به موجب قانون فردی که با حکم دادگاه محکوم به پرداخت مالی شده است، بدهکار محسوب می شود و تفاوتی ندارد که محکومیت فرد مدیون ناشی از امور کیفری یا مدنی باشد.
چنانچه فرد محکوم علیه (بدهکار) اموالی داشته که در دسترس باشند، اموال در دسترس او توقیف می شود و از محل مزایده و فروش آنها طلب فرد محکوم له (طلبکار) تادیه و پرداخت میشود.
اما در صورتی که از شخص بدهکار مالی یافت نشود، به درخواست محکوم له بدهکار حبس میشود. که در این خصوص در ادامه مطلب به موضوع به اصطلاح قانون تا ندهی، نروی میپردازیم.
قانون تا ندهی نروی چیست؟
قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی در خصوص فرد بدهکار غیر مجرم مقرر کرده است که:
هرکس محکوم به پرداخت مالی به دیگری شود چه به صورت استرداد عین یا قیمت یا مثل آن و یا ضرر و زیان ناشی از جرم یا دیه و آن راتأدیه ننماید دادگاه او را
الزام به تأدیه می نماید
√ چنانچه مالی از او در دسترس باشد آن را ضبط و به میزان محکومیت از مال ضبط شده استیفاء مینماید ودر غیر این صورت بنا به تقاضای محکوم له، ممتنع را در صورتی که معسر نباشد تا زمان تأدیه حبس خواهد کرد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ بنابراین مطابق قانون یاد شده فرد بدهکار زندانی تا زمانی که بدهی خود را پرداخت نکند و رضایت طلبکار را جلب نکند یا اعسار او ثابت نشود، در حبس باقی میماند.
√ به عبارت دیگر محکومان مالی که در حبس هستند و مالی برای پرداخت بدهی خود ندارند و همچنین اعسار آنها پذیرفته نشده است در حبس باقی می مانند این وضعیت میان زندانیان به عنوان قانون تا ندهی نروی شناخته شده است.
یا اینکه اقساط پرداخت بدهی برای فرد معسر به گونه ای تقسیم شده است که معسر حتی ناتوان از تادیه و پرداخت اقساطی بدهی مالی است، تا مشخص شدن وضعیت در حبس می مانند.
√ زیرا میزان حبس مشخصی برای محکومان مالی تعیین نشده است و فردی که ناتوان از پرداخت بدهی خود باشد و طلبکار نیز رضایت ندهد، ممکن است سال های سال در حبس خواهد بود.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
آیا قانون تا ندهی نروی شامل خسارت تاخیر تادیه نیز می شود؟
با توجه به سنگینی مجازاتی که برای محکومان مالی ناتوان از تادیه دین، تعیین شده است به نظر میآید که باید تفسیر مضیق و محدودی از این ماده که در قسمت قبل به آن اشاره شد، داشته باشیم.
√ به این معنا که ماده ذکر شده را محدود به اصل طلب کنیم. به عبارت دیگر فرد بدهکار تا زمانی که اصل طلب را پرداخت نکرده است در حبس بماند و خسارت تاخیر تادیه بر میزان حبس محکوم علیه تاثیری نگذارد.
√ زیرا اگر خسارت تاخیر تادیه هم به اصل طلب اضافه شود احتمال آزادی محکومان مالی به صفر خواهد رسید.
√ البته تصمیم گیری در رابطه با این موضوع به موجب حکم دادگاه و رویه متفاوت است اما باید در نظر داشت که در صورت پذیرش اعسار و تقسیط، دیگر به اصل مبلغ دین خسارت تاخیر تادیه تعلق نخواهد گرفت
آیا با اثبات اعسار فرد محکوم علیه آزاد میشود؟
√ پاسخ به این سوال مثبت است. فردی که با حکم دادگاه به پرداخت مالی محکوم میشود، میتواند با اعلام اعسار و ناتوانی خود از پرداخت بدهی به صورت یکجا، از حبس و بازداشت رهایی پیدا کند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ سپس با احراز اعسار محکوم علیه دادگاه حکم به تقسیط بدهی با توجه به توان مالی فرد صادر می کند. البته محکومان مالی که در حبس هستند نیز میتوانند با اثبات اعسار خود، از حبس آزاد شوند.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۱۲-۱۲-۱۴۰۲