین زن دلیل بر این نیست که اجرت المثل ایام زوجیت به زن تعلق نگیرد و در واقع عدم تمکین زن باعث سقوط نفقه زن میشود نه اجرت المثل.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل طلاق توافقی تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ بدین معنا که اگر زنی به وظایف زناشویی خود عمل نکند به او نفقه تعلق نمی گیرد و این موضوع ارتباطی به اجرت المثل ایام زوجیت ندارد.
جلب شوهر در صورت عدم پرداخت اجرت المثل ایام زوجیت
چنانچه دادگاه رسیدگی کننده حکم قطعی مبنی بر محکومیت مرد به پرداخت اجرت المثل صادر کند و پس از آن اجرائیه حکم صادر شود، مرد تا ظرف یک ماه از تاریخ صدور اجرائیه می تواند دادخواست اعسار از پرداخت اجرت المثل ایام زوجیت (ناتوانی مالی از پرداخت) دهد، اما چنانچه مرد این کار را نکند و یا اعسار او رد شود، قاضی حکم جلب مرد را به تقاضای زن صادر میکند.
نظریه مشورتی در خصوص اجرت المثل ایام زوجیت
نظریه شماره ۴۶۷/۹۳/۷ ـ ۳۱/۲/۱۳۹۳
چنانچه زوجه به جرم برقراری رابطه نامشروع محکوم به تحمل شلاق یا پرداخت جزای نقدی در پرونده کیفری شود آیا محکومیت زوج به پرداخت اجرت المثل ایام زندگی مشترک وجاهت قانونی دارد یا این که مورد میتواند از موارد نشوز زوجه تلقی شود و اجرت المثل منتفی می گردد؟
طبق ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده،، اجرتالمثل ایام زوجیت بر اساس تبصره ماده ۳۳۶ قانون مدنی تعیین میگردد. بنابراین تعیین آن ربطی به نحوه رفتار زوجه ندارد.
∴ پرسش و پاسخ
اجرت المثل زوجه شامل چه مواردی می باشد؟
زن در برابر انجام کارهای منزل مشترک از قبیل نظافت، آشپزی، شیر دادن به فرزند تحت شرایطی که توضیح داده ایم می تواند اجرت المثل مطالبه نماید
آیا زمانی که شوهر اقدام به پرداخت اجرت المثل ننماید می توان وی را جلب نمود؟
در صورت محکومیت زوج می توان درخواست جلب نمود
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲