رد مال در خیانت در امانت
خیانت در امانت از جمله جرایم علیه اموال می باشد به این معنا که مالی به عنوان امانت به شخصی سپرده می شود اما شخص امین با سوء نیت در مال تصرف می کند و یا آن را بدون اذن و اجازه مالک به دیگری منتقل می کند و یا از آن استفاده می کند و زمانی که مالک مال امانت را مطالبه می کند، شخص امین از مسترد کردن امانت امتناع می کند.
√ این جرم هم از طریق شکایت کیفری و هم دعوای حقوقی قابل پیگیری است. در ادامه به جرم خیانت در امانت و رد مال در آن جرم می پردازیم.
جرم خیانت در امانت
به طور کلی در قانون مجازات اسلامی در خصوص جرم خیانت در امانت اینطور مقرر شده است که:
هرگاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی اجرت به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیا مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیا نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید، مطابق قانون مجازات خواهد شد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل کیفری متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ بنابراین مطابق تعریف صریح قانون از جرم خیانت در امانت در واقع مالی به کسی سپرده می شود و بنابراین بوده که مال بازگردانده شود و یا اینکه مالک مشخص کرده است که مال چگونه و در چه راهی صرف شود
در اینصورت شخص امین بر خلاف آن عمل می کند و یا با تقصیر او مال تلف می شود و از بین می رود و یا اصل مال وجود دارد اما شخصی که مال از او امانت گذاشته شده است زمانی که مالک مال را مطالبه می کند از پس دادن و مسترد کردن مال امتناع می کند.
√ در همه شرایط ذکرشده جرم خیانت در امانت محقق شده است.
شرایط وقوع جرم خیانت در امانت
هر عملی برای اینکه جرم تلقی شود می بایست تحت شرایط خاصی صورت گیرد، نبود هر یک از این شرایط ممکن است وصف مجرمانه را از بین ببرد. جرم خیانت در امانت نیز با وجود شرایط زیر محقق می شود:
| مال مورد نظر به فرد مجرم به عنوان امین سپرده شده باشد بدین عبارت که مال به آن فرد به عنوان امانت تحویل داده شده باشد.
| شخصی که مال به امانت می سپرد باید مالک یا متصرف قانونی یا فرد مأذون از سوی مالک باشد. فرد ماذون از سوی مالک، به کسی اطلاق می شود که برای این کار از طرف مالک اذن و نمایندگی قانونی دارد. مانند وکیل، ولی، قیم یا متصرف قانونی مانند مستاجر که ملک اجاره ای را به کسی می سپارد.
| فرد امین باید با سوء نیت اقدامی به ضرر مالک کرده باشد. به این معنا که امین با سوء نیت از مال استفاده کند یا تلف کند و یا مال را تصاحب کند و آن را مسترد نکند.
| باید ثابت شود که مالی که به امانت سپرده شده است بنابراین بوده است که با مطالبه و درخواست مالک بازگردانده شود و یا به مصرف معینی برسد.
حکم به رد مال در جرم خیانت در امانت
رد مال به معنای بازگرداندن اصل مال برده شده می باشد. که در جرم خیانت در امانت در واقع مسترد کردن مال امانتی می باشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل کیفری متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ در این خصوص باید گفت که در قانون نسبت به رد مال در جرم خیانت در امانت تصریح نشده است به این عبارت دیگر رد مال جزو مجازات های این جرم نمی باشد.
اما چنانچه شاکی ضمن دادخواست خود رد مال را هم تقاضا کند دادگاه کیفری نسبت به آن حکم صادر می کند و منجر به رد مال و در صورت نبود اصل مال، ملزم به پرداخت مثل یا قیمت می شود.
√ البته چنانچه در زمان شکایت کیفری رد مال تقاضا نشود و رسیدگی دادگاه به پایان برسد می توان از طریق دعوای حقوقی علاوه بر رد مال، خسارت ناشی از جرم خیانت در امانت را مطالبه نمود.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
رای دادگاه مبنی بر شرط صدور حکم به رد مال در جرم خیانت در امانت
درخواست اعاده دادرسی آقای … نسبت به دادنامه صادره از شعبه … دادگاه تجدیدنظر استان تهران نظر به اینکه برابر ماده 674 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 مجازات خیانت درامانت به 6 ماه تا سه سال حبس پیش بینی شده در حالیکه دادگاه علاوه بر آن، متقاضی را به رد … فقره چک که فراقانونی است محکوم نموده است. (دستور استرداد 11 فقره چک، مستلزم تقدیم دادخواست بوده که از متن دادنامه چنین امری استناط نمی شود.) از این رو با پذیرش تقاضای اعاده دادرسی مستنداً به بند چ ماده 474 قانون آئین دادرسی کیفری جهت تجدید محاکمه، پرونده به شعبه محترم هم عرض دادگاه صادر کننده رأی قطعی ارجاع داده می شود.
وکیل خیانت در امانت بنیان دادحامی با توجه به رای صادره بیان میکند: همانطور که قبلا ذکر شد، صدور حکم به رد مال در بزه خیانت در امانت، منوط به تقدیم دادخواست توسط شاکی است.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲