خیانت در امانت چک
سالهاست چک به عنوان یک سند تجاری در معاملات میان افراد رد و بدل میشود و به جهت سهولت و تسریع در معاملات در انواع مختلفی همچون چک رمزدار بانکی و بین بانکی، چک ضمانت، چک مشروط، چک صیادی و … صادر می شود.
√ در کنار مزایایی که این سند تجاری دارد، ممکن است جرایم مختلفی نیز در خصوص آن صورت گیرد. جرم خیانت در امانت چک یکی از جرایم با موضوع چک می باشد که در ادامه بیشتر به این موضوع پرداخته میشود.
چک امانی و چک تضمینی
همانطور که میدانید بی معناست که شخصی چک صادر کند و صرفاً آن را نزد کسی به امانت بسپارد. بنابراین آنچه که در عرف چک امانی یا تضمینی نامیده می شود در واقع به این معناست که صادر کننده چک به منظور اطمینان خاطر و جلب اعتماد طرف مقابل خود در یک معامله و یا قرارداد چک تضمینی صادر می کند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل کیفری متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ به عبارت دیگر صادر کننده چک با هدف جلب رضایت طرف مقابل خود و تضمین انجام تعهدات خود، چک تضمینی در وجه طرف مقابل صادر می کند تا چنانچه خلاف تعهدات خود عمل کرد دارنده چک تضمینی یا امانی بتواند با وصول وجه چک خسارت ناشی از عدم انجام تعهدات را جبران کند.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
جرم خیانت در امانت چک
گفته شد که چک تضمینی یا امانی بابت جلب اعتماد طرف مقابل در یک قرارداد و ضمانت حسن انجام تعهدات صادر میشود.
√ اما این نوع چک ها را قانونا باید زمانی نقد کرد که صادر کننده چک به تعهدات خود عمل نکند، در غیر این صورت جرم خیانت در امانت چک محقق میشود.
به عبارت دیگر هنگامی که دارنده یا ذینفع چک تضمینی قبل از تحقق موجب استفاده از چک اقدام به وصول یا انتقال چک کند، مرتکب جرم خیانت در امانت چک شده است و به موجب قانون مجازات می شود.
√ بنابراین چنانچه صادر کننده چک به تمام تعهدات خود عمل کند در پایان قرارداد میبایست چک تضمینی به او بازگردانده شود. اما اگر در چنین شرایطی دارنده چک به عبارتی چک تضمینی را خرج کند مرتکب جرم خیانت در امانت چک شده است.
مجازات جرم خیانت در امانت چک
به طور کلی مجازات جرم خیانت در امانت که شامل عنوان مجرمانه خیانت در امانت چک نیز میشود، طبق قانون مجازات اسلامی اینطور مقرر شده است:
هرگاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هرکار با اجرت یا بی اجرت به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیا مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیا نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید، طبق قانون جدید به حبس از سه ماه تا یک سال و نیم، محکوم خواهد شد.
آیا صرفا وصول چک تضمینی موجب تحقق جرم خیانت در امانت چک می باشد؟
پاسخ به این سوال منفی است. به عبارت دیگر جرم خیانت در امانت چک فقط به معنای وصول وجه چک تضمینی نیست بلکه ممکن است دارنده چک آن را ظهرنویسی کرده و به شخص دیگری منتقل کند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل کیفری متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ همچنین صرف اینکه چک برای وصول وجه به بانک برده شود، حتی اگر به دلیل عدم کفایت موجودی منجر به صدور گواهی عدم پرداخت شود هم جرم خیانت در امانت چک محقق شده است.
مسئولیت صادرکننده چک تضمینی در قبال شخص ثالث چیست؟
در صورتی که مجرم (فردی که مرتکب جرم خیانت در امانت چک شده است) چک را با ظهرنویسی به فرد دیگری انتقال داده باشد و شخص ثالث (فردی که چک به او منتقل شده است) اقدام به وصول وجه چک کند، در این شرایط صادر کننده چک می بایست مبلغ مندرج در چک را پرداخت کند و مسئول پرداخت وجه چک می باشد.
√ اما به این منظور می تواند مبلغ پرداخت شده را از شخص انتقال دهنده (فردی که مرتکب جرم خیانت در امانت چک شده است) مطالبه کند، علاوه بر این بابت جرم خیانت در امانت از او شکایت کیفری کند.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲