دعوای الزام به اخذ پایان کار
هنگامی که مراحل ساخت یک ساختمان پایان میابد، از جمله مراحل اداری که باید طی شود اخذ پایان کار است که مقدمهای بر دریافت صورت مجلس تفکیکی و تنظیم سند رسمی است.
پایان کار ساختمان در واقع سندی است که پس از پایان تمام مراحل عملیات ساخت و ساز با درخواست مالک توسط شهرداری صادر میشود.
اما چنانچه به هر دلیلی دریافت پایان کار با مشکل مواجه شود و یا مالک در اخذ پایان کار کوتاهی کند، خریدار ملک میتواند علیه مالک دعوای الزام به اخذ پایان کار طرح کند که در ادامه به این موضوع می پردازیم.
پایان کار چیست؟
پایان کار سندی است که پس از اینکه تمام اطلاعات و مشخصات مندرج در پروانه ساخت با بنای ساخته شده تطبیق داده شد، با تقاضای مالک توسط شهرداری صادر می شود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ در نتیجه پایان کار تاییدیه ساخت است به عبارت دیگر بیانگر این است که ساختمان بر اساس نقشه و استانداردهای لازم ساخته شده است.
بنابراین داشتن پایان کار برای صدور سند از اهمیت بالایی برخوردار است.
دعوای الزام به اخذ پایان کار چگونه است؟
همانطور که گفته شد پس از اتمام عملیات ساخت و ساز، شهرداری با بررسی و تایید مطابقت بنای ساخته شده با اصول و ضوابط مندرج در پروانه ساخت اقدام به صدور پایان کار میکند.
√ اما چنانچه بنای احداث شده با پروانه ساخت مطابقت نداشته باشد یا تخلفی در ساخت و ساز صورت گرفته باشد شهرداری سازنده را جریمه میکند یا حتی ممکن است منجر به تخریب ملک شود.
با دریافت پایان کار، مالک می تواند برای ملک انشعابات گاز و آب و برق، صورت مجلس تفکیکی و سند رسمی دریافت کند.
دعوای الزام به اخذ پایان کار علیه سازنده ملک
√ گاهی ممکن است در قرارداد مشارکت در ساخت سازنده مکلف به دریافت پایان کار باشد اما در آخر به دلیل انجام تخلفاتی در عملیات ساختمانی یا هر دلیل دیگری از دریافت گواهی پایان کار امتناع کند، مالک میتواند علیه سازنده دعوای الزام به اخذ پایان کار کند.
یا اینکه طبق قرارداد فروشنده ملک موظف به اخذ گواهی پایان کار بوده است و پس از فروش ملک و دریافت ثمن معامله از اخذ گواهی پایان کار امتناع میکند
√ در این شرایط خریدار نمیتواند برای ملک خود سند رسمی بگیرد در نتیجه میتواند علیه فروشنده چه سازنده باشد چه مالک، طرح دعوای الزام به اخذ پایان کار کند.
نکاتی درباره الزام به اخذ پایانکار ساختمان
همانطور که اشاره شد یکی از ارکان طرح دعوای الزام به اخذ گواهی پایان کار، طرف دعواست.
√ به عبارت دیگر طرف دعوا یا خوانده در دعوای الزام به اخذ گواهی پایان کار عبارت است از سازنده که طبق قرارداد مشارکت در ساخت مکلف به این امر شده است یا فروشندهای که مطابق قرارداد بیع موظف به دریافت این گواهی شده است و در هر حال این گواهی دریافت نشده است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
یکی دیگر از شرایط طرح دعوای الزام به اخذ پایان کار این است که مطابق قرارداد اخذ پایان کار مشروط به انجام تعهدی از سوی طرف دیگر معامله نشده باشد.
√ به عبارت دیگر خریدار می بایست مطابق قرارداد ثمن معامله را پرداخت کند تا فروشنده پایان کار را دریافت کند اما خریدار مبلغ را پرداخت نکرده است، در چنین شرایطی که خریدار تعهدات خود را انجام نداده است امکان طرح دعوای الزام به اخذ پایان کار وجود ندارد.
مدارک طرح دعوای الزام به اخذ پایان کار
• مدارک هویتی خواهان همچون کارت ملی و شناسنامه مالک
• اسنادی همچون مبایعه نامه ، قولنامه یا مشارکت در ساخت
• سند مالکیت
• تسویه فیش عوارض و نوسازی شهرداری
∴ پرسش و پاسخ
دعوای الزام به اخذ پایان کار به چه دعوایی گفته می شود؟
در صورتی که مالک یا سازنده ساختمان بنا بر تعهدی که داشته موظف به اخذ پایان کار بوده یا در صورتی که نیاز به تنظیم سند رسمی باشد، شخص نسبت به گرفتن پایان کار اقدامی ننماید می توان دعوای الزام به پایان کار مطرح نمود
کدام دادگاه صلاحیت رسیدگی به دعوای الزام به اخذ گواهی پایان کار را دارد؟
مطابق قانون آیین دادرسی مدنی دعاوی مربوط به اموال غیرمنقول در دادگاه های حقوقی محل وقوع مال غیرمنقول رسیدگی میشوند ، بنابراین دعوای الزام به اخذ گواهی پایان کار باید در دادگاه حقوقی محل وقوع ملک مطرح شود
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲