امروزه چک کاربرد گستردهای در مبادلات میان مردم دارد و از اعتبار بالایی برخوردار است، سفته نیز از دیگر اسناد تجاری رایج مورد استفاده در معاملات یا تضمین امور دیگر است.
ازین رو قوانین خاصی برای اعتبار بخشیدن به این قبیل اسناد تجاری وضع شده است. اما همچنان با مشکلاتی در این رابطه روبرو هستیم
از جمله آن مشکلات آن انکار امضای چک و سفته است که در ادامه به این موضوع پرداخته شده است.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
انکار صادر کننده چک در خصوص امضاء
انکار مفاد اسناد عادی توسط خوانده دعوی که سندی به او منتسب شده است، مطابق قانون پذیرفته شده است.
یعنی اگر امضاء پای یک سند عادی به کسی نسبت داده شود و با استناد به آن سند علیه آن فرد دعوی طرح شود، میتواند آن سند و امضا را انکار کند
√ در این خصوص نیازی به ارائه دلیل توسط انکار کننده نیست و خواهان دعوا می بایست انتساب امضاء را به خوانده ثابت کند.
چک نیز یک سند عادی است اما این به این معنا نیست که صادرکننده چک به راحتی بتواند امضاء خود ذیل چک را انکار کند و از تادیه و پرداخت چک امتناع کند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکلای متخصص و با تجربه چک تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ بلکه به دلیل قوانین خاصی که بر اسناد تجاری حاکم است، صادرکننده چک به راحتی نمیتواند امضاء چک را انکار کند و میبایست تحصیل مجرمانه چک توسط دارنده را اثبات کند.
به طور مثال ثابت کند که چک سرقت یا مفقود شده است و علیه دارنده شکایت کیفری مطرح کند. بنابراین انکار امضاء به دلیل مطابقت امضا در بانک به تنهایی قابل قبول نیست.
نظر قانون در مورد انکار امضاء چک چیست؟
قانون صدور چک نیز در این خصوص مقرر کرده است که:
صادرکننده چک باید در تاریخ مندرج در آن معادل مبلغ مذکور در بانک محال علیه وجه نقد داشته باشد و نباید تمام یا قسمتی از وجهی را که به اعتبار آن چک صادر کرده، به صورتی از بانک خارج نماید
√ یا دستور عدم پرداخت وجه چک را بدهد و نیز نباید چک را به صورتی تنظیم نماید که بانک به عللی از قبیل عدم مطابقت امضا یا قلم خوردگی در متن چک، یا اختلاف در مندرجات چک و امثال آن از پرداخت وجه چک خودداری نماید.
هرگاه در متن چک شرطی برای پرداخت ذکر شده باشد، بانک به آن شرط ترتیب اثر نخواهد داد.
بنابر قانون صدور چک نیز فرض را بر این میگذارد که اصل چک در دست صادرکننده بوده است در نتیجه در صورت انکار امضاء صادرکننده چک می بایست اثبات کند که دارنده چک را به صورت مجرمانه به دست آورده است.
انکار امضاء سفته
سفته نیز یک سند تجاری است با این تفاوت که نمی توان سابقه وجود اصل آن سند را در تصرف صادرکننده (خوانده) اثبات نمود.
√ به عبارت دیگر سفته نیز مانند دیگر اسناد عادی بوده و با توجه به تدابیری که برای چک در نظر گرفته شده نمی توان همچون دسته چک مالکیت و سابقه تصرف صادرکننده بر آن را ثابت نمود.
بنابراین مالکیت صادرکننده سفته بر آن انحصاری نیست و برخلاف چک در صورت انکار امضاء سفته، خواهان باید انتساب امضاء به خوانده را ثابت نماید. در نتیجه صرف انکار امضاء سفته توسط خوانده می تواند کافی باشد.
چگونه باید امضاء چک را انکار نمود؟
همانطور که اشاره شد در خصوص چک قانون خاص وجود دارد و قانونگذار با توجه به تدابیری که برای صدور دسته چک و امضائات در نظر گرفته، کار صادرکننده چک را به استناد انکار را سخت نموده است
√ در اینصورت صاحب حساب چک صادر شده باید تحصیل مجرمانه چک توسط دارنده را ثابت کند یعنی ثابت کند که دارنده چک را به واسطه سرقت، خیانت در امانت یا کلاهبرداری به دست آورده است و امضاء صادرکننده جعل شده است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکلای متخصص و با تجربه چک تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
اثبات این موضوع نیز با شکایت کیفری علیه دارنده چک امکان پذیر است.
√ در نتیجه به موجب قانون صدور چک، عدم تطابق امضاء چک مسئولیت صادرکننده یا صاحب حساب چک را ساقط نمیکند بلکه باید تحصیل مجرمانه چک را با شکایت کیفری علیه دارنده چک ثابت کند.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۱۲-۱۲-۱۴۰۲