تهاتر چیست؟آیا تهاتر خود به خود یا به طور قهری ایجاد می شود؟ تهاتر ثمن معامله آیا تهاتر اموال توقیفی نیز امکان پذیر است؟
مطابق قانون به تقابل و تبادل دو دین و تعهد، تهاتر می گویند. به عبارت دیگر اگر دو فرد هرکدام دین و تعهدی به طرف مقابل خود داشته باشد که دیون از یک جنس باشند، به موجب تهاتر دیون متقابل از بین میروند.
در عقد بیع و معامله خرید و فروش نیز ممکن است فروشنده از قبل به خریدار بدهی داشته باشد در این شرایط ممکن است تهاتر بین این دو دین صورت گیرد
که در ادامه به تهاتر ثمن معامله و شرایط آن در قانون می پردازیم
تهاتر چیست؟
همانطور که اشاره شد هنگامی که دو نفر متقابلا به موجب تعهدی به یکدیگر مدیون و بدهکار شوند، هردو دین و تعهد ساقط میشوند
قانون مدنی تهاتر را به عنوان یک امر حقوقی اینطور تعریف کرده است:
√ تهاتر قهری است و بدون اینکه طرفین در این موضوع تراضی نمایند حاصل می گردد بنابراین به محض اینکه دو نفر در مقابل یکدیگر در آن واحد مدیون شدند هر دو دین تا اندازهای که با هم معادله مینماید به طور تهاتر بر طرف شده
طرفین به مقدار آن در مقابل یکدیگر بری میشوند. تهاتر فقط در مورد دو دینی حاصل می شود که موضوع آنها از یک جنس باشد با اتحاد زمان و مکان تادیه ولو به اختلاف سبب.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ تهاتر به معنای ساقط شدن دو دین در مقابل یکدیگر می باشد. البته این دیون باید از جنس هم باشند یعنی هردو دین مالی باشند و همچنین زمان و مکان پرداخت آنها یکسان باشد یا اینکه طرفین در این موضوع توافق کنند.
آیا تهاتر خود به خود یا به طور قهری ایجاد می شود؟
نکته دیگر اینکه اگر شرایط قانونی وجود داشته باشد تهاتر خود به خود و به صورت قهری و بدون نیاز به اراده و رضایت طرفین حاصل میشود.
√ البته تهاتر قراردادی نیز قانونی است یعنی هنگامی که زمان و مکان تادیه و پرداخت دیون و تعهدات متقابل متفاوت است اما طرفین با توافق میان خود و با تنظیم قرارداد دیون را از عهده یکدیگر با تهاتر ساقط می کنند.
یکی دیگر از انواع تهاتر، تهاتر قضایی است با این تعریف که اگر طرفین در محقق شدن شرایط تهاتر اختلاف نظر داشته باشند، دادگاه مربوطه به این موضوع رسیدگی خواهد کرد. به طور مثال بر سر زمان تادیه و پرداخت هر یک از دیون اختلاف دارند
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
تهاتر ثمن معامله
ثمن معامله همان قیمت یا وجه نقدی است که بابت خرید مالی در قرارداد بیع توسط خریدار باید پرداخت شود
√ در مقابل چنانچه خریدار به سبب تعهد قبلی از فروشنده مطالباتی داشته باشد که موعد تادیه و دریافت آن مطالبات با پرداخت ثمن قرارداد پیش رو همزمان باشد، این دو تعهد (بدهی قبلی فروشنده به خریدار و پرداخت ثمن معامله توسط خریدار) به موجه تهاتر ساقط می شوند.
در قانون مدنی نیز منعی برای تهاتر ثمن معامله لحاظ نشده است و امکان تهاتر قیمت قرارداد بیع با تعهدات قبلی طرف مقابل وجود دارد
البته باید شروطی که برای تهاتر در قانون در نظر گرفته شده است، رعایت شود. شروط تهاتر عبارت اند از:
- • زمان و مکان تادیه دیون یکسان باشد
- • دیون از یک جنس باشند به طور مثال هردو وجه نقد باشند
البته در صورت عدم وجود شرایط تهاتر، طرفین میتوانند به موجب تهاتر قراردادی بر سر این موضوع توافق کنند.
√ ثمن معامله خرید و فروش با آن بدهی فروشنده به خریدار تهاتر میشود و اگر هردو دین به یک میزان باشند هیچ یک از طرفین مبلغ دیگری پرداخت نمیکند
√ اما درصورت بیشتر بودن یکی از دیون، معادل دین طرف مقابل تهاتر می شود و مابقی پرداخت توسط مدیون می شود.
آیا تهاتر اموال توقیفی نیز امکان پذیر است؟
قانون مدنی در خصوص تهاتر اموال توقیفی مقرر کرده است که:
در مقابل حقوق ثابته اشخاص ثالث تهاتر موثر نخواهد بود
√ بنابراین اگر موضوع دین به نفع شخص ثالثی در نزد مدیون مطابق قانون توقیف شده باشد و مدیون بعد از این توقیف از داین خود طلبکار گردد دیگر نمی تواند به استناد تهاتر از تادیه مال توقیف شده امتناع کند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
همانطور که از ماده قانونی گفته شده برداشت می شود، دینی که با تهاتر ساقط می شود باید آزاد باشد بنابراین تهاتر مالی که به نفع شخص ثالثی توقیف شده است امکان پذیر نیست.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۱۲-۱۲-۱۴۰۲