قرارداد اجاره 1401 | تخلیه مستاجر در قانون جدید
در تعریف ساده، قرارداد اجاره را می توان اینگونه تعریف کرد” زمانی که مالک حق استفاده از مال خود را در ازای اجرت و در مدتی معین به شخص دیگری منتقل می کند”
قانون گذار در تعریف عقد اجاره نیز بیان داشته است: اجاره عقدی است که به موجب آن مستاجر، مالک منافع عین مستاجره می شود.
در ادامه به شرایط تمدید قرارداد اجاره در سال ۱۴۰۱ با شرایط کرونا و استثنائات تمدید قرارداد اجاره و تخلیه مستاجران می پردازیم.
قانون تمدید قرارداد اجاره در سال ۱۴۰۱
هنگام شیوع بیماری کرونا به منظور کمک و حمایت اقتصادی به مستاجران، همچنین جلوگیری از شیوع بیشتر کرونا دولت مصوبه قانونی تصویب نمود که به موجب آن:
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل تخلیه مستاجر تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
با عنایت به شرایط اقتصادی تحمیلی بر کشور ناشی از شیوع ویروس کرونا و همچنین تحریم های ظالمانه و با لحاظ ضرورت حمایت از اقشار آسیب پذیر، کلیه قراردادهای مربوط به املاک مسکونی استیجاری که تا تاریخ ۹۹/۴/۸ هنوز تمدید نشده است، در صورت عدم توافق بین طرفین و تمایل مستاجر تا سه ماه پس از اعلام رسمی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی نسبت به پایان شیوع کرونا و اتمام شرایط اضطراری تمدید می گردد.
√ از آنجایی که در سال ۱۴۰۱ همچنان با شیوع این بیماری و همچنین شرایط اقتصادی پیش رو مواجه هستیم ، این مصوبه در سال ۱۴۰۱ نیز لازمالاجراست و مالکان نمیتوانند بدون دلیل موجه حکم تخلیه منزل را بگیرند و مستاجر را از ملک اجاره ای بیرون کنند و قرارداد اجاره مطابق قانون تصویب شده، در صورت تمایل مستاجر، قابل تمدید است.
√ البته تمدید قرارداد اجاره در دوران کرونا شرایط و استثنائاتی دارد که در ادامه به آن پرداخته می شود.
شرایط تمدید قرارداد اجاره در دوران کرونا
√ همانطور که اشاره شد با توجه به اینکه بیماری کرونا هنوز ریشه کن نشده است و همچنان تداوم دارد بنابراین مصوبه تمدید قرارداد اجاره در سال ۱۴۰۱ نیز معتبر و لازم الاجراست و بدون نیاز به تنظیم مجدد اجاره نامه، اگر مستاجر تمایل داشته باشد، قراردادها به صورت خودکار قابل تمدید هستند.
شرایط تمدید قراردادهای اجاره به شرح زیر می باشند:
1 نرخ اجاره بها یا مبلغ قرض الحسنه که عرفا به آن مبلغ رهن می گویند، می بایست تا سقف ۲۵٪ در شهر تهران و سایر کلانشهرها ۲۰٪ و دیگر شهرها ۱۵٪ افزایش یابد. اما چنانچه مالک و مستاجر بر مبلغی بیشتر از این نرخ توافق کنند، طبق همان توافق قرارداد تمدید می شود.
2 در صورتی که مستاجر تمایل به تمدید قرارداد اجاره نداشته باشد مالک یا موجر نمی تواند با استناد به این مصوبه مستاجر را به تمدید قرارداد اجبار کند. زیرا این قانون برای حمایت از مستاجران تصویب شده است و اگر مستاجر بخواهد قرارداد اجاره را تمدید کند، تمدید اجاره صورت می گیرد.
استثنائات تمدید قرارداد اجاره و تخلیه مستاجران در سال 1401
همانطور که گفته شد مصوبه تمدید قرارداد اجاره در شرایط کرونا به منظور حمایت از مستاجران و اقشار اجاره نشین جامعه تصویب شده است. اما به نوعی این مصوبه به ضرر مالکان است و از تصرفات مالکانه آنها جلوگیری می کند و حقوق مالک تضییع و محدود می شود.
√ بنابراین برای جلوگیری از این موضوع و حفظ حقوق مالک مواردی استثنا شده است و اگر هر یک از این استثنائات وجود داشته باشد، قرارداد اجاره تمدید نخواهد شد و مالک میتواند حکم تخلیه مستاجر را بگیرد:
- 1 چنانچه ملک مورد اجاره قبلاً یا در زمانی که قرارداد اجاره تمدید می شود، به شخص دیگری فروخته شود و با عقد بیع به فرد دیگری منتقل شود، در این شرایط قرارداد اجاره تمدید نخواهد شد و مستاجر میبایست ملک را تخلیه کند.
- 2 چنانچه مستاجر باعث ضایع شدن حقوق مالک شود و به تکالیف قانونی خود به عنوان یک مستاجر عمل نکند، قرارداد تمدید نخواهد شد.
- 3 به طور مثال اجاره بها و یا قبوض معوقه داشته باشد و یا رفتاری بر خلاف عرف و عادت داشته باشد و باعث ایجاد آزار و یا ایجاد ضرر برای موجر و یا سایر همسایگان شود و یا از ملک مورد اجاره استفادهای خلاف قرارداد و توافقات میان مستاجر و موجر نماید.
به طور مثال از ملک مسکونی به عنوان خانه های قمار و فساد استفاده کند. در این شرایط و موارد این چنینی قرارداد اجاره تمدید نخواهد شد و مستاجر می بایست ملک را تخلیه کند.
- 4 چنانچه ملک اجاره ای به منظور نوسازی و یا تعمیرات اساسی مجوز تخریب و احداث ساختمان و یا پروانه تعمیرات داشته باشد، مستاجر می بایست ملک را تخلیه کند.
- 5 چنانچه ثابت شود مالک فقط همین ملک را دارد و برای سکونت خود آن را نیاز دارد و یا اینکه افراد تحت تکفل موجر به این ملک نیاز دارند، قرارداد اجاره تمدید نخواهد شد و مستاجر می بایست ملک را تخلیه کند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل تخلیه مستاجر تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
- 6 اگر مستاجر مابه التفاوت اجاره بها (٢۵٪ نرخ مصوبه) را تا یک ماه پس از تمدید قرارداد پرداخت نکند به این دلیل که موجب ضرر رساندن به موجر شده است، موجر میتواند حکم تخلیه ملک را بگیرد و قرارداد قابل تمدید نخواهد بود.
- 7 چنانچه مستاجر با افزایش اجاره بها با نرخ تصویب شده موافقت نکند ملک قابل تخلیه است.
∴ پرسش و پاسخ
آیا امکان تخلیه مستاجر ملک مسکونی طبق آیین نامه ستاد کرونا وجود دارد؟
در صورت اثبات مواردی چون نیاز شخصی مالک به ملک و مواردی که به توضیح آن پرداختیم امکان تخلیه مستاجر وجود دارد.
آیا قراردادهای اجاره ای که در سال 1401 منقضی شده باشد به صورت اتوماتیک و خودکار تمدید می گردد؟
بنابر مصوبه دولتی تصویبی و با شرایطی که توضیح داده ایم قراردادها به صورت خودکار قابل تمدید هستند.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲