تایید اجاره توسط مالک
هنگامی که شخصی معامله ای انجام میدهد که مال موضوع معامله متعلق به شخص دیگری است و او از سوی مالک اذن برای انجام آن معامله ندارد چنین معامله ای فضولی است و اعتبار آن وابسته به تایید مالک است.
به این معنا که معامله فضولی که بدون اذن و رضایت مالک انجام میشود نافذ نیست و لازم است که مالک آن را تنفیذ کند (تایید کند) و اگر مالک اجازه ندهد معامله باطل است.
در این فرصت قصد داریم به بررسی جزئیات تنفیذ معامله اجاره فضولی یا به عبارتی تایید اجاره توسط مالک بپردازیم.
معامله فضولی چیست؟
همانطور که اشاره شد معامله ای که برای دیگری و با مال متعلق به دیگری بدون اذن و رضایت مالک و بدون نمایندگی از سوی مالک صورت گیرد فضولی است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ به عبارت دیگر زمانی که فردی مال متعلق به دیگری را بدون نیابت از سوی مالک مال به شخص دیگری منتقل کند یا اجاره دهد یا هرمعامله دیگری انجام دهد؛ مطابق قانون چنین معاملهای فضولی است
تا زمانی که مالک آن معامله را تایید نکند و اجازه ندهد معامله فضولی نافذ نیست. به این معنا که فاقد اعتبار قانونی است.
تنفیذ معامله فضولی
همانطور که از توضیحات برمیآید تنفیذ به معنای اجازه، تایید و قبول معامله فضولی از سوی مالک است که ممکن است به صورت لفظی ابراز شود یا اینکه با انجام عملی که نشان دهنده رضایت مالک باشد تنفیذ معامله صورت گیرد.
√ به طور مثال اگر مالک شخصا ملکی را که در اثر معامله فضولی با شخص دیگری. منتقل شده است را به خریدار تحویل دهد (تسلیم کند)، این عمل به معنای تنفیذ معامله فضولی که به صورت ضمنی اتفاق افتاده است.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
تنفیذ اجاره توسط مالک ملک
همانطور که اشاره شد هر عقد یا قراردادی ممکن است فضولی باشد بنابراین صرفا تنفیذ معامله توسط مالک یا قائم مقام قانونی وی معامله فضولی صحیح و نافذ است و اعتبار قانونی دارد.
√ در نتیجه اگر شخص دیگری غیر از مالک مورد اجاره که نایب و نماینده مالک هم نیست، بدون اذن مالک، ملکی را به شخص دیگری اجاره دهد؛ عقد اجاره فضولی منعقد شده است و لازم است مالک عقد اجاره را تنفیذ کند.
√ این موضوع در قانون مدنی نیز تصریح شده است:
نسبت به منافع مالی که مورد معامله فضولی بوده است و همچنین نسبت به منافع حاصله از عوض آن اجازه یا رد از روز عقد موثر خواهد بود.
اجاره بها پس از تنفیذ اجاره توسط مالک
مطابق ماده قانون مدنی که در بخش قبل به آن اشاره شد در عقد اجاره منافع مال به مستاجر منتقل میشود و در صورتی که مالک اجاره را تنفیذ و اجازه کند باید اجاره بها به مالک پرداخت شود.
√ همچنین مالک میتواند برای دریافت اجاره بهای گذشته (اجاره بهایی که قبل از تنفیذ عقد اجاره پرداخت شده است) به هر یک از موجر فضول یا مستاجر رجوع کند و در صورتی که مستاجر اجاره بهای گذشته را به موجر فضول پرداخت نموده باشد و مالک معامله اجاره شخص فضول را تایید نماید در اینصورت صرفا می تواند به شخص فضول مراجعه نموده و نسبت به دریافت مال الاجاره اقدام کند
شرایط تنفیذ اجاره توسط مالک
به طور کلی اجاره فضولی زمانی محقق میشود که شخصی برای شخص دیگر و با مال او معامله ای ترتیب دهد و قرارداد اجاره منعقد کند و خود را نایب و نماینده مالک (موجر) معرفی کند
√ درحالی که چنین اجازهای از سوی مالک ندارد. اما مالک میتواند پس از اینکه از وقوع معامله فضولی نسبت به مال خود مطلع شد آن را تنفیذ یا رد کند که در صورت تایید معامله صحیح و نافذ خواهد بود و اثر حقوقی خواهد داشت و در غیر این صورت باطل خواهد بود.
- • مالک باید در شرایطی که اهلیت کامل دارد اجاره را تنفیذ کند. (عقل، بلوغ، رشد)
- • در صورت فوت مالک، ورثه او میتوانند اجاره فضولی را تنفیذ کنند.
- • تنفیذ مسبوق به رد نباشد؛ به این معنا که اگر مالک ابتدا عقد اجاره را رد کند دیگر نمیتواند آن را تنفیذ کند زیرا معامله با رد از سوی مالک باطل شده و دیگر نمیتوان به آن اعتبار بخشید.
- • تنفیذ عقد اجاره به صورت صریح و ضمنی صورت می پذیرد
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۵-۱۰-۱۴۰۲