استرداد طلا و هدایا قبل و بعد طلاق
استرداد طلادر بسیاری از خانواده ها در امور مالی شاهد بروز اختلافاتی هستیم. زوج هایی که به تازگی زندگی مشترک خود را آغاز کرده اند یا در شرف آن هستند یا حتی سال ها از ازدواجشان می گذرد.
حقوقی همچون مهریه، نفقه و … که برای زوجه قانونا در نظر گرفته شده است
در این میان همسرانی که به دنبال استرداد و پس گرفتن هدایای در دوران نامزدی، با پس از عقد و زندگی مشترک هستند، هدایایی که عموما طلا بوده یا اقلام گران قیمتی همچون ساعت های گران قیمت و … که عادتا نگاه داشته می شوند. به دلیل اهمیت این موضوع در ادامه به بررسی استرداد طلا و هدایا و ماهیت حقوقی آن میپردازیم.
گرفتن هدایا بعد از طلاق
استرداد هدایای (طلاجات) دوران نامزدی
مطالبه طلاجات توسط زوجه
مطابق قانون مدنی دوره نامزدی به زمانی اطلاق میشود که عقد نکاح واقع نشده و به لحاظ قانونی زوجیت اتفاق نیفتاده است و تنها مراسم خواستگاری صورت گرفته است، در واقع نباید این دوران را با مدت زمان بین وقوع عقد نکاح و شروع زندگی مشترک یکی دانست.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنیداسترداد طلا نی نی سایت
√ به طور کلی اگر در دوران نامزدی هرگونه اقلام طلا یا دیگر هدایای گران قیمت توسط هریک از نامزدها یا خانواده هایشان به طرف دیگر هدیه داده شود و به هر دلیلی این نامزدی منجر به وصلت و زوجیت ( عقد نکاح ) نشود، طبق قانون هریک از زن و مرد پس از برهم خوردن نامزدیشان میتواند هدایایی که به طرف دیگر داده را مسترد نماید.
استرداد طلا نی نی سایت
البته استرداد طلاجات در صورتی ممکن است که همچنان موجود باشند. در صورت عدم وجود طلاها با توجه به فاکتورهای خرید میتوان قیمت آنها را مطالبه کرد. اما چنانچه طلاها بدون تقصیر شخص تلف شده باشند (سرقت، گم شده و …) امکان استرداد و مطالبه قیمت آنها وجود ندارد.
استرداد طلا توسط زوج پس از ازدواج
همانطور که گفته شد، هدایا در صورتی که نامزدی منجر به عقد نکاح نشده باشد قابل استرداد میباشند. در غیر این صورت چنانچه زوجیت واقع شده باشد استرداد طلاهای هدیه داده شده با مشکل رو به روست.
√ بدینصورت که پس از جاری شدن عقد نکاح تفاوتی نمی کند که زوجین زندگی مشترک را آغاز کرده باشند یا خیر، در چنین شرایطی مقررات عقد هبه مورد بحث قرار میگیرد.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
وکیل پایه یک دادگستری
هبه عقدی است که به موجب آن فردی مالکیت مالی را به صورت رایگان به شخص دیگری منتقل می کند.
√ فردی که مالی را هبه میکند هر زمان اراده کند میتواند از آن هبه رجوع کند یعنی مال داده شده را مسترد کند.
موارد هبه قابل رجوع
البته باید توجه داشت که هبه در صورتی قابل رجوع است و می توان مال داده شده را پس گرفت که دارای شرایط زیر باشد:
استرداد طلا از زوجه
1 مال هدیه داده شده (هبه شده) از بین نرفته باشد.
2 مالکیت مال هدیه شده از تملک گیرنده خارج نشده و به دیگری منتقل نشده باشد.
3 در مال هبه شده تغییراتی صورت نگرفته باشد.
4 هبه معوض نبوده و عوض هبه دریافت نشده باشد (هبه معوض به این معناست که طرف مقابل نیز در برابر مالی که به او داده شده حق یا مالی را به آن فرد بدهد، عوض هبه میتواند مالی یا غیر مالی باشد).
در خصوص طلاهای هدیه شده نیز قانون مدنی مقررات عقد هبه را جاری می کند و تقاضای استرداد آنها پس از زوجیت به وسیله مقام قضایی و حکم قانونی انجام می شود.
استرداد طلا پس از فوت زوجه
استرداد طلا قبل از طلاق
مطابق قانون مدنی چنانچه در دوران نامزدی هریک از نامزدها فوت کند و به این سبب نامزدی منجر به وصلت نشده و برهم بخورد، هیچ یک از طرفین نمیتواند طلاهای هدیه داده شده را مسترد کند و دعوی استرداد طلاجات با این شرایط رد و محکوم به بی حقی خواهد شد.
استرداد طلا
√ در صورت فوت هریک از زوجین پس از عقد نکاح نیز امکان استرداد هدایا و طلاجات وجود ندارد که یکی از دلایل آن همان غیرقابل رجوع بودن هبه معوض می باشد.
نظریه مشورتی در مورد وضعیت حقوقی استرداد طلا پس از طلاق
شماره نظریه: نظریه 7/206 تاریخ نظریه: 1375/01/18
زوج به استناد فاکتورهای خرید دادخواست استرداد مقداری طلاجات و ساعت مچی که برای همسرش خریده بود می نماید آیا در صورت اثبات خرید آن توسط زوج، میتوان حکم به استرداد آن صادر کرد یا خیر؟ و اگر زوجه نیز متقابلاً دادخواست استرداد پارچه کت و شلوار و حلقه طلا و ساعت مچی مردانه داده باشد چه حکمی میتوان صادر نمود؟
چنانچه احراز شود که تحویل طلا و جواهرات خریداریشده برای زوجه یا زوج به عنوان هبه یا عاریه در اختیار طرف مقابل گذاشته شده است در صورت اول با توجه به ماده 803 قانون مدنی و رعایت بندهای ذیل آن و در صورت دوم با در نظر گرفتن مقررات مربوط به عاریت قابل استرداد است. اما اگر ثابت شود که اشیای مذکور به صورت هبه معوض رد و بدل شده است در این صورت قابل استرداد نخواهد بود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنیداسترداد طلا در نامزدی
∴ پرسش و پاسخ
آیا استرداد طلاجات و هدایا در دوران نامزدی امکان پذیر است؟
اصولا طلاجات و هدایا داده شده در دوران نامزدی قابل رجوع می باشد که در برخی موارد که به توضیح آن پرداختیم این امر امکان پذیر نمی باشد
در صورتی که پس از عقد طلای هدیه شده به زن فروخته شود آیا شوهر می تواند مبلغ مال هدیه شده را مسترد کند؟
همانطور که توضیح داده ایم پاسخ به این سوال منفی است
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲