دیه از جمله مجازات هایی می باشد که در شرع اسلام بابت جبران خسارت آمده است و مطابق قانون مجازات اسلامی مالی است که در شرع مقدس به سبب جنایت غیر عمدی بر نفس، عضو یا منفعت، یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهت قصاص ندارد، مقرر شده است.
با توجه به تعریف قانون از دیه، موارد پرداخت دیه شامل جنایات شبه عمد و خطای محض محسوب می شود و جنایت عمدی در صورتی که قصاص در آن جایز یا ممکن نباشد و یا مجنی علیه (شخص آسیب دیده) یا ولی دم او با جانی بر پرداخت دیه مصالحه و توافق شده در نظر گرفته شده است.
در این فرصت قصد داریم که دیه چشم و همچنین دیه کور شدن چشم و آسیب پلک در سال 1403 بپردازیم
دیه کور شدن چشم یا از حدقه درآوردن چشم
اگر در نتیجه یک جنایت هر دو چشم یا یکی از چشمهای فردی آسیب ببیند طوری که بینایی کامل خود را از دست بدهد دیه آن برحسب قانون تعیین شده است.
√ به این صورت که در آوردن یا از بین بردن دو چشم بینا دیه کامل و هر یک از آن ها نصف دیه کامل را دارد. در کل چشمهایی که بینایی دارند در این حکم یکسان اند به این معنا که تفاوتی نمی کند که میزان بینایی دو چشم متفاوت باشد یا به جهت شب کوری یا منحرف بودن با هم فرق داشته باشند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
در کل حکم این ماده شامل جنایاتی است که منجر به از بین رفتن بینایی چشم فرد آسیب دیده می شود و اصطلاحا فرد کور می شود و تفاوتی نمی کند که چشم از حدقه درآورده شود یا به هر سببی فقط بینایی از بین برود که گفته شد کور شدن یک چشم نصف دیه کامل و کوری هر دو چشم موجب دیه کامل می شود.
√ به موجب قانون در آوردن یا از بین بردن هر چشمی که بینایی ندارد یک ششم دیه کامل است.
قانون مجازات اسلامی دیه از بین بردن چشم بینای کسی که فقط یک چشم بینا دارد را نیز در نظر گرفته و مقرر کرده است که: اگر کسی فقط یک چشم بینا داشته باشد و چشم دیگرش به صورت مادرزادی نابینا بوده و یا به علل غیر جنایی از بین رفته و نابینا شده باشد
√ چنانچه تنها چشم بینای خود را در جنایتی از دست بدهد به او دیه کامل تعلق میگیرد اما اگر چشم دیگرش را در اثر قصاص یا جنایتی که استحقاق دیه آن را داشته است از دست داده باشد و حالا تنها چشم بینای خود را در نتیجه یک جنایت از دست داده باشد نصف دیه کامل به او تعلق میگیرد.
دیه کاهش بینایی
چنانچه به سبب جنایتی چشم فردی آسیب ببیند و آسیب به گونهای باشد که فرد دچار کاهش بینایی و تاری دید شود قانونگذار برای آن ارش در نظر گرفته است. ارش همان دیه غیر مقدر است که با نظر کارشناس پزشکی قانونی تعیین می شود.
√ همچنین در قانون مجازات اسلامی مقرر شده است که هرگاه لکه دائمی موجود در چشم مانع بینایی قسمتی از چشم گردد در صورتی که تعیین مقدار آن ممکن باشد به همان نسبت از دیه کسر می شود و در غیر این صورت ارش پرداخت می شود.
دیه از بین بردن پلک
علاوه بر حدقه چشم و بینایی آن قانونگذار برای پلک های چشم نیز به عنوان عضوی از بدن دیه در نظر گرفته است به این صورت که مجموع ۴ پلک دو چشم دیه کامل دارد و دیه هر یک از پلک های بالایی چشم یک ششم از دیه کامل هستند و به هر یک از پلک های پایینی چشم یک چهارم از دیه کامل تعلق می گیرد
√ همچنین اگر چشم و پلک یکجا از بین بروند هر یک دیه جداگانه دارند به طور مثال اگر در یک درگیری با سلاح سرد همچون چاقو بینایی یک چشم و پلک بالای همان چشم به طور کامل از بین برود، به فرد آسیب دیده نصف دیه کامل برای از بین رفتن بینایی یک چشم و علاوه بر آن برای شکافته شدن و آسیب دیدن پلک بالایی خود نیز یک ششم دیه تعلق می گیرد.
محاسبه دیه چشم در سال 1403
با توجه به نرخ دیه اعلام شده در سال 1403 دیه از بین رفتن دو چشم برابر با دیه کامل است که دو چشم مرد یک میلیارد و دویست میلیون تومان و دو چشم زن 600 میلیون تومان می باشد که با توجه به این مقدار، دیه یک چشم برابر با 600 میلیون تومان برای مرد و 300 میلیون تومان برای زن تعیین شده است.
√ برای شکافتن پلک بالایی یک ششم دیه کامل یعنی 200 میلیون تومان که برای زن و مرد یکسان می باشد همچنین پلک پایین که یک چهارم دیه کامل است برابر با 300 میلیون تومان نیز برای زن و مرد مساوی می باشد.
دیه مقدر و غیر مقدر چیست؟
در متن صریح قانون برای برخی جراحات، کبودی، شکستگی، خراشیدگی و قطع یا از بین رفتن کامل اعضا مقدار دیه تعیین شده است که به آن دیه مقدر می گویند و نسبت به دیه کامل انسان در نظر گرفته می شوند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ در مقابل دیه غیر مقدر یا ارش وجود دارد و به دیه ای گفته می شود که مقدار آن در قانون یا شرع پیش بینی نشده و میزان آن با توجه به خسارت و آسیب وارده، با جلب نظر کارشناس پزشکی قانونی و با نظر قاضی و با در نظر گرفتن دیه مقدر تعیین می شود.
نرخ دیه کامل در سال 1403 چه میزان می باشد؟
نرخ دیه هر ساله توسط رئیس قوه قضاییه با توجه به نرخ تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی تعیین می شود که در سال 1403 دیه کامل انسان یک میلیارد و دویست میلیون تومان مشخص شده است و در ماه های حرام به یک میلیارد و ششصد میلیون تومان افزایش می یابد اما باید توجه داشت که افزایش و تغلیظ دیه در ماه های حرام صرفاً برای جنایاتی است که منتهی به قتل و پرداخت دیه کامل شده اند.
√ نکته حائز اهمیت این است که برحسب قانون و شرع، دیه کامل زن برابر با نصف دیه کامل مرد می باشد اما چنانچه دیه اعضا و منافع زن کمتر از یک سوم دیه کامل مرد باشد برای زن و مرد به طور مساوی دیه محاسبه می شود.
∴ پرسش و پاسخ
میزان دیه کامل انسان در ماه های عادی و حرام در سال 1403 به چه میزان می باشد؟
دیه کامل انسان در ماه های عادی 1.200.000 میلیون تومان و در ماه های حرام یک میلیارد و ششصد میلیون تومان می باشد
دیه پلک چشم چقدر می باشد؟
همانطور که توضیح داده ایم دیه هر یک از پلک های بالایی چشم یک ششم دیه کامل و دیه هر یک از پلک های پایینی چشم یک چهارم از دیه کامل می باشد
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۲-۱۴۰۲