جعل سند ملکی
جعل به معنای تغییر دادن و دگرگون کردن واقعیت می باشد. به این صورت که به هر روش ممکن از جمله دگرگون کردن حقیقت به وسیله ایجاد یا از بین بردن بخشی از واقعیت و … به ضرر فرد دیگر انجام شود، یعنی هنگام ارتکاب جرم می بایست حیله و نیرنگ و قصد تقلب وجود داشته باشد.
بر طبق قانون مجازات اسلامی مصادیق جرم جعل و تزویر عبارتند از: ساختن نوشته یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیررسمی، خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تأخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته ای به نوشته دیگر یا به کار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن و نظایر اینها به قصد تقلب.
جعل سند یا در اسناد عادی صورت می گیرد و یا در اسناد رسمی که مجازات این جرم مطابق قانون مجازات اسلامی متفاوت است که در ادامه به این موضوع پرداخته می شود.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
جعل اسناد ملکی، جعل سند عادی است یا سند رسمی؟
به طور کلی اسناد به اسناد رسمی و عادی تقسیم می شوند، که مطابق قانون هر سندی که در دفاتر ثبت اسناد رسمی، اداره ثبت اسناد و املاک، یا توسط سایر مامورین رسمی دولت تنظیم شده باشد، سند رسمی محسوب می شود. و سندی که به این صورت تنظیم نشده باشد، سند عادی است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل کیفری متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
| سند ملکی ممکن است هم عادی باشد و هم رسمی
اسناد مالکیت که میان افراد تنظیم می شوند ممکن است اسناد عادی باشند یا رسمی. به طور مثال اسناد عادی همچون قولنامه هایی که ابتدا قبل از تنظیم سند رسمی میان طرفین تنظیم می شوند. بنابراین در جعل اسناد ملکی ممکن است جعل سند مالکیت عادی یا رسمی باشد.
در کل جعل اسناد ملکی به طور آگاهانه و با ایجاد تغییر در سند اصلی به قصد ضرر رساندن به دیگری صورت می گیرد.
درست است که در اسناد ملکی چه سند عادی باشد چه رسمی امکان جعل وجود دارد اما باید توجه داشت که جعل در اسناد عادی بیشتر اتفاق می افتد که میتوان در توجیه آن بیان نمود که اسناد رسمی بنا بر قابلیت استعلام از سامانه ثبت اسناد و همچنین ثبت در دفتر املاک دارای اعتبار بالاتری نسبت به اسناد عادی بوده و جعل در این نوع اسناد با دشواری بیشتری همراه است.
| جعل قولنامه توسط بنگاه
در اسناد عادی مالکیت که میان افراد و یا در بنگاه های املاک در قالب قولنامه و مبایعه نامه و … تنظیم می شود امکان جعل سند نسبت به اسناد رسمی راحت تر است. به طور مثال مشاوران املاک با تغییر نوشته های بندهای سند، جعل امضا یا مهر و یا حتی تنظیم سند دروغین، در اسناد ملکی مرتکب جرم جعل اسناد عادی می شوند.
نکته مهمی که در جعل اسناد ملکی وجود دارد این است که شخصی با قصد فریب و انتفاع شخصی خود اقدام به جعل می کند.
مجازات جعل سند ملکی
کیفیت و میزان مجازات جرم جعل اسناد در قانون مجازات اسلامی به طور مفصل آورده شده است که با توجه به فرد جاعل و اینکه صاحب سمت دولتی باشد یا فرد عادی اقدام به جعل کند و اینکه جعل چگونه و به چه صورت محقق شده باشد و چه سندی مورد جعل قرار گرفته باشد، مجازات متفاوتی در نظر گرفته شده است.
در کل جعل سند از جمله جرایم کیفری می باشد و دادگاه رسیدگی کننده با بررسی موارد و با نظر کارشناس میزان مجازات را بر اساس فصل پنجم قانون تعزیرات قانون مجازات اسلامی تعیین می کند.
| جعل توسط کارمندان و مسئولان دولتی
مجازات جعل سند چنانچه مجرم از کارمندان و مسئولان دولتی باشد و در حین انجام وظایف خود اسناد رسمی را جعل کند به این صورت بوده که: علاوه بر مجازات های اداری و جبران خسارت وارده به حبس از یک تا پنج سال یا به پرداخت ۶ تا ۳۰ میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
| مجازات جدید جعل سند عادی ملک بر اساس قانون کاهش مجازات
در خصوص جعل اسناد غیر رسمی (عادی) نیز مجازات کسی که اسناد عادی را جعل کند یا با علم به جعلی بودن، از آنها استفاده کند علاوه بر خسارت وارد بر اساس ق به حبس از سه ماه تا یک سال یا به ۳ تا ۱۲ میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
مجازات فردی که به جاعل سند پول می دهد چیست؟
فردی که به فرد دیگری بابت جعل سند پول و یا اصطلاحاً دستمزد می پردازد نیز مجرم است و در واقع پرداخت پول در قبال جعل سند به شخص جاعل، معاونت در جرم جعل محسوب می شود و مجازات معاون جرم جعل سند، یک تا دو درجه کمتر از مجازات مجرم اصلی است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل کیفری متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنیدصرف نظر از این ها همان طور که اشاره شد استفاده از سند مجعول عادی با آگاهی از جعلی بودن آن علاوه بر جبران خسارت بر طبق قانون جدید مجازات سه ماه تا یک سال حبس یا جزای نقدی ۳ تا ۱۲ میلیون ریال در پی خواهد داشت.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲