صیغه 99 ساله
همانطور که میدانید ازدواج و عقد نکاح در دین اسلام و قانون مدنی کشور ما به دو نوع نکاح دائم و موقت تقسیم میشود. که در عرف به ازدواج موقت صیغه نیز گفته میشود.
در واقع در ازدواج موقت زن و مرد در یک مدت زمان محدودی که خودشان تعیین می کنند به هم محرم می شوند و با پایان یافتن آن مدت، محرمیت و رابطه زوجیت میان زن و شوهر نیز خارج از اراده آنها، از بین میرود.
√ صیغه ٩٩ ساله نیز ازدواج موقتی است که مدت آن ۹۹ سال تعیین شده است، بنابراین تمام احکام و شرایط ازدواج موقت بر آن مترتب است. که در ادامه بیشتر به ازدواج موقت و صیغه ۹۹ ساله و تفاوت آن با ازدواج دائم پرداخته میشود.
ازدواج موقت در قانون
مطابق قانون مدنی ازدواج موقت این گونه تعریف شده است: نکاح وقتی منقطع است که برای مدت معینی واقع شده باشد. مدت نکاح منقطع باید کاملا معین شود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای خانواده متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ بنابراین هنگامی که زوجین برای مدت معینی که پایان آن مشخص است ازدواج می کنند به آن ازدواج موقت یا منقطع گفته می شود.
دو عامل مدت زوجیت و مهریه در ازدواج موقت اهمیت دارد. به این معنا که ازدواج موقت بدون تعیین مدت و مهریه باطل می باشد.
√ در خصوص تعیین مدت در ازدواج موقت باید گفت که میتواند از چند ساعت تا چند سال باشد. در نتیجه صیغه ۹۹ ساله ازدواج موقتی است که مدت آن ۹۹ سال تعیین شده است.
صیغه ٩٩ ساله چگونه است ؟
اشاره شد که صیغه ۹۹ ساله همان ازدواج موقت است که مدت آن ۹۹ سال تعیین شده است. همچنین باید گفت که در قانون مدنی در خصوص میزان مدت زوجیت در ازدواج موقت منعی صورت نگرفته است.
√ ازدواج موقت می تواند از چند ساعت تا چندین سال باشد و تعیین ۹۹ سال در ازدواج موقت به معنای دائم بودن آن ازدواج نیست. بلکه ازدواج دائم احکام و شرایط خاص خود را دارد.
√ نکته حائز اهمیت در تعیین مدت در ازدواج موقت این است که شروع و پایان مدت زوجیت کاملاً مشخص باشد. البته اگر تاریخ شروع تعیین نشود، اصولا تاریخ عقد را زمان شروع زوجیت در نظر می گیرد.
تفاوت صیغه ٩٩ ساله و ازدواج دائم
برخی معتقدند به این دلیل که مدت ۹۹ سال در ازدواج موقت، بیش از طول عمر طبیعی زوجین است، در نتیجه ازدواج دائم تلقی میشود. در حالی که ازدواج دائم و موقت دو معقوله جدا هستند که احکام آثار متفاوتی دارند.
برخی از تفاوت های این دو نکاح به شرح زیر می باشد:
1 تعیین مهریه و تعیین مدت در ازدواج موقت الزامی است در حالی که زوجین در ازدواج دائم ممکن است مهریه تعیین نکنند، همچنین تعیین مدت نیز مطرح نیست و زوجین در عقد دائم هستند.
2 در ازدواج موقت طرفین میتوانند به صورت غیررسمی خودشان صیغه محرمیت بخوانند و ازدواج را ثبت رسمی نکنند به عبارت دیگر ثبت رسمی ازدواج موقت ارادی بوده در حالی که عدم ثبت رسمی ازدواج دائم غیرقانونی است.
3 در ازدواج موقت و صیغه ۹۹ ساله مرد میتواند هر زمان که بخواهد بذل مدت کند به عبارت دیگر از ادامه زوجیت صرفنظر کند. ولی در ازدواج دائم تشریفات طلاق وجود دارد.
4 در صیغه ۹۹ ساله یا ازدواج موقت مرد ملزم به پرداخت مهریه است و تعیین مهریه از ملزومات ازدواج موقت است و بدون مهریه عقد باطل است، حتی اگر نزدیکی میان زن و شوهر صورت نگرفته باشد.
5 در ازدواج موقت حتی به صورت ۹۹ ساله زن و مرد از هم ارث نمی برند.
6 در ازدواج موقت به زن نفقه تعلق نمی گیرد مگر این که ضمن عقد، پرداخت نفقه شرط شده باشد.
حضانت فرزند حاصل از صیغه ٩٩ ساله
چنانچه قبل از پایان ۹۹ سال زوجین از یکدیگر جدا شوند، به این صورت که یا مرد بذل مدت کند یا زن وکالت در بذل مدت داشته باشد، حضانت فرزند حاصل از ازدواج تا هفت سالگی با مادر است و پس از آن تا سن بلوغ با پدر میباشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای خانواده متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
ثبت صیغه ٩٩ ساله
گفته شد که الزامی در خصوص ثبت رسمی ازدواج موقت نیست. اما در ازدواج موقت با مدت ۹۹ سال، چنانچه زوجه باردار شود و یا زوجین توافقاتی ضمن عقد داشته باشند، در این صورت ثبت رسمی ازدواج موقت الزامی است.
√ همچنین ثبت رسمی صیغه یا ازدواج موقت به زوجه در اثبات مهریه یا اثبات نسب فرزند حاصل از ازدواج و … کمک می کند.
∴ پرسش و پاسخ
ازدواج در قانون کشور ما چند نوع می باشد؟
ازدواج در کشور ایران به دو صورت دائم و موقت ( صیغه ) می باشد
مدت زمان صیغه یا به عبارتی ازدواج موقت به چه صورت می باشد؟
همانطور که توضیح داده ایم صیغه یا ازدواج موقت می تواند از چند دقیقه تا چندین سال باشد
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲