به دلیل فراگیر شدن استفاده از اینترنت و به وجود آمدن نرم افزار گوناگون اینترنتی، جرایم گوناگونی از این طریق ناشی میگردد که یکی از آن ها، برداشت غیرقانونی وجه از حساب دیگری است.
برداشت غیرقانونی وجه از حساب دیگری یکی از جرایم رایانه ای میباشد.
این برداشت از طرق مختلفی صورت میگیرد. در این فرصت قصد داریم به بررسی این جرم بپردازیم.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
طرق برداشت غیرقانونی وجه از طریق سامانه های اینترنتی
• ایجاد صفحهای مانند درگاه پرداخت بانک : در این روش صفحهای مشابه درگاه پرداخت آنلاین بانک ها ایجاد میگردد و با قرار دادن این صفحه جعلی در فروشگاهها و با ارائه پیشنهادهای وسوسه کننده خرید سعی میشود شما وادار شوید تا وارد صفحه پرداخت جعلی که طراحی شده بشوید و وجه انتقال دهید.
بهمحض ورود به این صفحه جعلی و ارائه اطلاعات بانکی، اطلاعات شما بهصورت خودکار برای فیشر ارسال میشود و او به دسترسی بهحساب شما خواهد داشت. و از این طریق میتواند هر اندازه که میخواهد از حساب شما برداشت کند.
• ربات تلگرام: هکرها به بهانه انتقال وجه و یا خرید محصولی و یا حتی با نوشتن پستهای وسوسهبرانگیز افراد را برای عضو شدن در کانال و یا گروههایی وسوسه میکنند تا اطلاعات شخص و همچنین اطلاعات بانکی را از آن طریق سرقت نمایند.
• اپلیکیشنهای نامعتبر: از طریق اپلیکیشنهای نامعتبر میتوان به حسابهای کاربری و بانکی افراد دسترسی پیدا نمود و از آن طریق وجوهی برداشت نمود.
مجازات قانونی جرم برداشت غیرقانونی وجه از حساب دیگری
• ماده۱۲ـ هرکس به طور غیرمجاز داده های متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین داده ها در اختیار صاحب آن باشد، به جرای نقدی از یک میلیون (۱.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال و در غیر این صورت به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
• ماده۱۳ـ هرکس به طور غیرمجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن داده ها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مـال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا یکصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
بنابراین مجازات این جرم حبس یا جزای نقدی یا هر دو به نظر قاضی رسیدگی کننده پرونده میباشد.
مرجع صالح در رسیدگی به جرم برداشت غیرقانونی وجه از حساب دیگری
• رسیدگی به جرم برداشت غیرقانونی وجه از حساب دیگری از طریق سامانه های رایانه ای، در صلاحیت دادگاه کیفری دو محل وقوع بانک افتتاح کننده حساب شاکی است.
در این راستا رای وحدت رویه به شماره 729 صادر گردید: « نظر به اینکه در صلاحیت محلی، اصل صلاحیت دادگاه محل وقوع جرم است و این اصل در قانون جرایم رایانهای نیز مستفاد از ماده ۲۹- مورد تایید قانونگذار قرار گرفته، بنابراین در جرم کلاهبرداری مرتبط با رایانه، هرگاه تمهید مقدمات و نتیجه حاصل از آن در حوزههای قضایی مختلف صورت گرفته باشد، دادگاهی که بانک افتتاحکننده حساب زیاندیده از بزه که پول به طور متقلبانه از آن برداشت شده در حوزه آن قرار دارد، صالح به رسیدگی است. بنا به مراتب آرای شعب یازدهم و سی ودوم دیوان عالی کشور که بر اساس این نظر صادر شده به اکثریت آرا صحیح و قانونی تشخیص داده و تأیید میگردد. این رأی طبق ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور و دادگاهها لازمالاتباع است.»
نظریه مشورتی در خصوص جرم برداشت غیرقانونی وجه از حساب دیگری
فردی از کارت عابر بانک که به امانت به وی سپرده شده با استفاده از رمز آن مبادرت به برداشت وجه می نماید آیا جرم رایانه ای مرتکب شده یا موضوع صرفا خیانت در امانت می باشد؟
• در فرض سوال عمل مرتکب، فعل واحدی است که دو عنوان مجرمانه دارد، زیرا هم مشمول عنوان خیانت در امانت موضوع ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی ۱۳۷۵ است و هم مشمول عنوان سرقت موضوع ماده ۷۴۱ (الحاقی ۱۳۸۸) قانون مجازات اسلامی ۱۳۷۵ (ماده ۱۳ قانون جرایم رایانه ای)، بنابراین موضوع مشمول تعدد معنوی است و طبق ماده ۱۳۱ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ مرتکب به مجازات اشد محکوم می شود.
رای صادره در خصوص جرم برداشت وجه از حساب دیگری از طریق سامانه اینترنتی
پرسش و پاسخ:
برای پیگیری جرم برداشت غیرقانونی وجه از حساب دیگری، لازم است شاکی پس از تغییر رمز حساب خود و دریافت پرینت حساب از بانکی به دفتر خدمات قضایی مراجعه و اقدام به طرح شکایت کیفری نماید
جرم برداشت غیرقانونی وجه از حساب دیگری از طریق اینترنت نوعی جرم رایانه ای محسوب می شود. بنابراین مرجعی که صلاحیت رسیدگی به این جرم را دارد ، دادسرای جرایم رایانه ای می باشد.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۱۹-۱۲-۱۴۰۲