اعسار از هزینه دادرسی
اعسار برگرفته از واژه عسر به معنای سختی و مضیقه و تنگدستی می باشد و معسر کسی است که ندار و دچار ناتوانی مالی باشد.
در دادرسی و رسیدگی به یک دعوا نیز چنانچه مدعی توان پرداخت هزینه های دادرسی را نداشته باشد، مطابق قانون معسر شناخته می شود و یا به طور کامل از پرداخت هزینه های دادرسی معاف میشود یا این معافیت از بخشی از هزینه های دادرسی است.
اعسار چیست؟
مطابق قانون معسر این گونه تعریف شده است: معسر کسی است که به دلیل نداشتن مالی به جز مستثنیات دین قادر به تادیه دیون خود نباشد. همچنین عدم قابلیت دسترسی به مال در حکم نداشتن مال است و اثبات عدم قابلیت دسترسی به مال بر عهده مدیون است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ همانطور که ذکر شد چنانچه شخصی به جز مستثنیات دین که همان اموال مورد نیاز برای امرار معاش است، مال دیگری جهت پرداخت بدهی های خود نداشته باشد و یا دسترسی به اموال خود نداشته باشد، چنین فردی معسر شناخته می شود.
البته مفهوم اعسار می تواند مطلق یا نسبی باشد. بدین معنا که اگر مدیون به طور کامل از پرداخت بدهی خود ناتوان باشد و حتی به صورت اقساطی هم نتواند بدهی خود را پرداخت کند این اعسار مطلق می باشد.
اما چنانچه تنها توانایی پرداخت بدهی به صورت یکجا را نداشته باشد اما به صورت اقساطی بتواند دین خود را بپردازد، اعسار چنین فردی نسبی است.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
اعسار از پرداخت هزینه دادرسی
شخصی که برای احقاق حق خود علیه فرد دیگری طرح دعوا می کند می بایست هزینه دادرسی و رسیدگی به دعوا را بپردازد.
√ اما ممکن است مدعی یا خواهان دعوا علاوه بر طلب خود هزینه های دادرسی را هم از خوانده مطالبه کند که در این شرایط فرد بدهکار می بایست علاوه بر طلب خواهان هزینه های دادرسی را هم بپردازد که در کل به آن محکوم به گفته می شود.
در کل فردی که باید هزینه های دادرسی را بپردازد به دو دلیل ممکن است ناتوان از تادیه و پرداخت آن باشد:
1- عدم کفایت دارایی فرد برای پرداخت هزینه دادرسی
2- عدم دسترسی موقت فرد به اموال خود
هزینه دادرسی شامل هزینه هایی همچون هزینه تمبر، دستمزد کارشناس، تحقیقات محلی، هزینه اجرای قرارهای صادر شده و … می شود.
شرایط طرح دعوای اعسار از هزینه دادرسی
| اثبات ادعای اعسار
| دعوای اعسار از هزینه دادرسی می تواند همراه با دعوای اصلی یا به صورت دادخواست جداگانه مطرح شود.
| حکم اعسار از پرداخت هزینه های دادرسی فقط برای همان دعوا اعتبار دارد مگر اینکه به طور همزمان چند دعوا علیه شخص معسر اقامه شده باشد، که در این صورت حکم اعسار در دعاوی دیگر هم قابل استناد است.
نمونه رای اعسار از هزینه دادرسی
حکم اعسار چه مزایایی دارد؟
اثبات اعسار و ناتوانی از پرداخت هزینه های دادرسی که منجر به صدور حکم اعسار فرد شود باعث می شود که فرد مُعسِر بتواند از مزایای معافیت کامل از پرداخت هزینه دادرسی یا معافیت از پرداخت بخشی از هزینه دادرسی و همچنین امکان استفاده از وکیل معاضدتی بهره گیرد.
√ البته باید توجه داشت چنانچه فرد معسر در دعوای اصلی پیروز شود و حکم به نفع او صادر شود باید از مبلغ محکوم به هزینه های دادرسی را بپردازد. به عبارت دیگر با بردن دعوای اصلی از اعسار خارج می شود.
نحوه اثبات اعسار از پرداخت هزینه دادرسی
شخصی که مدعی اعسار است می بایست ناتوانی خود از پرداخت هزینه دادرسی را ثابت کند زیرا اصل بر ملائت و تمکن مالی افراد است.
مدعی اعسار می تواند با دلایل مختلف ناتوانی مالی خود را ثابت کند اما ساده ترین راه شهادت شهود می باشد که حداقل دو نفر شاهد به صورت کتبی اعلام میکنند که از وضع مالی متقاضی اعسار مطلع اند همچنین مشخصاتی همچون شغل، طریق امرار معاش و ناتوانی او از پرداخت هزینه دادرسی را تایید میکنند.
∴ پرسش و پاسخ
اعسار از هزینه دادرسی موجب چه معافیت هایی می شود؟
در صورت اثبات اعسار، شخص به طور موقت یا دائم از هزینه های دادرسی ، تمبر دادگستری ، دستمزد کارشناس ، تحقیقات محلی و هزینه اجرای قرارهای دادگاه معاف می شود
معسر کیست؟
همانطور که توضیح داده ایم معسر یا شخص ناتوان از پرداخت کسی است که به دلیل نداشتن مالی به جز مستثنیات دین قادر به تادیه دیون خود نباشد
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲