تمکین در دوران عقد
به محض انعقاد عقد نکاح و ایجاد رابطه زوجیت حقوق و تکالیفی به وجود می آید و زوجین به موجب قانون ملزم به انجام تکالیفی می شوند.
به طور مثال نفقه و مهریه با وقوع عقد نکاح در زمره حقوق زوجه بوده و از حقوق مالی به شمار می روند
در ادامه با توجه به اینکه ممکن است پس از عقد نکاح بنابر هر دلیل زن و شوهر به منزل مشترک مراجعه نکرده باشند در پاسخ به اینکه تمکین در دوران عقد به چه صورت می باشد و موضوعات حقوقی آن می پردازیم
تمکین چیست؟
در قانون مدنی تمکین به معنای وظایف مشترک زوجین آمده است به عبارت دیگر زن و شوهر مطابق قانون ملزم به انجام وظایف و تکالیف قانونی و شرعی در قبال یکدیگر هستند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای خانواده متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ عبارت تمکین در قانون مدنی اینگونه تعریف شده است : همین که نکاح به طور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار میشود.
در یک تقسیم بندی کلی تمکین به خاص و عام تقسیم می شود:
| تمکین عام
به طور کلی عبارت است از اطاعت زوجه از زوج در امور زندگی مشترک. به طور مثال زندگی و سکونت در منزل مشترکی که مرد فراهم نموده است، حسن معاشرت با همسر، آراستگی و نظافت و..
| تمکین خاص
اختصاص به روابط زناشویی میان زوجین دارد که زن و شوهر و عموماً زن موظف به برطرف نمودن نیازهای جنسی همسر خود است.
√ البته تمکین خاص مطلق نیست به این معنا که زن مجبور به نزدیکی و انجام وظایف زناشویی در هر شرایطی نیست. برای مثال چنانچه مرد درخواست روابط نامتعارف داشته باشد و یا بیماری مقاربتی مانند زگیل تناسلی دلیل طلاق داشته باشد، زن حق عدم تمکین خاص از زوج دارد به عبارت دیگر در این شرایط زن می تواند از ایجاد ارتباط جنسی خودداری کند.
حق حبس نیز از حقوق زن می باشد که با استفاده از آن زوجه می تواند از تمکین امتناع کند.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
عدم تمکین در دوران عقد
چنانچه زن از انجام وظایف زناشویی امتناع کند و به اصطلاح تمکین نکند، ناشزه محسوب می شود.
√ در نتیجه مرد می تواند به زن ناشزه نفقه نپردازد. به عبارت دیگر زنی که تمکین نکند مستحق دریافت نفقه نیست. حتی گاهی دادگاه به مرد مجوز ازدواج مجدد هم می دهد.
سوالی که مطرح می شود این است که آیا زن در دوران عقد و قبل از شروع زندگی مشترک نیز می بایست تمکین کند؟
√ مطابق قانون به محض عقد نکاح و ازدواج دائم زوجین می بایست به وظایف خود در قبال یکدیگر عمل کنند به طور مثال شوهر نفقه پرداخت کند و زن نیز به وظایف زناشویی خود عمل کند.
دوران عقد از این قاعده مستثنی نبوده به عبارت دیگر با توجه به اینکه زن در عقد نکاح دائم مرد درآمده است موظف به تمکین از زوج می باشد.
√ حق حبس نیز از جمله حقوق زن در نکاح دائم است که به موجب آن زوجه میتواند از تمکین خودداری کند.
بنابراین زن میتواند در دوران عقد از حق حبس خود استفاده کند و تا زمانی که مهریه خود را کامل دریافت نکرده است از تمکین امتناع کند. این عدم تمکین کاملاً قانونی می باشد و مرد تا زمانی که در خصوص مهریه تعیین تکلیف نشده باشد نمی تواند بدین موضوع اعتراض نماید.
حق حبس چیست؟
حق حبس در یک تعریف کلی به این معناست که زوجه به ازدواج دائم تا زمانی که با همسر خود نزدیکی نکرده است میتواند تمکین نکند به عبارت دیگر حق حبس حقی به منظور دریافت مهریه است. یعنی تا مهریه پرداخت نشود زن تمکین نکند.
البته زوجه برای اعمال این حق باید توجه داشته باشد که:
| مهریه او عندالمطالبه باشد.
| زن نسبت به تمکین اقدامی ننموده باشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای خانواده متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
رای دادگاه مبنی بر عدم تمکین به استناد حق حبس
• درخصوص دعوی آقای الف به بطرفیت خانم ب به خواسته صدور حکم بر تمکین و الزام به بازگشت خوانده به زندگی مشترک؛ با این بیان که خواهان اظهار می دارد:
• خوانده برابر سند رسمی ازدواج همسر قانونی وی بوده و بی جهت زندگی مشترک را از 15/11/93 رها کرده است، مراجعات خواهان به وی و تلاش در جهت بازگشت به زندگی مشترک موثر نمی باشد.
• مسکن و اثاث البیت جهت تمکین مشار الیها در… منزل اجاره ای مهیا می باشد درخواست صدور حکم بر تمکین عام و خاص دارم.خوانده حضور ندارد نظر به سند رسمی نکاحیه به شماره … و روگرفت آن در پرونده رابطه زوجیت بین طرفین محرز بوده، موانع مشروع یا دلیل منطقی و قانونی برعدم تمکین زوجه از شوهر مانند خوف ضرر وزیان وغیره بدست نمی آید؛
• زن و مرد به تراضی فقط می توانند خود را در موقعیت شرعی- قانونی نکاح قراردهند ولی حق ندارند نظمی را که شارع و سنت های اصیل اسلامی -ایرانی برای اداره خانواده این کانون مهم اجتماع پایه ریزی کرده، بی جهت و بدون معاذیر قانونی فرو ریزند؛به مصلحت زوجین است تا با احترام به اصول همبستگی زناشویی اطاعت پیشه کنند؛
• از این رو دادگاه دعوی خواهان را (با احراز رابطه زوجیت، فقدان تمکین زوجه، عدم وجود مانع در تمکین و فراهم بودن مقدمات به ادعای زوج که جنبه استمراری داشته و مددکاری بقای آن را کنترل خواهد نمود ) ثابت تشخیص داده، مماطله و معارضه زوجه مفروض بوده؛ النهایه با استناد به مواد 1103 ،1104 و1114 قانون مدنی حکم به تمکین خوانده از خواهان و بازگشت به زندگی مشترک افزون بر آن ایفای وظایف زناشویی(تمکین ناقص و تام) را صادر و اعلام می کند.
• روح حاکم بر خانواده روح معاضدت و همکاری فارغ از قالبهای حقوقی است .طرفین ارشاد می شوند حقوق یکدیگر را رعایت کرده و در تشیید کانون خانواده و رعایت مصالح بنیادین خویش درگذر گاه کوتاه عمر شخصا تلاش و کوشش جدی نمایند .
• این رای جنبه اعلامی داشته در صورتی که محکوم علیه آماده رفتن به خانه شوهر و تمکین از وی نشود به منزله اجرا نکردن حکم دادگاه ونشوز بوده با تایید واحد داوری ،الزام زوج به انفاق در اتیه ناممکن خواهد بود.
• رای دادگاه غیابی بوده و در مهلت بیست روز از ابلاغ قابل واخواهی در این دادگاه بوده ،سپس در فرجه بیست روز قابل تجدید نظر خواهی درمحاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
∴ پرسش و پاسخ
تمکین چه زمان باید صورت پذیرد؟
به محض اینکه عقد نکاح بین زن و مرد برقرار شد زن وشوهر موظفند که در روابط خود یکسری تکالیف قانونی و شرعی را رعایت کنند یکی از این وظایف تمکین می باشد.
تمکین بر چند نوع می باشد؟
در یک از نوع از تقسیم بندی ، تمکین به عام و خاص تقسیم می شود
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲