خیانت در امانت همسر
قانون در تعریف جرم خیانت در امانت بیان می دارد که هر گاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بیاجرت، به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور، مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به مجازات حبس محکوم خواهد شد.
√ در زندگی مشترک پیش می آید که زوج یا زوجه اموالی را همچون طلا، سکه و وجوه نقدی همچون ارز، خودرو و یا سایر اموال را به یکدیگر سپرده و در این بین زن یا شوهر این اموال را تصاحب، تلف، مفقود یا استعمال نماید.
در این فرصت قصد داریم بررسی نماییم آیا میتوان از زوج یا زوجه در خصوص اموالی که به ان اشاره نموده ایم شکایت خیانت در امانت علیه همسر مطرح نمود؟
مصادیق جرم خیانت در امانت
همانطور که توضیح داده ایم قانونگذار در بیان تحقق جرم خیانت در امانت به مواردی چون اتلاف، مفقودی، تصاحب و استعمال اشاره نموده است، حال باید بررسی شود که منظور از این اصطلاحات چیست
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
- • اتلاف: از بین بردن عمدی مال به ضرر امانت دهنده .
- • مفقود: از دسترس خارج کردن یا مفقود کردن مال سپرده شده.
- • تصاحب: برخورد مالکانه ی امین با مال سپرده شده . مثلا ماشینی را در نظر بگیرید که در مالکیت شوهر باشد و به زن امانت داده شده باشد و زن با وجود عدم رضایت شوهر خودرو را تصاحب نماید و مانع استفاده زوج گردد
- • استعمال: امین مالی را که به وی سپرده شده و مکلف به حفظ و نگهداری از آن بوده را به ضرر مالک استفاده کند و یا در صورتی که بنا بوده مال صرفا در جهت مشخصی یا با شرایط خاصی استفاده شود ولی امین ان را در جهت دیگری استفاده کند مثلا چنانچه چک ضمانت حسن انجام کار به شخص داده شود اما شخص ان را به عنوان طلب شخصی خود به اجرا بگذارد.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
جرم خیانت در امانت توسط زوجین + نمونه رای دادگاه
جرم «خیانت در امانت» در صورتى محقق مىشود که رابطه حقوقى امانى میان امانتگذار و خائن برقرار شده باشد؛ یعنى اگر خائن بر خلاف رضایت مالک و توسط خودش، مال را تصاحب کرده باشد، جرم تحقق یافته از مصادیق سرقت خواهد بود، نه خیانت در امانت. از سوى دیگر، براى تحقق رابطه حقوقى امانى نیز وجود سه عنصر ضرورى است.
رای صادره مورخ 14/11/1392 به شماره 9209970224101474
در رای بدوی مبنی بر شکایت زوج علیه زوجه مبنی بر خیانت در امانت زوجه قاضی اقدام به صدور رای ذیل نموده است:
• در خصوص اتهام خانم ب.ع. فرزند ….فاقد سابقه کیفری، دایر بر خیانت در امانت نسبت به هفتصد گرم طلا و سی و پنج میلیون تومان پول نقد و سند منزل مسکونی و وکالت نامه و مدارک شناسایی و کارت ملی و سایر وسایل منزل از توجه به شکایت شاکی و محتویات پرونده و شهادت شهود تعرفه گردیده و سایر محتویات پرونده و این که متهم علی رغم ابلاغ احضاریه در دادگاه حاضر نگردیده و لایحه ای نیز در دفاع از خود به این شعبه ارائه ننموده،
• لذا اتهام انتسابی به وی محرز و مسجل تشخیص و با انطباق عمل وی با ماده 674 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) دادگاه نامبرده را به تحمل شش ماه حبس محکوم و اعلام می نماید.
• رأی صادره غیابی بوده و ظرف مهلت ده روز از تاریخ ابلاغ قابل واخواهی در این شعبه و پس از آن ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر در شعب تجدیدنظر دادگستری استان تهران است.
√ با توجه به محتوای رای بدوی صادر شده، زن به عنوان متهم از رای بدوی درخواست تجدیدنظر نموده است و در رای تجدیدنظر چنین آمده است:
• در این پرونده خانم ب.ع. با وکالت آقای … درخواست اعاده دادرسی ازدادنامه 3000547 -30/4/92 صادره از شعبه 19 دادگاه تجدیدنظر استان تهران نموده است که به موجب دادنامه فوق الذکرجرم انتسابی به خانم ب.ع. نسبت به طلا و پول و اسناد و مدارک و دیگر اموال محرز دانسته شد و حسب مواد استنادی در قانونی به مجازات مقرره در آن محکوم گردیده است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
• حال با توجه به این که شاکی پرونده اعتراف کرده که طلاها را خانم خریداری کرده است لکن مدعی است پولش را به او داده و او خریداری کرده است و لیکن
• اولاً شاکی پرونده دلـیل بـر پرداخـت پول طلا ابراز نکـرده اسـت.
• ثانیـاً به فرض هم شوهر پول به همسرش داده باشد که طلا خریداری نماید دلیل بر این است که به ایشان هبه کرده و تملیک نموده است با این ترتیب جرم خیانت درامانت نسبت به طلا محرز نمی باشد و از این جهت با استناد به ماده 272 و 274 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری و طبق بند یک از قسمت ب از ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری رأی راجع به طلا نقض و طبق ماده 177 قانون مذکور متقاضی اعاده نسبت به این قسمت تبرئه می گردد و رأی قطعی است.
با توجه به رای قطعی در خصوص شکایت خیانت در امانت نسبت به زوجه میتوان گفت: طلای خریداری شده با پول زوج، به معنی هبه و تملیک است؛ لذا تصاحب آن توسط زوجه نمی تواند مصداق خیانت در امانت باشد.
√ حال سوال در خصوص رای صادره این است که اگر زن طلاهای موضوع شکایت را خود خریداری ننموده بود و تعلق آن به شوهر به اثبات می رسید، آیا با تحقق و اثبات عنصر سپردن به زن و متعاقبا تصاحب طلاجات توسط زوجه باز هم حکم به برائت زوجه داده می شد
√ درست است که بنا بر رویه قضایی موجود در دادگاه ها که در خصوص جرم خیانت در امانت میان زوجین، با تسامح برخورد نموده و زن و شوهر را به طی نمودن راه حقوقی سوق می دهند اما باید این نکته را بیان نمود که در صورت اثبات جرم خیانت در امانت توسط هر کدام از زوجین دادگاه ها مکلف به صدور رای مبنی بر محکومیت شخص مرتکب خیانت در امانت می باشند
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۶-۱۰-۱۴۰۲