شکایت سرقت ارز دیجیتال
رمز ارزها با پیشرفت تکنولوژی در کنار سایر اموال یک دارایی محسوب می شوند. بنابراین براساس قوانین پولی و به جهت احراز عنوان پول بر آن لازم است توسط دولت ها شناسایی شوند. برخی از انواع رمز ارزها مانند رمز ارزهای ملی از این شناسایی برخوردار هستند
با توجه به پدیده نوظهور ارزهای دیجیتال با چالش های حقوقی در این زمینه مواجه هستیم و ممکن است در داد و ستد مربوط به این اموال مشکلاتی ایجاد شود
در این فرصت قصد داریم در خصوص ارز دیجیتال و جرم سرقت ارز دیجیتال بپردازیم.
ارز دیجیتال چیست؟
رمز ارز، ارز دیجیتال، ارز مجازی، و… به معنای پول یا ارزی که بر مبنای علم رمزانگاری شده به وجود امده است. در واقع ارز دیجیتال یک سیستم خصوصی برای راحت تر شدن مبادلات بین افراد بدون وجود واسطه یا نهاد مرکزی میباشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ یکی از معروف ترین ارزهای دیجیتال بیت کوین نام دارد که در کنار واحد های دیگر همچون تتر، اتریوم، ریپل، لایت کوین، بیت کوین کش، بایت کوین، کاردانو، مونرو و … جزء رمز ارزها محسوب می شود
منظور از ارز مجازی، فضای غیر فیزیکی است که ارزها در آن فضا مبادله میشوند و منظور از ارز دیجیتال، ماهیت الکترونیک این نوعی از ارزها میباشد که برخلاف ارز های سنتی هستند.
ویژگی های ارز دیجیتال
- • به برخی از ویژگی های ارزهای دیجیتال به شرح ذیل میتوان اشاره نمود:
- • ایجاد ارز دیجیتالی وابسته به گروه خاصی نیست
- • هویت اشخاصی که به مبادله ارز دیجیتال میپردازند نامعلوم است.
- • ارز دیجیتال را نمیتوان مصادره یا بلوکه نمود: امكان مسدود كردن و يا جلوگيري از نقل و انتقال ارزهاي مجازي به دليل غيرمتمركزبودن وجود ندارد.
- • و…
کیف پول ارز دیجیتال چیست؟
کیف پول ارز دیجیتال مانند یک کیف پول واقعی برای نگهداری، پرداخت و دریافت دارایی ها استفاده میشود. علاوه بر ذخیرهسازی کلیدها، اغلب قابلیت رمزگذاری یا امضای اطلاعات را نیز به کاربران خود ارائه میدهد.
√ کیف پول ارز دیجیتال انواع مختلفی دارد که به سه دسته سخت افزاری، نرم افزاری و کاغذی تقسیم می شود:
• کیف پول سخت افزاری دارایی و اطلاعات کاربران را به صورت آفلاین ذخیره میکند و برای ذخیرهسازی نیازی به اینترنت ندارد. این دستگاه تنها در صورتی که نیاز به انتقال وجه داشته باشید به اینترنت متصل میشود. کیف پول های سخت افزاری، ابزاری فیزیکی و به شکل فلش مموری هستند که مطمئنترین و امنترین روش ذخیره سازی رمز ارزها به حساب میآیند.
• کیف پول نرم افزاری که معمولا از طریق کیف پول تراست ولت قابل استفاده بوده بر روی سیستمهای رایانهای شخصی و تلفن همراه نصب میشوند. این والتها تمامی اطلاعات کاربران را بهصورت آنلاین ذخیره میکنند و اشخاص می توانند به طور آنلاین به رمز ارز خود دسترسی داشته و اقدام به خرید و فروش ارز دیجیتال نمایند
• کیف پول کاغذی کد خصوصی هر ارز دیجیتال می باشد که میتوان رمز ارز را روی کاغذ چاپ و نگهداری کرد. در این روش، کلیدها به هیچ سروری متصل نیستند. این فرآیند توسط نرمافزار مدیریت میشود. زمانی هم که نیاز به انتقال وجه دارید، میتوانید به سادگی کلیدها را وارد یک نرم افزار یا کیف پول تحت وب کنید، یا ، فقط کد QR چاپ شده را اسکن کنید. بهدلیل خطراتی که این روش دارد، ذخیره ارز دیجیتال در کیف پول کاغذی تقریباً منسوخ شده تلقی میشود.
جرایم مرتبط با ارز دیجیتال
• کشف و تعقیب جرایم که به وسیله ضابطان دادگستری و تحت نظارت مقام قضایی صورت میگیرد از مراحل دادرسی و جز تحقیقات مقدماتی جرایم می باشد. ارز دیجیتال ماهیتی کاملا دیجیتال و مجازی دارد و اثر حقیقی و فیزیکی خارج از فضای مجازی ندارند. به دلیل اینکه این پدیده نوظهور میباشد ضابطان دادستری اطلاعات دقیق و آگاهی لازم را نسبت به نحوه عملکرد ارزهای دیجیتال ندارند و همین موضوع موجب چالش هایی در رسیدگی به این جرایم میگردد.
√ تعیین و تشخیص تراکنش های مشکوک در ارز دیجیتال و طرفینی که این ارزها را تبادل مینمایند یکی از چالش هایی است که به آن اشاره نمودیم.
بهتر است بدانیم در حقیقت امکان کشف و رسیدگی درست به جرایم مرتبط با ارز دیجیتال بدون استفاده از طرق فنی و پیشرفته وجود ندارد با توجه به اینکه کاربر به صورت رمزی و گمنام عملیات را انجام میدهد امکان شناسایی و تعقیب متهم در روش های جدید پرداخت ارز دیجیتال به سختی ممکن است.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
سرقت ارز دیجیتال
با وجود اینکه خرید و فروش ارزهای دیجیتال میتواند افراد را به درآمد زیادی برساند، برخی اوقات نیز ممکن است اتفاقی موجب از دست دادن ثروت و سرمایه آنها می شود.
• جرایم مربوط به ارزهای دیجیتال انواع مختلفی داند که یکی از مصادیق آن ها، هک کیف پول و همچنین سرقت ارز دیجیتال است.
از آنجایی که ارزهای دیجیتال وجود فیزیکی ندارند .به همین علت هک کردن اطلاعات کیف پول افراد در فضای آنلاین میتواند با ورود به سامانه اشخاص و تغییرات اطلاعات آن صورت پذیرد. برخی هکرها با استفاده از ترفندهای مختلفی اطلاعات کیف پول افراد را به سرقت برده و سپس سرمایه درون آن را برای خود واریز میکنند.
• وکلای بنیان دادحامی میتوانند به شما در خصوص پیگیری این دسته از جرایم کمک نمایند تا بتوانید شکایت سرقت ارز دیجیتال را از طریق پلیس فتا مطرح نموده و به سرانجام برسانید.
ادله مثبت جرم سرقت ارز دیجیتال
√ برخلاف دیگر جرایم کیفری که با ادله فیزیکی و سنتی قابل اثبات هستند در خصوص جرایم مرتبط با ارز دیجیتال این امکان وجود ندارد. ادله ی اثبات کننده وقوع جرایم مرتبط با ارز دیجیتال در بستر مجازی و به شکل داده بوده و به نوعی الکترونیکی هستند و باید تحصیل دلیل را در این بستر و با ابزار های الکترونیک مانند رایانه، تلفن همراه، وسایل ذخیره اطلاعات و اینترنت صورت گیرد.
√ تمام تراکنش های ارز دیجیتال در بستر اینترنت انجام می گیرد، بنابراین هیچ سند فیزیکی در دسترس نیست و دلایل به صورت الکترونیکی میباشد. کشف ادله مربوط به این دسته جرایم تنها از عهده اشخاص متخصص بر می آید.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
• معمولا در این طور جرایم و برای کشف جرم رایانه شخص متهم فوری توقیف شده و اقدامات لازم جهت کسب ادله اثبات کننده جرم صورت می گیرد. اقدامات فوری و سریع جهت کسب ادله از آن جهت اهمیت دارد که ممکن است اطلاعات ذخیره شده به هرسبب و دلیلی در سیستم رایانه یا اینترنت از بین بروند و این موضوع توسط کارشناس متخصص صورت می پذیرد.
صور مختلف سرقت ارز دیجیتال
√ ممکن است سوال مطرح شود که سرقت ارز دیجیتال به چه صورت امکان دارد و در صورت های مختلف جرم و مجازات آن به چه صورت می باشد
• یکی از روش های سرقت ارز دیجیتال زمانی است که کاربر وارد کیف پول خود میشود و میخواهد مقداری بیتکوین یا ارز دیجیتال به آدرس دیگری ارسال کنید. آدرس گیرنده را کپی کرده و در کیف پول به عنوان گیرنده قرار میدهد. اما یک نرمافزار ساده که از وجود آن ممکن است آگاهی نداشته باشد، آدرس گیرنده را با آدرسی که هکر به آن داده عوض کرده است و از این طریق ارز دیجیتال کاربر را سرقت مینماید.
• روش دیگر سرقت ارز دیجیتال شخصی این است که هکر یک اپلیکیشن قلابی بسازد که مشابه اپلیکیشن صرافی های مختلف است تا با استفاده از این اپلیکیشن ارز دیجیتال کاربر را سرقت نمایند. به این صورت که کاربر بعد از نصب اپلیکیشن به تصور اینکه اپلیکشن مربوط به صرافی معتبر میباشد ارز دیجیتال خود را در آن وارد مینماید و در این حالت در واقع ارز دیجیتال به کیف پول هکر منتقل میشود.
• طبق ماده 13 قانون جرایم رایانه ای هرکس به طور غیرمجاز از سامانه های رایانه ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن داده ها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مـال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا یکصد میلیون (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
• در این فرض تحت عنوان کلاهبرداری رایانه ای میتوان پیگیری نمود. هرچند که برای شروع شکایت و اقدامات قضایی و مشخص نمودن عنوان مجرمانه با توجه به جدید بودن اینگونه جرایم و تخصصی بودن آن بهتر است ابتدا با وکیل آشنا به جرایم مرتبط با ارزهای دیجیتال مشورت نمایید.
• از دیگر روش های سرقت ارز دیجیتال میتوان به ایمیل فیشینگ اشاره نمود با این توضیح که کاربر عضو یک سرویسی است که به صورت ماهانه یا هفتگی ایمیلی دریافت مینماید. هکر یک ایمیل با همان قالب طراحی و متن استفاده کرده و از کاربر میخواهد وارد لینک داخل در متن ایمیل شود. با کلیک بر روی لینک کاربر وارد سایت شده یا بدافزار نصب میشود و از آن طریق به ارز دیجیتال کاربر دسترسی پیدا میکند.
شکایت قانونی در خصوص سرقت ارز دیجیتال در دادگاه های ایران
√ دعاوی و شکایات مربوط به حوزه جرایم ارز دیجیتال به ویژه سرقت ارز دیجیتال پیچیدگی های خاصی دارد. امکان طرح شکایت در خصوص جرم سرقت ارز دیجیتال با وجود اینکه جزو جرایم جدید محسوب میشود وجود دارد اما قانون مشخصی برای این حوزه از جرایم مربوط به ارز دیجیتال درحال حاضر به تصویب نرسیده است بنابراین با توجه به جدید و تخصصی بودن و پیچیدگی پروسه رسیدگی قضایی ارزهای دیجیتال، بهتر است از وکلای متخصص در زمینه ارزهای دیجیتال و جرایم رایانهای راهنمایی بگیرید.
مستندات قانونی مرتبط با ارز دیجیتال
• بند پ ماده 1 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز: پول رايج كشورهاي خارجي، اعم از اسكناس، مسكوكات، حوالجات ارزي و ساير اسناد مكتوب يا الكترونيكي است كه در مبادلات مالي كاربرد دارد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
• ماده 5 آییننامه مستندسازی جریان وجوه در کشور: خرید و فروش ارز به هر صورت از جمله پرداخت ریال در داخل و دریافت ارز در خارج کشور و بالعکس، تنها در سیستم بانکی و صرافیهای مجاز با رعایت قوانین و مقررات مجاز است و در غیر اینصورت خرید و فروش ارز غیرمجاز محسوب و مشمول قانون نحوه اعمال تعزیرات حکومتی راجع به قاچاق کالا و ارز مصوب سال (۱۳۷۴) مجمع تشخیص مصلحت نظام است.
• ماده 27 دستورالعمل اجرايي تاسيس، فعاليت و نظارت بر صرافيها: صرافی مجاز به انجام معامله با کلیه ارزها میباشد مگر اینکه بانک مرکزی معامله یک یا چند ارز را ممنوع اعلام کرده باشد.
• ماده 13 قانون جرایم رایانه ای: هرکس به طور غیرمجاز داده های متعلق به دیگری را برباید، چنانچه عین داده ها در اختیار صاحب آن باشد، به جرای نقدی از یک میلیون (۱.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال و در غیر این صورت به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
.
دیدگاه
بنده به مبلغ 45هزار دلار در کیف پول بنام inistandwalet دارایی دارم این شرکت کارت حساب بنده رو غیر فعال کرده و برای فعال مجدد کارت حساب از بنده به مبلغ ششصدملیون تومان وجه درخاست کرده و بنده هم میخام بدون. دادن این مبلغ اضافی به این سایت دارایی هام رو خارج کنم به یک حساب معتبر دیگه.ناگفته نماند این کیف پول رو یک شخصی بنام ….. برای بنده با گوشی خودت ایجاد کرده میشه راهنمایی کنید مچکرم
سلام و درود
اولا عذر خواهی میکنم که دیر متوجه پیامتون شدم و اونم بخاطر شوکی هست که بمن وارد شده و تا مشخص نشه که چطور و از چه طریقی کیف پول دیجیتال من به سرقت رفته ،بنده هیچ اظهار نظری راجع به شخصی یا کسی نمیکنم.و
خب متاسفانه من هنوز خودمم نمیدونم از چه طریقی کیف پول نرم افزاری من(تراست ولت)در 5شنبه شب 7مارس2024میلادی یعنی 17اسفندماه1402در حدود ساعت 3نیمه شب با موجودی حدود 19هزارو 200دلار خالی شده و بعضیا میگن از طریق فیشینگ بوده یکی میگه ربات بوده و یکی دیگه میگه رمز تراست ولت رو کسی داشته و من نیاز دارم که اول یکی بمن بگه که چه اتفاقی افتاده آیا گوشی من هک شده آیا کسی رمز کیف پول منو داشته ولی در کل این موجودی من پس از43سال زندگی که بخشی از آن بابت فروش زمین و یک ماشین بود که الان دیگه اثری ازش نیست.لطفا اگه میتونید منو آگاه کنید که چه اتفاقی افتاده خودم هنوز گیجم و باورم نمیشه که پس از ۴سال صبوری کردن به یکباره همه چی از بین بره؟؟؟
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۶-۱۰-۱۴۰۲