چک صیادی بدون ثبت اعتبار دارد؟
چک از وسیله های پرداخت می باشد و با وجود آن روند معاملات سریع و آسان می شود که به موجب قانون چک نوشته ای است که صادر کننده وجوهی را که نزد محال علیه (بانک) دارد کلاً یا بعضاً مسترد یا به دیگری واگذار می نماید.
قوانین مربوط به چک نیز پویا و روزامد است و همواره با توجه به شرایط قوانین چک به روز میشوند. قانون جدید صدور چک مصوب 1397 که قسمتی از آن در فروردین ماه سال ۱۴۰۰ اجرایی شد از جمله این موارد است.
در این فرصت قصد داریم به اینکه آیا چک صیادی بدون ثبت اعتبار دارد و در صورت عدم ثبت چک صیادی چه آثاری را در پی خواهد داشت خواهیم پرداخت
ثبت چک در سامانه صیاد
چک هایی که از فروردین ۱۴۰۰ به بعد صادر می شوند حتماً می بایست در سامانه صیاد نیز ثبت الکترونیکی شوند. به لحاظ ظاهری چکهای جدید به رنگ بنفش بوده و از این طریق از چک های قدیمی متمایز می شوند
بر روی چک “ کارسازی این چک منوط به ثبت صدور و تایید آن در سامانه صیاد است “ درج شده است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکلای متخصص و با تجربه چک تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
در چک های صیادی صادر کننده چک حتماً می بایست تمام مندرجات چک را از قبیل تاریخ سررسید، مبلغ، نام ذینفع و علت صدور را به طور کامل هم روی فیزیک چک و هم در سامانه صیاد ثبت کند.
√ البته مراحل ثبت چک تنها با ثبت آن در سامانه صیاد از سوی صادرکننده چک تمام نمی شود بلکه ذینفع چک نیز باید در سامانه صیاد با استعلام های لازم و تطبیق دادن اطلاعات درج شده روی چک با اطلاعات ثبت شده در سامانه، از ثبت چک به نفع خود اطمینان حاصل کند و موارد ثبت شده را تایید یا رد کند.
همچنین ظهرنویسی یا پشت نویسی نیز می بایست در سامانه صیاد صورت گیرد.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
آیا چک صیادی بدون ثبت اعتبار دارد ؟
در پاسخ به اینکه ایا چک جدید بدون ثبت اعتبار دارد باید بدانید در صورتیکه چک هایی که قبل از فروردین ۱۴۰۰ صادر شده باشند همچون گذشته دارای اعتبار می باشند اما از این تاریخ به بعد هر چکی که صادر شود حتماً می بایست در سامانه صیاد ثبت و تایید شود
عدم قابلیت دارا شدن امتیاز اسناد تجاری
در صورت عدم ثبت چک صیادی در سامانه این چک از اعتبار اسناد تجاری برخوردار نبوده و نمی توان مبلغ آن را به وسیله اجراییه از طریق اجرای احکام و ثبت وصول کرد.
√ مواردی چون عدم سپردن مبلغی تحت عنوان تامین خسارات احتمالی برای تامین خواسته، مسئولیت داشتن ظهرنویسان یا پشت نویسان چک، اماره مدیونیت از جمله امتیازاتی بوده که مختص اسناد تجاری بوده و شخصی که دارنده چک ثبت نشده باشد از آن موارد بی بهره است
عبارتی که روی چکهای صیادی درج می شود نیز همین مضمون را می رساند: کارسازی این چک منوط به ثبت صدور و تایید آن در سامانه صیاد است.
√ بنابراین تبادل چک های صیادی متفاوت از چک های قبلی است و چنانچه در حال حاضر چکی صادر شود که در سامانه صیاد ثبت و تایید نشده باشد قابلیت نقد شدن ندارد و صرفاً یک سند مدنی است که نشان می دهد شخصی به شما بدهکار است. چرا که بانک ها اجازه وصول چک های جدیدالصدوری که در سامانه صیاد ثبت نشده اند را ندارند.
| البته لازم به ذکر است که هم اکنون رویه ثابتی در خصوص اینکه آیا در صورت عدم ثبت چک در سامانه صیاد، این سند به طور کلی از اعتبار سند تجاری برخوردار نبوده یا صرفا مانع صدور اجراییه و سایر امتیازات چک های صیاد می شود در دادگاه ها وجود ندارد.
عدم وجود رویه تا تاریخ 17 اردیبهشت سال 1402 ادامه پیدا نمود تا اینکه به موجب این نظریه مشورتی:
« به موجب تبصره یک اصلاحی 29/1/1400 ماده 21 مکرر قانون صدور چک مصوب 13/8/1397، ثبت چک در سامانه صیاد شرط اعتبار و شمول قوانین مربوط به چنین سندی است و در صورت عدم ثبت در این سامانه چک ماهیت تجاری خود را از دست میدهد و دارنده نمیتواند از مزایای اسناد تجاری استفاده کند و روابط طرفین تابع عمومات قانون مدنی است »
در نتیجه به محض دریافت چکهای جدید بنفش رنگ از طریق استعلام های سامانه صیاد از سابقه اعتباری و چک های برگشتی صادرکننده مطلع شوید، مندرجات چک را تطبیق دهید و اطلاعات ثبت شده را تایید یا رد کنید.
√ اگر چکی به شما منتقل شده نیز دقت کنیم که ظهرنویسی و انتقال آن باید به صورت الکترونیکی ثبت شده باشد
بنابراین حتی چکی که صدور آن ثبت الکترونیکی و توسط ذینفع اول تایید شده باشد اما ظهرنویسی و انتقال آن در سامانه صیاد ثبت نشده باشد و صرفاً به صورت فیزیکی پشت نویسی صورت گرفته ، این ظهرنویسی از اعتبار برخوردار نمی باشد.
محدودیت های ایجاد شده در صورت برگشت چک های جدید صیادی
چنانچه صادرکننده چک کسری حساب داشته باشد و چک به اصطلاح نقد نشود، این موضوع به صورت برخط به تمام بانک ها و موسسات اعتباری اطلاع داده می شود تا ظرف ۲۴ ساعت اگر از برگشتی رفع سوء اثر نشد نسبت به صادرکننده چک و صاحب امضا محدودیت های زیر اعمال شود:
√ افتتاح هرگونه حساب و صدور کارت بانکی جدید یا تمدید اعتبار و … امکان پذیر نیست
√ مسدود شدن وجوه تمام حساب ها و کارت های بانکی و هر مبلغ متعلق به صادرکننده که تحت هر عنوان نزد بانک ها یا مؤسسات اعتباری موجود است به میزان کسری مبلغ چک
√ عدم پرداخت هرگونه تسهیلات بانکی یا صدور ضمانت نامه های ارزی یا ریالی
√ عدم گشایش اعتبار اسنادی ارزی یا ریالی
امتیازات چک صیادی
با ثبت الکترونیکی چک در سامانه صیاد به این صورت که باید همه مندرجات چک از جمله تاریخ سررسید، مبلغ و نام ذینفع در آن ثبت شود و صادرکننده و ذینفع احراز هویت می شوند، آثار بسیاری برای دارنده چک به همراه دارد که در ادامه به آن می پردازیم:
1 امکان صدور چک در وجه حامل یا چک سفید امضا و بدون مبلغ یا چک بدون تاریخ وجود ندارد و حتی در چک هایی که بابت ضمانت صادر میشوند نیز باید تمام این اطلاعات درج شده باشد و همچنین در سامانه صیاد ثبت شده باشد. به این ترتیب امکان سوء استفاده از چک سفید امضا و موارد مانند آن وجود ندارد.
2 امکان جعل چک و پولشویی از طریق چک کاهش می یابد چرا که ظاهر همه چک ها در سامانه یکپارچه صیاد به یک شکل می باشد و همچنین علت صدور چک نیز باید ذکر شود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکلای متخصص و با تجربه چک تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
3 اعتبار چک به عنوان یک سند لازمالاجرا افزایش می یابد چرا که با ثبت الکترونیکی چک، اعتبار قانونی آن تنها به کاغذ و فیزیک چک نیست بلکه امکان پیگیری آن از طریق سامانه صیاد وجود دارد. حتی اگر اصل چک به وسیله آتش سوزی، سرقت، سیل و… از بین رفته باشد.
4 صدور دسته چک برای افرادی که چک برگشتی دارند و از آن رفع سوء اثر نشده است امکانپذیر نیست و در نتیجه آمار پرونده های کیفری و حقوقی مربوط به چک همینطور چکهای برگشتی کاهش پیدا میکند.
بخشنامه بانک مرکزی در مورد چک های ثبت نشده در سامانه صیاد
بانک مرکزی بخشنامه ای صادر نموده است که طی آن شعب شبکه بانکی مکلف هستند«اعلامیه عدم ثبت برگه چک در سامانه صیاد» صادر کنند.
در بخشنامه شماره ۱۱۷۵۳۳ مورخ ۱۴۰۱.۵.۱۱ بانک مرکزی آمده است: این اعلامیه بدون درج «کد رهگیری» و در قالب و شکلی متمایز از گواهینامههای مرسوم عدم پرداخت چک است و صرفاً مؤید و متضمن عدم امکان اقدام بر روی چک به دلیل ثبت نشدن چک در سامانه صیاد است.
∴ پرسش و پاسخ
آیا در چک های صیادی جدید امکان صدور چک در وجه حامل یا سفید امضا وجود دارد؟
در چک های جدید امکان صدور چک در وجه حامل یا چک سفید امضا و بدون مبلغ یا صدور چک بدون تاریخ وجود ندارد.
آیا عدم ثبت چک های جدید صیادی موجب ساقط شدن امتیازات چک می باشد؟
همانطور که توضیح داده ایم در صورتی که چک های جدید در سامانه صیاد ثبت و تایید نشده باشد قابلیت نقد شدن ندارد و صرفاً یک سند مدنی است که نشان می دهد شخصی به شما بدهکار است
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲