خسارت تاخیر تادیه سفته و دیرکرد آن
سفته یکی از انواع اسناد تجاری است که به موجب قانون اینطور تعریف شده است: سفته سندی است که به موجب آن امضا کننده تعهد می کند مبلغی در موعد معین یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین یا به حواله کرد آن شخص کارسازی نماید.
در این فرصت قصد داریم به خسارت تاخیر تادیه سفته، شرایط دریافت خسارت دیرکرد، مبدا محاسبه خسارت تاخیر تادیه سفته، نحوه مطالبه آن و مرجع ذی صلاح برای رسیدگی به این دعوا بپردازیم.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
خسارت تاخیر تادیه سفته چیست؟
خسارت تاخیر تادیه سفته به میزان خسارتی گفته می شود که از بابت کاهش ارزش پول به مبلغ مندرج در سفته وارد می شود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل سفته تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ به عبارت دیگر در صورتی که سفته حائز شرایطی که در ادامه به آن می پردازیم باشد خسارت به آن تعلق گرفته و بر اساس شاخص بانک مرکزی این خسارت به اصل مبلغ سفته اضافه خواهد شد
به طور کلی در صورتی که شخصی متعهد به پرداخت پول رایج کشور باشد اما در موعد مقرر به تعهد خود عمل نکند و با مطالبه طلبکار و تاخیر در پرداخت ارزش پول کاسته شود در این شرایط شخص مدیون می بایست خسارات ناشی از تاخیر را به طلبکار بپردازد که به آن خسارت تاخیر تادیه گفته می شود.
√ به عبارت دیگر چنانچه موضوع تعهد وجه رایج کشور باشد، برای دیرکرد پرداخت آن در صورت درخواست متعهد له، متعهد می بایست خسارت تاخیر تادیه بپردازد.
سفته نیز از جمله اسنادی است که به موجب آن صادرکننده آن متعهد به پرداخت مبلغ مشخصی می شود.
شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه سفته
قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص شرایط دریافت خسارت تاخیر تادیه مقرر کرده است که شامل سفته نیز می گردد بنابراین برای اینکه بتوانیم خسارت تاخیر تادیه سفته را مطالبه نماییم باید دارای شرایط زیر باشد:
در دعاوی که موضوع آن دین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون، مدیون امتناع از پرداخت نموده، در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار، دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.
√ بنابراین مطابق قانون فوق به طور کلی به منظور مطالبه خسارت تاخیر تادیه باید شرایط زیر فراهم باشد:
1 موضوع دعوا دین باشد : در نتیجه دعوای خسارت تاخیر تادیه در خصوص عین یا تعهد به انجام کار در دادگاه پذیرفته نمی شود.
√ لازم به ذکر است که تعهد سفته از نوع دین می باشد
2 مبلغ سفته وجه رایج کشور باشد
بنابراین در صورتی که در سفته مبلغ تعهد دلار ، یورو و سایر ارزها غیر از ریال باشد خسارت تاخیر به سفته تعلق نمی گیرد
3 سفته از سوی طلبکار مطالبه شده باشد:
برای دریافت خسارت تاخیر تادیه حتما طلبکار باید دین را مطالبه کرده به عبارت دیگر در رابطه با سفته باید وجه آن از صادرکننده سفته مطالبه شود و یا در صورت عدم پرداخت، سفته واخواست شود.
4 مدیون تمکن مالی داشته باشد:
به این معنا که اگر مدیون ثابت کند به دلایل دیگر و خارج از اختیار دین را پرداخت ننموده است، معاف از پرداخت خسارت تاخیر تادیه میشود.
5 تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه: از سوی بانک مرکزی اعلام می شود.
مبدا محاسبه خسارت تاخیر تادیه سفته
مطابق قانون تجارت خسارت تاخیر تادیه سفته از روز اعتراض به عدم پرداخت وجه سفته محاسبه می شود. یعنی از زمانی که واخواست سفته در دادگاه ثبت میشود، خسارت تاخیر تادیه از آن تاریخ محاسبه خواهد شد.
√ به طور مثال اگر تاریخ سررسید سفته سال ۱۴۰۰ باشد اما دارنده سفته در سال ۱۴۰۱ اقدام به واخواست سفته کند، خسارت تاخیر تادیه از سال 1401 به او تعلق می گیرد.
همچنین در نظر داشته باشید در صورتی که به وسیله اظهار نامه مبلغ سفته توسط دارنده آن مورد مطالبه قرار بگیرد از تاریخ اظهارنامه خسارت محاسبه خواهد شد.
نحوه مطالبه خسارت تاخیر تادیه سفته
چنانچه پس از اعتراض قانونی به عدم تادیه وجه سفته و واخواست سفته، صادرکننده همچنان وجه سفته را تادیه نکند، دریافت خسارت تاخیر تادیه علاوه بر وجه سفته مستلزم تقدیم دادخواست از سوی ذی نفع سفته می باشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل سفته تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
دادگاه پس از طرح دعوی و رسیدگی به اظهارات طرفین دعوا و بررسی شرایط قانونی و قبول آن حکم به خسارت تاخیر تادیه صادر میکند.
مرجع صالح جهت رسیدگی به دعوای مطالبه خسارت تاخیر تادیه سفته کجاست؟
چنانچه مبلغ خواسته در دادخواست تا سقف 2۰ میلیون تومان باشد، مرجع رسیدگی کننده شورای حل اختلاف محل اقامت صادرکننده سفته است.
در غیر این صورت دادگاه حقوقی محل اقامت خوانده (صادرکننده سفته) و یا محل تنظیم سفته و اجرا و پرداخت آن صلاحیت رسیدگی به این دعوا را دارد.
∴ پرسش و پاسخ
سفته چیست؟
سندی است که به موجب آن امضا کننده تعهد می کند مبلغی در موعد معین یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین یا به حواله کرد آن شخص کارسازی نماید
آیا خسارت تاخیر تادیه سفته یا دیرکرد آن قابل مطالبه و دریافت است؟
با توجه به توضیحاتی که داده ایم پاسخ به این سوال مثبت است
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲