افزایش مهریه (راههای افزایش مهریه بعد از عقد ازدواج)
مهریه از حقوق مالی مربوط به زوجه بوده و به محض وقوع عقد نكاح بر ذمه زوج ایجاد می شود.
هر آنچه که مالیت داشته و قابل تملک باشد را می توان به عنوان مهریه تعیین نمود در صورتی كه مقدار مهریه با تراضی زوجین تعیین شود از آن به عنوان مهر المسمي ياد مي شود.
در این فرصت قصد داریم که به این پرسش پاسخ دهیم که آیا افزایش مهریه پس از عقد امکان پذیر است و اگر پاسخ مثبت بوده راه های افزایش مهریه پس از عقد نکاح به چه صورت می باشد.
آیا میتوان بعد از عقد مهریه را افزایش داد؟
درست است که تعیین میزان مهریه یک امر توافقی میان زوجین در ازدواج دائم محسوب میشود. اما این توافق قبل از ازدواج و عقد نکاح صورت می گیرد و ضمن سند نکاحیه ثبت می شود. در نتیجه به لحاظ قانونی تغییر میزان مهریه به جهت افزایش مهریه پس از عقد ممکن نیست.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل مهریه تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنیدمی توان مهریه را قرارداد مالی تلقی کرد که فرعی و جدا از عقد نکاح باشد در نتیجه طبق قواعد عمومی قراردادها می توان با توافق طرفین معامله، در قرارداد تغییر و تعدیل ایجاد نمود.
√ پس در مهریه هم به عنوان یک قرارداد مالی فرع بر نکاح می توان با توافق زوجین مهریه را تغییر و افزایش داد. جدا از این استدلال در گذشته نیز دفاتر ثبت اسناد رسمی در قالب اقرارنامه از سوی زوج افزایش مهریه را بطور رسمی ثبت میکردند.
اما در مرداد ماه سال ۱۳۸۸ رای از سوی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری صادر شد مبنی بر این که: مهریه شرعی همان است که در زمان عقد واقع شده است و ازدیاد مهر بعد از عقد شرعاً صحیح نیست و ترتیب آثار مهر بر آن خلاف موازین شرع می باشد.
√ بنابراین دادگاه های خانواده در رسیدگی به دعاوی مربوط به مهریه مطابق رای دیوان عدالت اداری که به آن اشاره شد حکم صادر می کنند. به این معنا که به میزان افزایش یافته بر مهریه ترتیب اثر نمی دهند و احکام مهریه بر آن میزان مازاد جاری نیست.
راههای افزایش مهریه
گفته شد طبق نظر فقهای شورای نگهبان با رای دیوان عدالت اداری افزایش مهریه اثر حقوقی و قانونی ندارد. اما چنانچه توافقی میان زوجین صورت گیرد به این جهت که زوج متعهد به این موضوع شده است به طور مستقل ملزم به اجرای تعهد و پرداخت دین می باشد.
√ چنانچه زوج تصمیم به افزایش مهریه همسر خود داشته باشد آن مال را در هر قالبی غیر از عنوان افزایش مهریه به همسر خود منتقل کند یا متعهد به پرداخت آن شود.
چرا که گفته شد افزایش مهریه پس از عقد باطل است و احکام مهریه بر آن جاری نیست. اما زوج میتواند در قالب سندی جداگانه به عنوان هبه یا صلح اقدام به این امر کند.
√ در این صورت زوجه می تواند در آینده به طور جداگانه در دادگاه حقوقی نسبت به مطالبه آن مقدار مازاد مهریه اقدام کند. اما دادگاه خانواده حکم به پرداخت آن مقدار مازاد نمی دهد چرا که افزایش بعدی مهریه تنها یک تعهد جدید است که عنوان و امتیازات مهریه را ندارد.
√ لازم به ذکر است که با تحقق عقد نكاح در صورت عين معين بودن مهر المسمی زن مالک مَهر می شود و می تواند هرگونه تصرفی نسبت آن داشته باشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل مهریه تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
در نظر بگیرید که چنانچه مهریه زوجه یک دستگاه آپارتمان باشد (عین معین) و هنگام عقد موجود باشد در این فرض به محض انعقاد نکاح، زوجه مالک مهریه شده و میتواند هرگونه اقدامی در خصوص آپارتمان داشته باشد.
√ در حالتی كه مهر المسمي عين معين نباشد و عين كلي و يا مهر المثل و مهر المتعه باشد ، مهریه دینی می باشد و بر ذمه زوج و زوجه نيز به نوعی طلبکار محسوب می شود و مي تواند به شوهر رجوع كند .
∴ پرسش و پاسخ
آیا هر مالی را می توان به عنوان مهریه قرار داد؟
در صورتی که مهریه قابلیت انتقال به زوجه را داشته و همچنین قابلیت تسلیم مال از ناحیه زوج فراهم باشد و مهریه معلوم باشد می توان به عنوان مهریه در نظر گرفت.
آیا مهریه پس از عقد ازدواج قابل کاهش یا افزایش می باشد؟
همانطور که در مقاله توضیح داده ایم در قالب مهریه میزان مهرالمسمی قابلیت تغییر ندارد.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲