مجازات اسید پاشی (جرم اسید پاشیدن)
امروزه یکی از خشونت بارترین جرایم علیه اشخاص جرم اسیدپاشی می باشد و اکثرا قربانیان این جرم را زنان تشکیل می دهند، که باعث ایجاد صدمات جسمی و همچنین صدمات روحی روانی بسیاری میشود و همینطور باعث اخلال در نظم عمومی جامعه و ایجاد ناامنی میشود.
در اکثر موارد اسیدپاشی نیز مهمترین علت ارتکاب به این جرم انتقام گرفتن از شخص بزه دیده (فرد آسیب دیده، قربانی) شناخته شده است. در برخی موارد نیز شخص قربانی تهدید به اسیدپاشی می شود و در واقع فرد مجبور به انجام کاری می شود.
قانون گذار به منظور مقابله با این جرم در قانون مجازات اسلامی مجازات هایی را برای مرتکب اسیدپاشی در نظر گرفته است اما شیوع گسترده این جرم در سال های اخیر در جامعه منجر به تصویب قانون تشدید مجازات جرم اسیدپاشی و حمایت از بزه دیدگان این جرم شده است.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
جرم اسیدپاشی
جرم اسیدپاشی با ریختن اسید یا هرگونه ترکیبات شیمیایی خطرناک روی اعضا و جوارح فرد دیگر محقق می شود. و همچنین جرم اسیدپاشی با فرو بردن سر و صورت یا انداختن فرد دیگر در اسید یا ترکیبات شیمیایی خطرناک ارتکاب می یابد که این عمل باعث از بین رفتن بافت پوست، نقص عضو و یا حتی قتل فرد قربانی می شود و عواقب جسمی روحی روانی و اجتماعی ناگواری برای شخص بزه دیده به دنبال دارد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
• قانون مجازات اسلامی نیز در تعریف جرم اسیدپاشی این گونه مقرر کرده است که: کسی عمداً با پاشیدن اسید یا هر نوع ترکیبات شیمیایی دیگر با هر میزان غلظت موجب جنایت بر نفس، عضو و منفعت شود و ریختن اسید یا سایر ترکیبات شیمیایی بر روی فرد، فرو بردن اعضای بدن درون اسید و اعمالی نظیر آن در حکم اسیدپاشی است.
• به عبارت دیگر مطابق قانون یکی از شرایط تحقق این جرم عمدی بودن این عمل از سوی مرتکب است و شرط دیگر ایجاد نقص عضو، از بین رفتن منفعت عضوی از بدن و یا قتل به جهت اسیدپاشی است.
مجازات جرم اسیدپاشی
مطابق قانون مجازات اسلامی در صورت مطالبه از ناحیه مجنیعلیه (قربانی) یا ولی دم او حسب مورد با شرایط عمومی و اختصاصی قصاص، مرتکب اسیدپاشی به قصاص نفس یا عضو محکوم می شود. در غیر این صورت مطابق قانون دیه و تعزیر عمل می شود.
• بنابراین قانون مجازات اسلامی برای قربانیِ این جرم حق قصاص قائل شده است که در صورت درخواست بزه دیده یا ولی دم او با توجه به میزان و شدت جراحات، مرتکب اسیدپاشی به قصاص نفس یا عضو محکوم می شود.
• بر اساس تبصره ۲ ماده ۱ قانون تشدید مجازات اسید پاشی در صورتی که میزان اسید پاشی به حدی باشد که موجب ایجاد ناامنی در جامعه شده و باعث اختلال در نظم و امنیت عمومی کشور شود یا میزان خسارت وارد شده به تمامیت جسمانی فرد بزه دیده در حد وسیع باشد بر اساس ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی فرد مجرم مرتکب افساد فی الارض شده است.
مجازات مرتکب اسیدپاشی در صورت گذشت شاکی
از آنجایی که اسیدپاشی از جمله جرایم غیر قابل گذشت می باشد، گذشت بزه دیده و یا اولیای دم او سبب عدم اجرای مجازات مجرم نمی شود و به جهت جنبه عمومی جرم و ایجاد ناامنی و اخلال در نظم عمومی جامعه و همچنین قانون تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزه دیدگان ناشی از آن، مرتکب اسیدپاشی طبق مقررات مربوطه علاوه بر پرداخت دیه یا ارش یا وجه الصالحه به ترتیب زیر مجازات می شود:
• در جنایت بر نفس و جنایت منجر به تغییر شکل دائمی صورت بزهدیده، به حبس درجه یک محکوم میشود. ۲۵ تا ۳۰ سال حبس
• در جنایتی که میزان دیه آن بیش از نصف دیه کامل باشد و جنایت منجر به قطع یا نقص عضو دائم یا موقت شود، به حبس تعزیری درجه دو محکوم میشود.۱۵ تا ۲۵ سال حبس
• در جنایتی که میزان دیه آن از یک سوم تا نصف دیه کامل باشد یعنی جنایت موجب ضعف دائم یکی از اعضای بدن یا نقص آن و یا از بین رفتن بخشی از منفعت عضو بدون از کار افتادگی عضو شود، به حبس تعزیری درجه سه محکوم میشود.۱۰ تا ۱۵ سال حبس
• در جنایتی که میزان دیه آن تا یک سوم دیه کامل باشد و جنایت سبب صدمات بدنی کمتری شود، به حبس تعزیری درجه چهار محکوم میشود.۵ تا ۱۰ سال حبس
تخفیف مجازات اسیدپاشی
• همانطور که گفته شد اسیدپاشی جرم غیر قابل گذشت می باشد و حتی با گذشت بزه دیده مجرم مجازات خواهد شد. قانون تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزه دیدگان ناشی از آن نیز در این خصوص مقرر کرده است که:
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
• در مورد جرایم موضوع این قانون و شروع به آن، مقررات مربوط به آزادی مشروط، تعلیق و تخفیف مجازات قابل اعمال نیست مگر آنکه بزه دیده یا ولی دم او نسبت به مجازات تعزیری مرتکب نیز اعلام گذشت کرده باشند که در این صورت دادگاه می تواند مجازات مرتکب را یک درجه تخفیف دهد.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲