صلاحیت محلی دادگاه خواندگان متعدد
به طور کلی به این جهت که کیفیت و زمان در دادرسی و رسیدگی به دعاوی اهمیت بسیاری دارد، مراجع قضایی در دسته بندی های مختلف قرار می گیرند.
در یک تقسیم بندی کلی یک دادگاه در رسیدگی به یک موضوع خاص میبایست دارای صلاحیت ذاتی و صلاحیت محلی باشد.
به عبارت دیگر دعوای موضوع یک پرونده میبایست در صلاحیت مرجع قضایی رسیدگی کننده باشد، در این فرصت قصد داریم که به صلاحیت محلی دادگاه خواندگان متعدد بپردازیم
صلاحیت دادگاه ها
صلاحیت دادگاه ها در واقع به معنای تکلیف و توانایی رسیدگی به پرونده می باشد که منجر به فصل خصومت در دعوا یا حل اختلاف شود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
صلاحیت دادگاه ها به دو دسته ذاتی و محلی تقسیم می شود.
- √ صلاحیت ذاتی
√ در واقع به این معناست که مرجع قضایی مربوطه برای رسیدگی به آن دعوای خاص صلاحیت موضوعی داشته باشد که به این منظور مراجع قضایی به دو دسته مراجع عمومی و مراجع اختصاصی تقسیم می شوند:
√ دادگاههای عمومی صلاحیت رسیدگی به هر دعوایی را دارند مگر دعوایی که قانون از صلاحیت آنها خارج کرده است مانند دادگاه عمومی و انقلاب. در مقابل دادگاه های اختصاصی فقط صلاحیت رسیدگی به دعاوی را دارند که قانون تعیین کرده است مانند دادگاه ویژه روحانیت، دادگاه خانواده و..
- √ صلاحیت محلی
√ مراجع قضایی به این معناست که آن دادگاه صلاحیت رسیدگی به دعاوی موجود در چه محدوده جغرافیایی را دارد.
صلاحیت محلی مراجع قضایی به چه معناست؟
همانطور که اشاره شد صلاحیت محلی به این معناست که یک مرجع قضایی صالح به رسیدگی به دعاوی و اختلافات یک محدوده جغرافیایی معین است، به طور مثال یک شهر یا استان که به آن حوزه قضایی گفته می شود.
√ به عبارت دیگر دادگاه عمومی با اینکه صلاحیت رسیدگی به همه دعاوی را دارد مگر اینکه مواردی خاص که به موجب قانون از صلاحیت آن مرجع قضایی خارج شده باشد
√ اما یک دادگاه عمومی صلاحیت محلی برای رسیدگی به دعاوی موجود در کل کشور را ندارد و صرفاً به دعاوی می تواند رسیدگی کند که در محدوده جغرافیایی و حوزه قضایی آن مرجع باشد.
صلاحیت محلی دادگاه با خواندگان متعدد
یکی از موضوعات مهم در خصوص صلاحیت محلی مرجع قضایی در دعاوی حقوقی این است که دعوی می بایست در محل اقامت خوانده مطرح شود
√ اما فرض کنید دعوایی می بایست مطرح شود که ردیف خواندگان بیش از یک شخص است و هر کدام از آنها در شهرهای مختلف اقامت دارند، در این شرایط دادخواست را باید به کدام مرجع قضایی ارائه داد که صلاحیت محلی دادگاه (أقامه دعوا در محل اقامت خوانده) نیز رعایت شود؟
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
قانون آیین دادرسی مدنی در این خصوص مقرر کرده است که:
√ هرگاه یک ادعا راجع به خواندگان متعدد باشد که در حوزه های قضایی مختلف اقامت دارند یا راجع به اموال غیر منقول متعددی باشد که در حوزه های قضایی مختلف واقع شده اند خواهان میتواند به هر یک از دادگاه های حوزه های یاد شده مراجعه نماید.
√ با توجه به ماده ذکر شده در شرایطی که خواندگان متعدد در حوزه های قضایی مختلف اقامت دارند خواهان می تواند به هر یک از دادگاههای ذیصلاح در آن حوزه های قضایی مراجعه کند. یعنی محل اقامت یکی از خوانندگان را برای طرح دعوا انتخاب کند و دادخواست را به یکی از مراجع قضایی در یک حوزه ارائه کند.
∴ پرسش و پاسخ
صلاحیت دادگاه ها به چند نوع تقسیم می شود؟
در یک نوع از تقسیم بندی صلاحیت دادگاه ها به صلاحیت ذاتی و صلاحیت محلی یا نسبی تقسیم می شود
صلاحیت محلی یا نسبی به چه معناست؟
صلاحیت محلی مراجع قضایی به این معناست که دادگاه در چه محدوده جغرافیایی صلاحیت رسیدگی به دعاوی را دارد.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲