مراحل طلاق توافقی (0 تا 100)
بر اساس قانون، درخواست طلاق می تواند از سوی زن یا مرد یا بنا بر تصمیم یا توافق هر دو که اصطلاحا به آن درخواست طلاق توافقی گفته می شود مطرح گردد.
چنانچه هیچگونه راه حلی جهت رفع مشکلات زندگی مشترک و بهبود آن کارساز نباشد و تصمیم قطعی زوجین، جدایی و پایان زندگی مشترک باشد، بهترین گزینه می تواند طلاق توافقی باشد.
در ادامه به آخرین قوانین و رویه موجود مراحل طلاق توافقی اشاره می شود.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
مراحل ثبت طلاق توافقی
هنگامی که زوجین تصمیم به طلاق گرفتند به منظور ثبت آن می بایست مراحل زیر را طی کنند:
- • 1 گذراندن جلسات مشاوره و اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق
مطابق بخشنامه مصوب سال ۱۳۹۷ در خصوص ثبت دادخواست طلاق توافقی، داشتن گواهی مرکز غربالگری یا مشاوره خانواده الزامی می باشد که اصطلاحاً به آن گواهی عدم انصراف از طلاق گفته میشود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل طلاق تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ بنابراین در صورت درخواست طلاق توافقی، ثبت نام در سایت مشترک قوه قضاییه و سازمان بهزیستی و گذراندن جلسات مشاوره خانواده برای زوجین متقاضی طلاق توافقی الزامی می باشد.
اگر زوجین همچنان تمایل به پایان زندگی مشترک داشته باشند این گواهی صادر شده و می توان باقی مراحل طلاق را طی نمود.
- • 2 دادخواست طلاق
زوجین با همراه داشتن مدارک مورد نیاز خود به انضمام گواهی که به آن پرداختیم باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و نسبت به ثبت دادخواست طلاق اقدام کنند که این دادخواست جهت رسیدگی به دادگاه خانواده محل اقامت زوجین ارجاع می شود.
- • 3 تنظیم توافقنامه طلاق در قالب سند
از جمله مدارکی که باید به دادگاه ارائه شود سند توافقات زوجین است که میبایست نسبت به تمامی حقوق مالی و غیرمالی یکدیگر تصمیم گیری کنند حقوقی همچون: نفقه، مهریه، حضانت فرزندان، اجرتالمثل ایام زوجیت و …
√ این توافقنامه در قالب یک سند و طی برگه ای که داور نسبت به تنظیم آن اقدام شده و توسط زوجین امضا شده به دادگاه ارائه خواهد شد و قاضی در حدود توافقات طرفین رای صادر می کند
به عبارت دیگر توافقات زوجین اولویت دارد به طور مثال طبق قانون حضانت فرزند پس از ۷ سالگی به عهده پدر است اما چنانچه زوجین برخلاف این موضوع توافق کنند دادگاه بر اساس توافقات زوجین رای می دهد.
- • 4 مراجعه به پزشکی قانونی
در این مرحله دادگاه زوجه را جهت اطمینان از عدم بارداری برای معاینات به پزشکی قانونی ارجاع میدهد. البته بارداری زوجه در روند طلاق تاثیری ندارد یعنی باردار بودن زوجه باعث عدم صدور حکم طلاق نمیشود بلکه برای اطمینان و نسبت دادن فرزند به آن ازدواج می باشد
√ همچنین تشخیص بارداری زوجه در تصمیمات و توافقات زوجین نیز تاثیرگذار است همچنین در میزان عده طلاق برای زوجه تاثیرگذار است که در صورت بارداری عده تا زمان وضع حمل و در غیر این صورت ۳ طهر می باشد.
همچنین معاینات پزشکی قانونی ممکن است برای صدور گواهی بکارت زوجه باشد به این معنا که زوجین مدعی عدم دخول هستند بنابراین زوجه با گواهی بکارت میتواند درخواست حذف نام همسر از شناسنامه را داشته باشد.
- • 5 صدور حکم طلاق
پس از صدور گواهی عدم سازش دادگاه با بررسی تمام شواهد و مدارک حکم به طلاق و عدم امکان سازش صادر می کند. دادگاه در گواهی عدم سازش، حقوق مالی و غیر مالی زوجین را مشخص کرده است.
- • 6 اسقاط حق تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی
بهتر است ضمن توافقات حق تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی از زوج ساقط شود تا سبب تسریع در روند طلاق شود زیرا حتی اگر زوج از طلاق پشیمان نشود همچنان حداقل مهلت ۲۰ روزه تجدیدنظرخواهی، طلاق را به تاخیر میاندازد.
- • 7 اسقاط حق رجوع به مابذل
عموما در طلاق توافقی زوجه تمام یا بخشی از مهریه خود را می بخشد اما ممکن است پس از طلاق مهریه خود را مطالبه کند. برای جلوگیری از این موضوع میبایست در توافقنامه حق رجوع به مابذل از زوجه سلب شود.
- • 8 مراجعه به دفاتر ثبت طلاق و ازدواج
بر اساس قانون حمایت خانواده مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای مراجعه و تسلیم به دفاتر رسمی طلاق ۳ ماه پس از صدور گواهی عدم امکان سازش ( رای طلاق توافقی دادگاه ) می باشد.
√ چنانچه گواهی مذکور در این مدت تسلیم نشود و یا طرفین در دفترخانه حاضر نشوند، گواهی صادر شده از درجه اعتبار ساقط شده و توافقاتی هم که گواهی عدم امکان سازش بر اساس آن صادر شده بی اعتبار می گردد
در صورت تمایل زوجین به جدایی می بایست مجددا دادخواست طلاق توافقی را ثبت کنند.
با توجه به این قانون، زوجین هیچگونه الزامی برای مراجعه به محضر به منظور جاری شدن صیغه طلاق را ندارند (حتی پس از صدور حکم طلاق)
√ لذا بهتر است زوجین الزام رفتن به دفاتر ثبت طلاق را نیز در توافقات خود ذکر کنند تا بتوان قانونا طرف دیگر را ملزم به انجام تعهدات خود نمود.
مگر اینکه زوجه وکالت در طلاق (عرفا حق طلاق گفته می شود) داشته باشد که با وجود آن عدم حضور زوج مانع اجرای صیغه طلاق نمی شود.
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی
اسناد و مدارک هویتی همچون شناسنامه، کارت ملی و سند ازدواج و وکالت نامه رسمی در طلاق در صورت اعطای آن به زوجه توسط زوج و دیگر مدارکی که با توجه به شرایط هنگام ثبت دادخواست و یا مراجعه به دادگاه از زوجین خواسته می شود، لازم است.
اما برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفاتر ثبت طلاق مدارک ذیل مورد نیاز است:
• شناسنامه، کارت ملی و سند ازدواج
• وکالت نامه (در صورت داشتن وکالت بلاعزل در طلاق که بعضا توسط زوج به زوجه داده می شود)
• گواهی عدم بارداری
• گواهی بکارت (در صورت عدم مقاربه و باکره بودن زوجه)
• نظر کتبی مرکز غربالگری و واحد مشاوره در دادگاه خانواده یا بهزیستی
• توافقنامه کتبی زوجین در رابطه با مسائل زوجیت و دیگر حقوق و تکالیف مالی و غیرمالی نظیر مهریه، نفقه، حضانت و …
• گواهی عدم امکان سازش صادره از دادگاه خانواده که نباید بیش از سه ماه از صدور آن گذشته باشد.
طلاق توافقی چیست؟
در تعریف طلاق توافقی باید گفت هر زمان زوجین در عقد دائم (نه صیغه موقت) در جدایی به تفاهم برسند و هر دو تمایل به طلاق داشته باشند، طلاق توافقی صورت می گیرد
• در طلاق توافقی علاوه بر توافق بر سر موضوع طلاق، ضمن آن می بایست در خصوص تکالیف و حقوق مالی و غیرمالی زوجین از جمله مهریه، نفقه، جهیزیه و حضانت فرزندان توافقاتی صورت گیرد.
√ به لحاظ قانونی باید گفت که اصطلاحی به عنوان طلاق توافقی در متن صریح قانون وجود ندارد بلکه در قانون مدنی طلاق مبارات آمده است که در عرف به آن طلاق توافقی گفته میشود
طلاق مبارات آن است که کراهت از طرفین باشد ولی در این صورت عوض باید زائد بر میزان مهر نباشد.
√ بنابراین طلاق توافقی همان طلاق مبارات است که زوجین به هردلیلی (کراهت و…) مایل به ادامه زندگی مشترک با یکدیگر نیستند در نتیجه زوجه تمام یا بخشی از مهریه خود را به زوج میبخشد و در مقابل از او طلاق میگیرد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل طلاق تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
البته این موضوع کاملا بستگی به توافقات میان زوجین دارد و توافق و تصمیمات دو جانبه زوجین در خصوص مهریه در طلاق توافقی دارای اهمیت است که این توافقات با توجه به شرایط و تصمیمات زوجین میان هر زن و شوهری متفاوت است.
گاهی ممکن است تمام یا بخشی از مهریه، بذل و بخشیده شود یا بالعکس تمام مهریه نقدا یا با اقساط توافق شده پرداخت گردد.
∴ پرسش و پاسخ
طلاق توافقی چیست؟
هر زمان زوجین در عقد دائم (نه صیغه موقت) در جدایی به تفاهم برسند و هر دو تمایل به طلاق داشته باشند، طلاق توافقی صورت می گیرد
برای طی کردن مراحل طلاق توافقی آیا گذراندن جلسات مشاوره خانواده ضروری است؟
بر طبق آخرین قوانین و رویه موجود زوجین باید پیش از طرح دادخواست طلاق با مراجعه به جلسات مشاوره خانواده ، گواهی عدم انصراف از طلاق را اخذ نمایند
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۶-۱۰-۱۴۰۲