تعلیق اجرای مجازات (تعلیق کردن مجازات حبس)
بر اساس قانون مجازات اسلامی هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعلی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است جرم محسوب میشود.
یکی از انواع مجازاتی که قانونگذار متناسب با جرم ارتکابی برای فرد مجرم در نظر گرفته حبس می باشد. در نتیجه پس از وقوع جرم اگر تشخیص قاضی صادرکننده حکم، محاکمه مجرم و صدور حکم مجازات مبنی بر حبس مجرم باشد در اینصورت می بایست رای دادگاه اجرا شود.
اما باید به این نکته اشاره کرد که روند اجرای مجازات همیشه به یک صورت پیش نمی رود بلکه با توجه به شرایط جرم ارتکابی ممکن است مجازات تعیین شده شامل تخفیف، تعلیق و یا سقوط شود. که در میان موارد ذکر شده تعلیق و سقوط مجازات باعث عدم اجرای مجازات تعیین شده می شود.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
شرایط تعلیق مجازات حبس
یکی از راه حل های قانون برای کاهش جمعیت زندانیان تعلیق مجازات می باشد که البته در اینصورت فرصتی برای مجرمان به منظور اصلاح و بازگشت به جامعه می باشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
• در واقع قانونگذار در جرایمی که به امنیت و نظم عمومی جامعه لطمه جدی وارد نشده یا شاکی خصوصی پرونده متحمل خسارت سنگینی نشده است، در صورت به وجود آمدن شرایطی که در ادامه به آن می پردازیم، قانون به مقام قضایی این اجازه را می دهد که اجرای مجازات را طی یک مدت زمان محدودی ( یک تا پنج سال ) معلق کند به عبارت ساده در طی مدتی که به آن اشاره شد مجازات موقتا اجرا نمی شود.
تعلیق مجازات حبس به این صورت است که طی مدت زمان تعیین شده توسط قاضی، مجرم با تدابیر احتیاطی یا غیر آن می تواند آزاد باشد.
• همانطور که گفته شد امتیاز تعلیق مجازات حبس شامل همه مجرمان نمیشود. بلکه در برخی جرایم به جهت آثار سوء و زیانباری که بر امنیت اجتماعی دارند حتی اگر سایر شرایط تعلیق مجازات برای مجرم فراهم باشد به هیچ وجه مقام قضایی مجاز به اعمال تعلیق مجازات نبوده و اجرای مجازات برای مجرم ضروری است.
از جمله شرایط تعلیق مجازات حبس موارد ذیل می باشند:
• مجرم دارای سابقه محکومیت کیفری موثر نباشد. به این معنا که پیش از این جرمی مرتکب نشده باشد که مجازات آن حبس بیش از ۲ سال و یا مجازات های حدی همچون شلاق، قصاص نفس یا قصاص عضو بوده باشد.
• جرم ارتکابی، درجه سه تا هشت باشد.
• مجرم ضرر و زیان ناشی از جرم را جبران کرده یا ترتیباتی برای پرداخت آن داده باشد.
• یکی دیگر از شرایط تعلیق در اجرای مجازات این است که قاضی پرونده آثار پشیمانی را در مجرم مشاهده کند و اصلاح وی را در آینده پیش بینی نماید.
• جهات تخفیف برای مجرم وجود داشته باشد.
به طور مثال در شناسایی سایر شرکای جرم همکاری موثر داشته باشد یا پیش از تعقیب خودش به ارتکاب جرم اعتراف کرده باشد، یا مجرم دچار بیماری یا کهولت سن باشد یا زیان وارد شده ناچیز باشد و …
درجه بندی مجازات ها
برای اینکه بدانیم چه جرایم تعزیری، قابلیت تعلیق مجازات را دارند ابتدا باید درجات جرایم را از یکدیگر تشخیص دهیم.
• در قانون مجازات اسلامی قانونگذار به منظور ایجاد سهولت در روند رسیدگی و محاکمه، جرایم را با توجه به شدت و اهمیت جرم ارتکابی و بر اساس حبس و جریمه نقدی آن به ۸ درجه طبقه بندی نموده است.
به این صورت که مجازات های درجه یک سنگین ترین و مجازات هایی که به درجه هشت نزدیک باشند شامل کیفر هایی با شدت کمتر هستند.
• به این معنا که مجازات درجه یک سنگین ترین حکمی می باشد که برای یک مجرم صادر می شود. زمانی که میزان حبس در نظر گرفته شده توسط قاضی بیش از ۲۵ سال و جزای نقدی جرم نیز بیش از ۱۰۰ میلیون تومان باشد مجازات درجه یک محسوب می شود.
به همین صورت درجات بعدی از شدت و میزان کمتری از مجازات برخوردار هستند به طور مثال مجازات تعزیری درجه ۳ شامل حبس بیش از ۱۰ تا ۱۵ سال و جزای نقدی بیش از ۳۶ میلیون تومان تا ۵۵ میلیون تومان می باشد.
بدین ترتیب تا درجه ۸ از میزان حبس و جزای نقدی کاسته می شود.
• با توجه به آنچه در شرایط تعلیق مجازات ذکر شد چنانچه مجرمی به یکی از مجازات های درجه سه تا هشت محکوم شود در صورتی که در کنار سایر شرایطی که بدان اشاره نموده ایم با تشخیص قاضی شامل تعلیق مجازات می شود
برای مثال در این مقوله قصد داریم مجازات جرم کلاهبرداری را مورد بررسی قرار دهیم و ببینیم که آیا جرم کلاهبرداری از جرایم قابل تعلیق می باشد یا خیر؟
تعلیق در مجازات جرم کلاهبرداری
تعلیق مجازات در بسیاری از جرایم, قانونی نبود و حتی با وجود شرایط تعلیق مجازات اجرای حکم ضروری است و مجرم می بایست مجازات شود.
• جرم کلاهبرداری از جرایم علیه اموال می باشد که قانونگذار مجازات آن را بدینگونه تعیین نموده است:
مجازات جرم کلاهبرداری در رابطه با میزان حبس ۱ تا ۱۰ سال می باشد (کلاهبرداری ساده ۱ تا ۷ سال و مشدد ۲ تا ۱۰ سال می باشد) هر چند با توجه به میزان حبس، قابل تعلیق می باشد، اما مطابق قانون سابق کلاهبرداری یکی از جرایم غیر قابل تعلیق محسوب میشد در حالیکه مطابق قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب سال ۱۳۹۹، قانون سابق تغییر یافته و مجازات جرم کلاهبرداری و کلیه جرایم در حکم کلاهبرداری قابل تعلیق می باشد.
جرایم غیر قابل تعلیق
• جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور، خرابکاری در تأسیسات آب، برق، گاز، نفت و مخابرات
• جرائم سازمان یافته، سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار، آدم ربایی و اسیدپاشی
• قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر، جرائم علیه عفت عمومی، تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا
• قاچاق عمده مواد مخدر یا روانگردان، مشروبات الکلی و سلاح و مهمات و قاچاق انسان
• تعزیر بدل از قصاص نفس، معاونت در قتل عمدی و محاربه و افساد فی الارض
• جرائم اقتصادی، با موضوع جرم بیش از یکصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰)ریال
نحوه اجرا قرار تعلیق اجرای مجازات
پس از آنکه قاضی قرار تعلیق اجرای مجازات را صادر و مدت آن را تعیین نمود، دستورهای دادگاه و چگونگی اجرا را به متهم توضیح و تفهیم مینماید.
در صورتی که متهم در زندان باشد تفهیم قرار و دستورات دادگاه توسط قاضی اجرای احکام صورت میگیرد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنیدمنبع: http://dadhami.com/blog
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲