زمان دعوای اعسار در طلاق
طلاق حق زوج میباشد و تنها در موارد محدودی از جمله خودداری شوهر از پرداخت نفقه، غیبت کردن شوهر، عسر و حرج و وکالت در طلاق، زوجه میتواند تقاضای طلاق نماید.
در فرضی که مرد خواهان طلاق باشد(طلاق به درخواست زوج) لازم است قبل از درخواست طلاق در خصوص حقوق مالی و غیرمالی زوجه تعیین و تکلیف صورت گیرد.
انواع طلاق
• طلاق به درخواست زوج (مرد) : بر طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی اختیار طلاق با مرد است و اوست که می تواند حتی بدون دلیل موجه، دادخواست طلاق به طرفیت زوجه را تقدیم دادگاه کند. البته طلاق از ناحیه زوج دارای شرایطی می باشد که به آن پرداخته ایم.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
• طلاق به درخواست زوجه (زن): در طلاق از ناحیه زوجه، زن درخواست طلاق را به دادگاه ارائه میدهد. زوجه در صورت وجود شرایطی که زندگی را برای وی با سختی همراه بسازد که در قانون به آن عُسر و حَرَج نیز گفته می شود می تواند خود را مطلقه نماید.
• مواردی مانند نپرداختن نفقه از طرف شوهر، مفقودالاثر شدن شوهر به مدت چهار سال و … میتواند دلیلی برای درخواست طلاق باشد و در صورت اثبات، زن میتواند طلاق خود را از همسر بگیرد.
البته لازم به ذکر است که مواردی چون حاصل شدن شروط ضمن عقد نکاح و همچنین وکالت در طلاق (در عرف به اشتباه از آن به عنوان حق طلاق یاد می شود) می تواند مبنایی برای طلاق باشد.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
دادخواست طلاق از طرف زوج و پرداخت مهریه
• مطابق ماده 29 قانون حمایت خانواده: دادگاه ضمن رأی خود با توجه به شروط ضمن عقد و مندرجات سند ازدواج، تکلیف جهیزیه، مهریه و نفقه زوجه، اطفال و حمل را معین و همچنین اجرت المثل ایام زوجیت طرفین مطابق تبصره ماده (۳۳۶) قانون مدنی تعیین و در مورد چگونگی حضانت و نگهداری اطفال و نحوه پرداخت هزینه های حضانت و نگهداری تصمیم مقتضی اتخاذ می کند. همچنین دادگاه باید با توجه به وابستگی عاطفی و مصلحت طفل، ترتیب، زمان و مکان ملاقات وی با پدر و مادر و سایر بستگان را تعیین کند. ثبت طلاق موکول به تأدیه حقوق مالی زوجه است. طلاق درصورت رضایت زوجه یا صدور حکم قطعی دایر بر اعسار زوج یا تقسیط محکومٌ به نیز ثبت می شود. در هرحال، هرگاه زن بدون دریافت حقوق مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد می تواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری مطابق مقررات مربوط اقدام کند.
√ طبق ماده فوق، چنانچه زوجه درخواست طلاق داشته باشد لازم است ابتدا نسبت به حقوق مالی زوجه از جمله مهریه تعیین تکلیف نماید. لازم به ذکر است ثبت طلاق در دفترخانه منوط به پرداخت نقدی مهریه میباشد. حال چنانچه مرد توانایی پرداخت یکجای مهریه را نداشته باشد میتواند دادخواست اعسار از مهریه دهد.
رویه قضایی دادگاه ها در مورد دادخواست همزمان طلاق به درخواست مرد و اعسار از پرداخت مهریه
• در این خصوص رویه قضایی شعبات دادگاه خانواده باهم متفاوت میباشد. بعضی از شعب درخواست همزمان طلاق از سوی زوج و اعسار از پرداخت مهریه را نمیپذیرند. و دعوا را رد میکنند با این استدلال که مهریه ای مطالبه نشده و حکم به پرداخت صادر نشده تا بتوان درخواست اعسار از آن داشت.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
• برخی دیگر از شعبات قائل به این هستند که پذیرش دادخواست طلاق از ناحیه زوج به طرفیت زوجه و به انضمام تقاضای اعسار از پرداخت حقوق مالی زوجه یا تقسیط آن منعی ندارد.
نظریه مشورتی شماره 2908/7 در خصوص رسیدگی به اعسار زوج نسبت به حقوق مالی زوجه قبل از صدور حکم به پرداخت محکوم به:
• قبل از صدور حکم به پرداخت حقوق مالی زوجه از قبیل مهریه نفقه اجرت المثل و غیره، رسیدگی به دعوی اعسار زوج نسبت به حقوق مالی مذکور، جواز قانونی ندارد؛ ولی رسیدگی به درخواست طلاق و صدور گواهی عدم امکان سازش از ناحیه زوج فاقد اشکال قانونی است؛ زیرا طبق تبصره 3 ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب سال 1371 فقط اجرای صیغه طلاق و ثبت آن موکول به پرداخت حقوق مذکور شده است.
نمونه رای زمان طرح اعسار از مهریه
منبع:
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۸-۱۱-۱۴۰۲