فرزند خواندگی مجرد
فرزند خواندگی کودکان بی سرپرست از جمله موضوعاتی بوده که علاوه بر تغییر سرنوشت برای خود فرد طالب فرزند و کودکی که به فرزندخواندگی قبول می شود دارای آثار و تبعات مالی و غیر مالی فراوان دیگر برای هر دو طرف می باشد .
به همین دلیل به جهت حمایت و حفظ حقوق کودکان مطابق قانون شرایطی برای به فرزند خواندگی گرفتن و سرپرستی از این کودکان وجود دارد که این قوانین و شرایط با توجه به نیازهای روز تغییر کرده و روزآمد می شوند.
فرزند خواندگی مجرد یا بعبارتی شخصی که دارای تاهل و همسر نمی باشد از تغییرات جدید قانون بوده که این امکان را برای این قبیل افراد فراهم می نماید که در این فرصت قصد داریم به این موضوع بپردازیم.
شرایط عمومی فرزندخواندگی
شرایط کلی و عمومی که افراد متقاضی فرزند می بایست داشته باشند عبارتند از:
1 عدم محکومیت جزایی موثر (نداشتن سوء پیشینه)
2 صلاحیت اخلاقی
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای خانواده متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
3 تقید به انجام واجبات و ترک محرمات
4 عدم ابتلا به بیماری های صعب العلاج یا واگیردار
5 عدم اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان
6 تمکن مالی
7 تدین و اعتقاد به یکی از ادیان تصریح شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
8 سلامت روانی و جسمی لازم
9 عدم حجر
شرایط فرزندخواندگی برای افراد مجرد
همانگونه که در ابتدا اشاره شد مطابق قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست مصوب سال ۱۳۹۲ زنان و دختران مجرد هم می توانند درخواست پذیرش فرزند داشته باشند: دختران و زنان بدون شوهر، در صورتی که حداقل ۳۰ سال سن داشته باشند، منحصراً حق سرپرستی و فرزندخواندگی دختر را خواهند داشت.
√ در نتیجه پس از خانواده های بدون فرزند، دختران مجرد بالای ۳۰ سال در پذیرش فرزندخواندگی اولویت دارند، اما این افراد چنانچه دارای شرایط عمومی فرزند خواندگی باشد تنها می توانند فرزند دختر را به سرپرستی قبول کنند
√ بنابراین زنان و دختران مجرد دارای حداقل ۳۰ سال سن چنانچه صلاحیت اخلاقی و سلامت جسمی و روانی، تمکن مالی، عدم اعتیاد و عدم سوء پیشینه موثر و.. در خصوص آنها احراز شود، تنها می توانند کودک یا نوجوان دختر را به فرزندخواندگی بپذیرند.
در این صورت اگر متقاضی بخواهد همراه خانواده اش زندگی کند و فرزندی که به سرپرستی پذیرفته را در خانه پدری خود در کنار خانواده خود ببرد در این صورت شرایط و تمکن مالی خانواده و صلاحیت افراد خانواده نیز بررسی می شود.
ازدواج مادرخوانده پس از فرزندخواندگی
√ اگر در دوران سرپرستی از فرزند، مادرخوانده تصمیم به ازدواج داشته باشد صلاحیت شوهر او نیز بررسی می شود. در نهایت پس از بررسی مدارک و احراز صلاحیت متقاضی فرزند خواندگی، پرونده به دادگاه ارجاع میشود و ابتدا قرار بر سرپرستی ۶ ماهه از فرزند می باشد تا نظارت ها و بررسی تخصصی وضعیت زندگی کودک به فرزندی پذیرفته شده صورت گیرد.
سپس حکم سرپرستی دائم توسط دادگاه مربوطه صادر می شود و سرپرست کودک می تواند برای گرفتن شناسنامه برای فرزند خود اقدام کند. البته باید گفت که بحث نظارت سازمان بهزیستی به زندگی فرد تحت سرپرستی محدود به آن ۶ ماه نبوده و حتی سال ها گاه و بیگاه تحت نظارت قرار میگیرند.
تفاوت قانون جدید فرزندخواندگی با قانون قدیم
در قانون قدیم باید بخشی از املاک متقاضی فرزند به نام فرزند خوانده می شد و به عبارتی به مالکیت فرزندخوانده در می آمد. اما اکنون با تغییرات قانونی این موضوع به قاضی سپرده شده است و اگر خانواده صلاحیت فرزندخواندگی را داشته باشند با شرایطی که قاضی در نظر میگیرد این موضوع پیگیری می شود.
√ همچنین در قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست مصوب سال ۱۳۵۳ صرفا کودکان بی سرپرست به فرزند خواندگی داده می شدند در حالی که اکنون به موجب قانون فرزندخواندگی مصوب سال ۱۳۹۲ و آیین نامه اجرایی آن علاوه بر کودکان بی سرپرست، کودکان بد سرپرست هم چنانچه عدم صلاحیت خانواده هایشان احراز شود می توانند به صورت امین موقت یا دائمی به فرزندخواندگی بروند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای خانواده متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ در قانون قدیم فقط کودکان زیر سن ۱۲ سال به فرزند خواندگی داده می شدند اما اکنون تا سن ۱۶ سالگی این امر ادامه می یابد.
√ یکی دیگر از این تغییرات مربوط به اشخاص متقاضی پذیرش فرزندخواندگی است که پیش از این فقط به خانواده هایی که دارای فرزند نبودند فرزند اهدا می شد. اما حالا علاوه بر خانواده های فاقد فرزند به دختران و زنان مجرد و همچنین خانواده های دارای فرزند نیز فرزند اهدا میشود.
∴ پرسش و پاسخ
آیا بر طبق قانون جدید دختران و زنان مجرد هم می توانند درخواست فرزندخواندگی بدهند؟
پاسخ به این سوال مثبت است
حداقل سن زنان و دختران مجرد برای درخواست فرزندخواندگی چه میزان است؟
در پاسخ باید گفت که حداقل ۳۰ سال سن برای این درخواست الزامی است.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲