صیغه بدون اذن پدر
ازدواج و عقد نکاح در دین اسلام و قانون مدنی کشور ما به دو نوع نکاح دائم و موقت تقسیم میشود. که در عرف به ازدواج موقت صیغه نیز گفته میشود.
در واقع در ازدواج موقت زن و مرد در یک مدت زمان محدودی که خودشان تعیین می کنند به هم محرم می شوند و با پایان یافتن آن مدت، محرمیت و رابطه زوجیت میان زن و شوهر نیز خارج از اراده آنها، از بین میرود.
در این مقاله قصد داریم به امکان یا عدم امکان صیغه بدون اجازه پدر; ولی قهری (پدر یا جد پدری) بپردازیم.
ازدواج موقت (صیغه موقت) چیست؟
ازدواج موقت که نام دیگرش صیغه موقت است عقدی است که به واسطه آن زن و مرد برای مدت مشخصی بر یکدیگر حلال میشوند و بعد از اتمام مدت، خود به خود پیوند زناشویی آن ها قطع میشود، مگر اینکه به تمدید آن اقدام نمایند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ عقد موقت در برابر عقد دایم قرار دارد. به این معنا که تفاوت هایی باهم دارند.
• برای اینکه آثار حقوقی و شرعی صیغه موقت جاری شود، عقد نکاح باید شرایطی را داشته باشد.
شرایط صحت عقد نکاح که لازم است هم در نکاح دائم و هم موقت وجود داشته باشد و شرایط اختصاصی صحیح بودن عقد موقت که فقط مختص به ازدواج موقت بوده، می باشد و در صورت نبود هر کدام از این شرایط عمومی و اختصاصی، عقد موقت صحیح نخواهد بود. شرایط صحیح بودن عقد نکاح موقت عبارتند از:
√ شرایط کلی صحیح بودن عقد نکاح: داشتن قصد برای به وجود آمدن عقد نکاح، رضایت داشتن برای انعقاد عقد نکاح، عدم وجود مانع برای عقد نکاح
√ شرایط اختصاصی صحت ازدواج موقت: تعیین مدت برای ازدواج موقت و تعیین مهریه عقد موقت.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
ازدواج موقت بدون اذن ولی قهری (پدر یا جد پدری)
یکی از موضوعات مورد بحث در مورد ازدواج موقت اجازه پدر برای صحت صیغه موقت است حال می خواهد این صیغه 99 ساله باشد یا نباشد، در خصوص اذن به ازدواج موقت توسط پدر بین دختر و پسر تفاوتی وجود دارد.
√ بنابراین به بررسی جداگانه اذن برای ازدواج موقت پسر و دختر میپردازیم:
• ازدواج موقت پسر بدون اذن پدر:
اگر پسری زیر 15 سال داشته باشد، با توجه به قانون ایران نمیتواند بدون اذن ولی قهری خود ازدواج موقت کند اما بعد از 15 سال تمام اختیار ازدواج چه دایم و چه موقت با وی است.
• ازدواج موقت دختر بدون اذن پدر:
شرایط ازدواج موقت دخترانی که باکره هستند با دخترانی که باکره نیستند متفاوت است :
- 1 ازدواج موقت بدون اجازه پدر برای دخترانی که باکره نیستند:
مطابق قانون مدنی چنانچه دختری باکره نباشد یا پدر و جدپدری او در قید حیات نباشند، برای جاری شدن صیغه موقت نیازی به اجازه پدر یا جد پدری ندارد و صیغه موقت بدون اجازه صحیح است.
لازم به ذکر است که بنابر نظر فقها در مواردی که دختر بکارتش را به دلایلی غیر از رابطه زناشویی از دست داده باشد، مانند: ورزش سنگین، تصادف ، و… باید اجازه پدر و در صورت نبودن پدر اجازه جدپدری در عقد نکاح حتی به صورت صیغه موقت باشد.
- 2 ازدواج موقت بدون اجازه پدر برای دخترانی که باکره هستند:
مطابق قانون مدنی ازدواج موقت دختر باکره مستلزم اجازه پدر در ازدواج میباشد. در شرایطی که پدر در قید حیات نباشد، باید اذن جد پدری جهت ازدواج موقت کسب شود.
• ازدواج موقت بدون کسب اجازه ی ولى دختر جایز نیست. منظور از باکره دخترى است که قبلا رابطه جنسی از طریق قُبُل (واژینال) نداشته باشد.
آیا دختر با مراجعه به دادگاه میتواند حکم به اذن ازدواج موقت را بگیرد؟
چنانچه پدر یا جدچدری بدون دلیل موجهی اذن به عقد نکاح دختر ندهند، دختر میتواند با معرفی پسر مد نظر خود به دادگاه، از مرجع قضایی کسب اجازه و تکلیف کند. البته لازم به ذکر بوده که دادگاه ممکن است به دلیل ازدواج موقت بودن اقدام به صدور حکم اجازه ازدواج ننماید. در هر صورت دادگاه با حساسیت و دقت خاصی به موضوع رسیدگی میکند و تا احراز نکند که ازدواج نکردن دختر به ضرر اوست؛ اجازه ازدواج موقت نخواهد داد.
اجازه پدر برای صیغه موقت دختر بالای 30 سال چگونه است؟
با توجه به توضیحاتی که داده ایم در صورت وجود شرایطی که به آن پرداختیم اجازه ازدواج موقت در قانون مشخص شده است و شرایط صیغه موقت برای دختر بالای √ 30 سال و کمتر از آن سن تفاوتی باهم ندارد
• البته لازم به ذکر است که فتاوی در این خصوص صادر شده بدینصورت که دختری که سن او بیش از سی سال است بهشرط اینکه فرد هوشیاری باشد و بتواند تصمیم بگیرد و مصلحت خود را تشخیص دهد میتواند بدون اذن پدر ازدواج کند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
• بنابراین پسر بعد از 15 سال تمام بدون اذن پدر یا جد پدری میتواند اقدام به ازدواج موقت نماید و در خصوص دختر در فرض دوشیزگی وی یا عدم دوشیزگی تفاوت وجود دارد. چنانچه باکره باشند برای عقد نکاح چه دایم چه موقت نیاز به اذن پدر یا جد پدری دارند. و اگر باکره نباشند و باکرگی خود را به دلیلی غیر از ازدواج (رابطه زناشویی) از دست نداده باشند، نیازی به اذن پدر یا جد پدری ندارند.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۳۰-۱۰-۱۴۰۲