در صورتی که شخص ثالثی نسبت به یک مال توقیف شده مدعی حقی برای خود باشد، و ادعای او مستند به سند رسمی یا حکم قطعی دادگاه باشد و تاریخ آن بر تاریخ توقیف مال مقدم باشد؛ از مال مورد نظر رفع توقیف می شود.
در غیر این صورت عملیات اجرایی مورد تعقیب قرار میگیرد.
اما ممکن است ادعای شخص ثالث مستند بر سند عادی باشد که در ادامه قصد داریم به موضوع اعتراض ثالث اجرایی با سند عادی بپردازیم.
دادخواست اعتراض شخص ثالث به عملیات اجرایی
اعتراض ثالث اجرایی در واقع همان اعتراض شخص ثالث به مال توقیف شده ست که مدعی حقی برای خود نسبت به آن مال می باشد.
قانون اجرای احکام مدنی نیز در این خصوص مقرر کرده است که:
√ هرگاه نسبت به مال منقول یا غیرمنقول یا وجه نقد توقیف شده شخص ثالث اظهار حقی نماید اگر ادعای مزبور مستند به حکم قطعی یا سند رسمی باشد که تاریخ آن مقدم بر تاریخ توقیف است، توقیف رفع میشود
در غیر این صورت عملیات اجرایی تعقیب میگردد و مدعی حق برای جلوگیری از عملیات اجرایی و اثبات ادعای خود میتواند به دادگاه شکایت کند.
روند رسیدگی به اعتراض ثالث به عملیات اجرایی
قانونگذار در قانون اجرای احکام مدنی در خصوص روند رسیدگی به دادخواست اعتراض ثالت به عملیات اجرایی اینطور مقرر کرده است که:
√ شکایت شخص ثالث در تمام مراحل بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی رسیدگی می شود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
مفاد شکایت به طرفین ابلاغ می شود و دادگاه به دلائل شخص ثالث و طرفین دعوی به هر نحو و در هر محل که لازم بداند رسیدگی می کند
√ در صورتی که دلائل شکایت را قوی یافت قرار توقیف عملیات اجرایی را تا تعیین تکلیف نهایی شکایت صادر می نماید.
در این صورت اگر مال مورد اعتراض منقول باشد دادگاه می تواند با اخذ تامین مقتضی دستور رفع توقیف و تحویل مال را به معترض بدهد.
به شکایت شخص ثالث بعد از فروش اموال توقیف شده نیز به ترتیب فوق رسیدگی خواهد شد.
√ بنابراین به اعتراض شخص ثالث به عملیات اجرایی، فوری و بدون تشریفات دادرسی و همچنین بدون پرداخت هزینه دادرسی، رسیدگی میشود
چنانچه دادگاه رسیدگی کننده ادله شخص معترض را قوی بداند قرار توقیف عملیات اجرایی را صادر میکند و با توجه به شرایط ممکن است از شخص ثالث تامینی دریافت شود و از مال مورد نظر رفع توقیف شود.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
اعتراض ثالث اجرایی با سند عادی
همانطور که در ابتدا اشاره شد ممکن است اعتراض شخص ثالث به عملیات اجرایی مستند به سند عادی همچون مبایعه نامه یا قولنامه و مانند اینها باشد.
√ در این شرایط دادگاه رسیدگی کننده به منظور کشف واقعیت امر با استماع شهادت شهود و امضاکنندگان سند و تحقیق و معاینه محل، صحت اسناد را بررسی می کند.
√ بنابراین چنانچه دادگاه اسناد و ادله ارائه شده توسط معترض به عملیات اجرایی را قوی و کافی بداند، تا زمان تعیین تکلیف نهایی قرار توقیف عملیات اجرایی را صادر می نماید.
و در صورتی که مال توقیف شده منقول باشد، از معترض تامین مناسب اخذ و از مال مورد اعتراض رفع توقیف میشود.
∴ پرسش و پاسخ
اعتراض ثالث اجرایی چیست؟
بر طبق قانون زمانی که حکمی پس از قطعیت اجرا شده و در پی آن اموالی از اشخاص ثالث توقیف شود ، شخصی که حق او نسبت به مال توقیف شده ضایع شده و بدان ادعایی داشته باشد می تواند اعتراض نماید
کدام مرجع صلاحیت رسیدگی به اعتراض ثالث اجرایی را دارد؟
دادگاه بدوی یا مرجع قضایی که دستور توقیف مال را صادر نموده است، صلاحیت رسیدگی به اعتراض شخص ثالث به عملیات اجرایی را دارد
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۱۵-۱۲-۱۴۰۲