درخواست تعدیل اقساط اعسار
اعسار برگرفته از واژه عُسر به معنای سختی و مضیقه و تنگدستی می باشد و معسر کسی است که ندار و دچار ناتوانی مالی باشد.
چنانچه شخصی به جز مستثنیات دین که همان اموال مورد نیاز برای امرار معاش است، مال دیگری جهت پرداخت بدهی های خود نداشته باشد و یا دسترسی به اموال خود نداشته باشد، چنین فردی معسر شناخته می شود.
البته مفهوم اعسار می تواند مطلق یا نسبی باشد. بدین معنا که اگر مدیون به طور کامل از پرداخت بدهی خود ناتوان باشد و حتی به صورت اقساطی هم نتواند بدهی خود را پرداخت کند این اعسار مطلق می باشد. اما چنانچه تنها توانایی پرداخت بدهی به صورت یکجا را نداشته باشد اما به صورت اقساطی بتواند دین خود را بپردازد، اعسار چنین فردی نسبی است، در این فرصت قصد داریم به درخواست تعدیل اقساط اعسار می پردازیم
- انواع دعوای اعسار
دعوای اعسار ممکن است به دلیل عدم توانایی از پرداخت هزینه دادرسی یا محکوم به یا تعدیل اقساط محکوم به طرح گردد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
نکاتی در خصوص تقسیط محکوم به
- • تقسیط نوعی اعسار است و در صورت عدم احراز اعسار، امکان تقسیط محکوم به وجود ندارد.
- • چون ادعای اعسار از پرداخت خواسته و درخواست صدور قرار اقساط، دعوا تلقی شده و با دعوای اصلی مرتبط و ناشی از یک منشا است، لذا مطابق تشریفات دادرسی، مستلزم تقدیم دادخواست است.
- • ماهیت دعوای اعسار و دعوای تقسیط متفاوت است به لحاظ اینکه در خصوص اعسار دادگاه باید عدم توانایی مالی مدیون را بررسی کند ولی در تقسیط، مدیون توانایی مالی دارد ولی نمیتواند یکجا دین خود را پرداخت نماید و خواسته اش اعطای مهلت جهت پرداخت محکوم به است.
-
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
در تعیین اقساط، میزان درآمد مدیون و معیشت ضروری او لحاظ می شود به نحوی که او توانایی پرداخت آن را داشته باشد.
• طبق ماده 11 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، در صورت ثبوت اعسار، چنانچه مدیون متمکن از پرداخت به نحو اقساط شناخته شود، دادگاه ضمن صدور حکم اعسار با ملاحظه وضعیت او مهلت مناسبی برای پرداخت میدهد یا حکم تقسیط بدهی را صادر میکند. در تعیین اقساط باید میزان درآمد مدیون و معیشت ضروری او لحاظ شده و به نحوی باشد که او توانایی پرداخت آن را داشته باشد.
• لازم به ذکر است صدور حکم به پرداخت محکوم به، به صورت اقساط یا دادن مهلت به مدیون برای پرداخت، مانع از این نمیشود که چنانچه مالی از محکوم علیه به دست آمد یا کشف گردید یا طلبی از شخصی داشت، محکوم له نتواند از این محل درخواست پرداخت محکوم به باقیمانده را بنماید.
به بیان دیگر در صورتی که اعسار شخص حتی اگر به موجب حکم قطعی دادگاه به اثبات برسد، در صورتی که به طور مثال وجهی پس از حکم دادگاه به حساب شخص واریز شده یا شخص اقدام به خرید مالی نماید، آن وجوه یا اموال قابل توقیف و برداشت خواهد بود
-
تقاضای محکوم علیه برای کاهش میزان اقساط پرداخت محکوم به
• درصورتی که بدهی، تقسیط یا برای پرداخت آن مهلت تعیین شده باشد و محکومعلیه در مهلت یا زمان مقرر بدهی یا هر یک از اقساط را پرداخت نکند، دادگاه به تقاضای محکوم له تقاضای فرد را مبنی بر حبس بررسی، چنانچه محکومعلیه عذر موجهی جهت عدم پرداخت نداشته و مستنکف بودن وی احراز گردد، تا پرداخت بدهی یا اقساط به دستور دادگاه حبس میشود.
• در صورت صدور حکم اعسار و تعیین اقساط برای پرداخت محکوم به، امکان اینکه محکوم علیه بتواند مجددا تقاضای کاهش میزان اقساط را کند وجود دارد:
• چرا که موضوع اعسار مسئله ای نیست که اگر سابقا رسیدگی شده و حکم در خصوص میزان مبلغ پرداختی و اقساط آن صادر شده باشد، قابلیت این را نداشته باشد که مجددا تقاضای کاهش میزان مبلغ اقساط پرداخت محکوم به را شخص به دادگاه ارائه نماید، به این خاطر که اعسار مبتنی بر نیازمندی و یا تنگدستی بدهکار(محکوم علیه) است و در هر زمانی که موجب آن فراهم شود این حق برای شخص وجود داشته که مجددا اقدام به طرح دعوای اعسار و تعدیل نماید.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ ممکن است مدیون که مدعی اعسار است قدرت پرداخت محکوم به، به صورت اقساط را داشته باشد در این صورت دادگاه با درنظر گرفتن مبلغ محکوم به و درآمد مدیون میزان اقساطی را که وی میتواند بپردازد را تعیین می کند
نتیجه گیری:
√ بنابراین در پاسخ به اینکه چند بار میتوان دادخواست تعدیل اعسار داد باید گفت که دعوای اعسار اعم از اینکه نسبت به تمام محکوم به یا نسبت به قسمتی از آن باشد این تقاضا قابل رسیدگی مجدد است. چنین دعوایی اعتبار امر مختومه ندارد چون دعوای اعسار با توجه به وضعیت مدیون در هر زمان باید رسیدگی شود تا مشخص شود آیا محکوم علیه توانایی پرداخت اقساط محکوم به را دارد یا خیر.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۱۱-۱۱-۱۴۰۲