سند رسمی در تصرف عدوانی
به موجب قانون هر کس که در مالی تصرف می کند می بایست یا مالک آن باشد و یا در استفاده از آن اذن داشته باشد.
در غیر این صورت مطابق قانون با او برخورد خواهد شد. تصرف عدوانی نیز به این معناست که شخصی به زور و به اجبار مالی را غصب کرده و در آن تصرف کند.
در این فرصت قصد داریم که به شرایط طرح دعوای تصرف عدوانی و تاثیر سند رسمی در دعوای تصرف عدوانی می پردازیم.
تصرف عدوانی چیست؟
منظور از تصرف عدوانی این است که شخصی در مال غیر منقول شخص دیگری با استفاده از زور و اجبار و به طور غیرقانونی، تصرف کند و یا مانع تصرف قانونی مالک شود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
اموال غیر منقول زمین ، ساختمان و مواردی که قانون آن را غیر منقول برشمرده است را شامل می شود
به عبارت دیگر در تصرف عدوانی ممکن است:
1 متصرف با قهر و غلبه وارد ملک شود و در مال به طور عدوانی و با اجبار تصرف کند
2 و یا اینکه با رضایت و اذن قبلی مالک وارد ملک شده و از مال استفاده کند، اما بدون اجازه و رضایت مالک در ملک باقی بماند و به تصرف خود ادامه دهد.
نکته قابل توجه این است که تصرف عدوانی صرفاً در خصوص اموال غیر منقول مطرح است (مانند ملک، زمین و…)
√ شخصی که بدون اذن و با اجبار در مالی تصرف میکند حتی اگر مدعی مالکیت بر مال باشد باز هم متصرف عدوانی تلقی می شود به این دلیل که می بایست به طور قانونی و از طریق مراجع قضایی حق خود را ثابت کند و سپس نسبت به تصرف اقدام کند.
آیین دادرسی مدنی نیز در خصوص دعوای تصرف عدوانی اینگونه مقرر نموده که:
√ تصرف عدوانی عبارت است از ادعای متصرف سابق مبنی بر اینکه دیگری بدون رضایت او مال غیر منقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست نماید.
شرایط اقامه دعوای تصرف عدوانی
برای اینکه تصرف شخصی در مال شخص دیگر عدوانی محسوب شود و بتوان علیه متصرف عدوانی طرح دعوا نمود، شرایطی لازم است که این شرایط عبارتند از:
| تصرف عدوانی می بایست در خصوص مال غیر منقول صورت گرفته باشد. مانند ملک، زمین، خانه، مغازه …
| تصرف باید به طور عدوانی باشد یعنی با قهر و غلبه، زور و اجبار و بدون رضایت مالک
| خواهان دعوا یا کسی که دعوای تصرف عدوانی علیه متصرف عدوانی اقامه می کند می بایست خودش در آن مال غیر منقول پیش از متصرف عدوانی، تصرف کرده باشد. به عبارت دیگر خواهان می بایست سابقه تصرف بر آن مال را داشته باشد و به هر طریقی آن را ثابت کند.
در نظر داشته باشید که دعوای تصرف عدوانی هم در دادگاه کیفری و همچنین در دادگاه حقوقی قابلیت طرح دارد.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
تاثیر سند رسمی مالکیت در دعوای تصرف عدوانی
از آنجایی که سند رسمی برای اثبات مالکیت در محاکم قضایی استفاده میشود و در دعوای تصرف عدوانی مالکیت مطرح نیست بنابراین نیازی به ارائه سند رسمی مالکیت نیست.
√ به این معنا که در دعوای تصرف عدوانی اثبات تصرف سابق خواهان یا شاکی کافی است. به عبارت دیگر در دعوای تصرف عدوانی دادگاه به احراز مالکیت ملک اعتنایی ندارد و در این خصوص نیازی به اثبات مالکیت نیست
√ در دعوای تصرف عدوانی صرفا سابقه تصرف خواهان یا شاکی اهمیت داشته که پیش از تصرفِ متصرف عدوانی باشد و بر آن مقدم باشد.
اما باید در نظر داشت که سند مالکیت صرفا می تواند دلیل و قرینه ای مبنی بر سابقه تصرف مالک باشد و این امر مانع از آن نیست که سابقه تصرف به وسیله دلایل دیگر ثابت نشود.
√ در نهایت چنانچه سابقه تصرف مدعی از طریق دلایل دیگر ثابت نشد در این شرایط ارائه سند رسمی مالکیت می تواند دلیل بر سابق بودن تصرف مدعی باشد و مورد اهمیت قرار می گیرد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
بنابراین در تعریف حقوقی باید گفت که ارکان دعوای تصرف عدوانی موارد زیر می باشد که احراز مالکیت با سند رسمی شامل آنها نمی شود:
| احراز تصرفات سابق مدعی
| تصرفات لاحق متصرف عدوانی (یعنی تصرفِ متصرف عدوانی می بایست بعد از تصرف خواهان باشد)
رای دادگاه مبنی بر شرط تحقق جرم تصرف عدوانی
در خصوص شکایت … علیه … دایر بر تصرف عدوانی به میزان 2045 مترمربع زمین از پلاک ثبتی فرعی … از … اصلی …؛ به شرح مندرج در پرونده و با این توضیح که طرفین به موجب مبایعه نامه های عادی مورخ … (مبایعه نامه شاکی) و مورخ … و … (مبایعه نامه مشتکی عنه) از مالک اولیه به هویت … مع الواسطه خریداری نموده اند که هرکدام یک دوم از قطعه مذکور را خریداری و در تصرف خود قرار داده اند که تاکنون نیز در تصرف نامبردگان است و در آن اقدام به کاشت درخت نموده اند و اخیراً در سال … آقای … وقتی به منظور اخذ سند مالکیت اقدام می نماید متوجه کسری زمین خود به میزان مذکور در فوق شده و اقدام به طرح شکایت می نماید. علی ای حال دادگاه با توجه به کلیه اوراق و محتویات پرونده و ملاحظه اظهارات طرفین و لوایح تقدیمی از سوی وکلای محترم طرفین و نظر به این که حسب اظهارات وکیل محترم شاکی در لایحه تقدیمی مورخ … در صفحه دوم سطر هشتم که مرقوم داشته که ((در طی مراحل صدور سند مالکیت و ارجاع به کارشناس (موکل) متوجه شده اند که مساحت 2045 مترمربع از زمین به تصرف مشتکی عنه درآمده است)) که با وصف مذکور مشخص می گردد که تا قبل از اقدام شاکی برای اخذ سند ملک در تصرف مشتکی عنه بوده که حداقل ده سال بوده است، لذا با وصف مذکور سبق تصرف با مشتکی عنه بوده است و ازآنجاکه در تحقق بزه تصرف عدوانی سبق تصرفات شاکی و لحوق تصرفات مشتکی عنه و عدوانی بودن تصرفات جز ارکان آن است که در مانحن فیه مفقود است، لذا صرف نظر از مالکیت هر یک از طرفین و با توجه به فقد دلیل کافی به تحقق بزه و انتساب آن به مشتکی عنه و توجهاً به اصل برائت و مستنداً به بند الف از ماده 177 از قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری متهم یادشده را از اتهام انتسابی تبرئه می نماید و یادآور می گردد که این رأی موجد مالکیتی برای هریک از طرفین نیست. رأی صادره حضوری و ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ، قابل اعتراض در محاکم تجدیدنظر استان تهران است.
وکیل کیفری بنیان دادحامی با توجه به رای صادره بیان می کند: همانطور که قبلا ذکر شد وجود سند رسمی برای اقامه دعوا تصرف عدوانی لازم نیست. بنابراین صرف سبق تصرفات شاکی و لحوق تصرفات مشتکی عنه و عدوانی بودن تصرفات متهم، شرط تحقق جرم تصرف عدوانی است.
∴ پرسش و پاسخ
تصرف عدوانی به چه معناست؟
منظور از تصرف عدوانی این است که شخصی در مال غیر منقول شخص دیگری با استفاده از زور و اجبار و به طور غیرقانونی، تصرف کند و یا مانع تصرف قانونی مالک شود.
آیا دعوای تصرف عدوانی صرفا در رابطه با ملک و اموال غیر منقول مصداق دارد؟
بنابر آنچه توضیح داده ایم، پاسخ به این سوال مثبت است
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲