عزل وکیل در وکالتنامه رسمی
به طور کلی عقد وکالت به معنای اعطای نیابت در اِعمال بعضی از حقوق متعلق به موکل است. به عبارت دیگر موکل اختیار انجام برخی امور مربوط به خود را به وکیل میدهد و وکیل به نیابت از موکل و از سوی او به اِعمال برخی حقوق و اختیارات مربوط به موکل میپردازد.
وکالت یک عقد جایز است به این معنا که هر یک از طرفین (وکیل، موکل) هر زمان که بخواهند میتوانند وکالت را منحل کنند و همچنین عقد وکالت با وقایعی همچون حجر و وفات یکی از طرفین نیز از بین میرود و منحل میشود. که در ادامه به بررسی موضوع عزل وکیل در وکالتنامه رسمی میپردازیم.
عقد وکالت
قانونگذار مطابق قانون مدنی در تعریف عقد وکالت مقرر کرده است که:
وکالت عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود مینماید. وکالت باید در امری داده شود که خود موکل بتواند آن را بجا آورد وکیل هم باید کسی باشد که برای انجام آن امر اهلیت داشته باشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ بنابراین به موجب عقد وکالت شخصی در اموری که خودش قادر به انجام آنها میباشد به شخص دیگر نیابت و نمایندگی برای انجام آنها میدهد.
در کل وکالت محدود به اختیاراتی است که موکل به وکیل تفویض میکند (اعطا میکند).
انحلال عقد وکالت
همانطور که اشاره شد وکالت عقدی جایز است به این معنا که ارادهی یکی از طرفین برای از بین رفتن عقد وکالت کافی است.
√ به طور کلی عقد وکالت با وقوع هر یک از موارد زیر منحل میشود:
- عزل وکیل
- استعفای وکیل
- انجام موضوع وکالت
- فوت وکیل
- فوت موکل
- حجر وکیل (جنون)
- حجر موکل
- إتمام مدت وکالت
عزل وکیل
در قانون مدنی در خصوص عزل وکیل مقرر شده است که:
√ موکل میتواند هر وقت بخواهد وکیل را عزل كند مگر اینکه وکالت وکیل یا عدم عزل در ضمن عقد لازمی شرط شده باشد.
بنابراین موکل از بابت عزل وکیل محدودیتی ندارد مگر اینکه در عقد لازم دیگر شرط شود که عقد وکالت خارج از این عقد بلاعزل باشد، مانند عقد بیع.
√ اما در هر حال وکالت بلاعزل هم در برخی از شرایط قابل انحلال است به طور مثال در صورتی که خود موکل موضوع وکالت را انجام دهد، عقد وکالت منحل میشود.
نکته دیگر اینکه موکل باید مراتب عزل را در کوتاه ترین زمان به وکیل اطلاع دهد در غیر این صورت هرگونه اقدامی که وکیل قبل از خبر عزل خود کند نافذ و صحیح است.
√ قانون مدنی نیز در این خصوص مقرر کرده است که:
تمام اموری که وکیل قبل از رسیدن خبر عزل به او در حدود وکالت خود بنماید نسبت به موکل نافذ است.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
عزل وکیل در وکالتنامه رسمی
مطابق قانون آیین دادرسی مدنی عقد وکالت ممکن است به موجب یک سند عادی میان وکیل و موکل ثبت شود یا اینکه وکالتنامه رسمی میان طرفین تنظیم شود:
√ وکالت ممکن است به موجب سند رسمی یا غیررسمی باشد. در صورت اخیر، در مورد وکالتنامههای تنظیمی در ایران، وکیل میتواند ذیل وکالتنامه تایید کند که وکالتنامه را موکل شخصا در حضور او امضا یا مهر کرده یا انگشت زده است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
ثبت رسمی عقد وکالت به معنای تنظیم وکالتنامه در دفاتر ثبت اسناد رسمی است. مسلما وکالتنامه رسمی از اعتبار قانونی بالاتری برخوردار است. همچنین نحوه عزل وکیل در وکالتنامه رسمی قابل عزل متفاوت است.
موارد عزل وکیل در وکالتنامه رسمی
موکل به دو صورت می تواند در وکالتنامه های قابل عزل وکیل خود را عزل کند:
- انجام موضوع مورد وکالت (عزل ضمنی):
√ مطابق قانون مدنی هر گاه متعلق وکالت از بین برود یا موکل عملی را که مورد وکالت است خود انجام دهد یا به طور کلی عملی که منافی با وکالت وکیل باشد به جا آورده مثل اینکه مالی را که برای فروش آن وکالت داده بود خود بفروشد وکالت منفسخ میشود.
- عزل وکیل
√ هنگامی که وکالتنامه به موجب سند رسمی تنظیم میشود عزل وکیل نیز باید به طور رسمی محقق شود. به این معنا که موکل باید عزل وکیل را به طور رسمی با حضور در دفاتر ثبت اسناد رسمی اعلام کند و عزل به طور عادی یا به موجب سند عادی برای مقامات قضایی یا سایر ادارات ذی ربط فاقد اعتبار است و در چنین شرایطی عمل وکیل در حدود وکالت همچنان نافذ است و خسارات ناشی از عدم اطلاع عزل وکیل به طور رسمی به عهده موکل است.
عزل وکیل دادگستری در جریان دادرسی
قانونگذار در قانون آیین دادرسی مدنی در این خصوص مقرر کرده است که:
√ اگر موکل وکیل را عزل نماید مراتب را باید به (دادگاه و وکیل معزول) اطلاع دهد. عزل وکیل مانع از جریان دادرسی نخواهد بود. اظهار شفاهی عزل وکیل باید در صورت جلسه قید و به امضای موکل برسد.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۱۰-۱۱-۱۴۰۲