مسئولیت کارشناسان رسمی دادگستری
در رویه قضایی از نظر کارشناس به عنوان ابزاری مفید در جهت بررسی دقیق و موشکافانه بابت حل و فصل دعاوی حقوقی و کیفری استفاده می گردد.
بنابر نظر عموم حقوق دانان کارشناسی در دادرسی یکی از ادله اثبات دعوا میباشد. و در صورتی که پرونده برای بررسی و روشن شدن واقع و بنابر اینکه موضوع تخصصی باشد به کارشناس متخصص موضوع مربوطه ارجاع شده تا کارشناس نظر خود را ارایه نماید
در این مقاله در تلاش هستیم با بررسی این موضوع به این سوال بپردازیم که آیا میتوان جبران خسارتی که از اشتباه در کارشناسی وارد شده است را مطالبه کرد و مسئولیت کارشناسان رسمی دادگستری به چه صورت می باشد؟
کارشناسی در پرونده های حقوقی
در حقوق ایران، ارجاع به کارشناس تحت عنوان قراری به نام قرار ارجاع به کارشناسی انجام میگیرد که میتواند رسما از سوی قاضی صادر شود یا به درخواست طرفین دعوا این درخواست صورت پذیرد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
• قاضی بعد از اینکه کارشناس نظر خود را اعلام نمود در قبول یا رد نظر وی اختیار دارد، بنابراین در این خصوص موظف به قبول نظر کارشناسی و صدور حکم بر آن مبنا نمی باشد.
• چنانچه قاضی نظر کارشناس را ناقص تشخیص دهد میتواند تکمیل یا اصلاح آن را از همان کارشناس یا کارشناس دیگری درخواست کند.
کارشناسی در پرونده های کیفری
• در قوانین کیفری به نقش کارشناسان دادگستری اشاره شده است. نقش کارشناس در امور کیفری پررنگ است مانند نظریه پزشکی قانونی به عنوان یکی از ادله اثبات جرم زنا.
√ در قانون آیین دادرسی کیفری اشاره شده است که دادگاه در صورتی قرار موقوفی تعقیب متهم را صادر میکند که نظر اهل خبره را کافی بداند و از صحت آن مطمئن شود در اینجا منظور از اهل خبره کارشناسان رسمی دادگستری است.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
انواع مسئولیت های کارشناس رسمی دادگستری
• کارشناسان رسمی دادگستری در قبال نظراتی که در خصوص مواردی که به آن ها با توجه به تخصصشان ارجاع میشود مسئولیت دارند و مسئولیت کارشناسان رسمی دادگستری در تقصیر آن ها متفاوت می باشد، انواع مسئولیت هایی که ممکن است یک کارشناس دادگستری با آن رو به رو گردد به شرح ذیل است:
√ 1.مسئولیت مدنی: مسئولیتی مدنی که ممکن است بر یک کارشناس دادگستری بار شود مبتنی بر تقصیر میباشد
• بدینصورت که شخص در صورتی مسئول زیان ناشی از اقدامات و رفتار خود میباشد که مرتکب تقصیر شده باشد. برای اینکه بتوان از کارشناس دادگستری خسارت مادی مطالبه نمود لازم است طرف مدعی ثابت نماید میان خسارت وارده و نظر کارشناس رابطه علیت وجود داشته به نحوی که اگر این نظر اشتباه کارشناسی انجام نمیشد، خسارتی وارد نمی آمد.
√ 2.مسئولیت کیفری: مطابق ماده 37 قانون کارشناسان رسمی دادگستری هر گاه کارشناس رسمی با سوء نیت ضمن اظهارعقیده در امر کارشناسی بر خلاف واقع چیزی بنویسد و یا در اظهارعقیده کتبی خود راجع به امر کیفری و یا حقوقی تمام ماوقع را ذکر نکند و یا بر خلاف واقع چیزی ذکر کرده باشد جاعل دراسناد رسمی محسوب می گردد و همچنین هر گاه کارشناس رسمی در چیزی که برای آزمایش در دسترس او گذاشته شده با سوءنیت تغییر بدهد به مجازاتهای مقرر در قانون مجازات اسلامی محکوم میشود و اگر گزارش خلاف واقع و اقدامات کـارشنـاس رسمی در حـکم دادگاه مؤثر واقع شده باشد کارشناس مذکور به حداکثر مجازات تعیین شده محکوم خواهد شد. حکم یاد شده در مورد خبرگان محلی نیز لازمالرعایه می باشد.
√ 3.مسئولیت انتظامی: مواردی که شامل تخلفات و مسئولیت های انتظامی کارشناسان رسمی دادگستری میشود در ماده 26 قانون کارشناسان رسمی دادگستری ذکر شده است که مواردی از این تخلفات که موجب مسئولیت انتظامی کارشناس میشود عبارت است از: عدم حضور در مراجع صالحه در وقت مقرر بدون عذر موجه، توسل به معاذیری که خلاف بودن آنها بعداً ثابت شود، مسامحه و سهلانگاری در اظهارنظر، هر چند مؤثر در تصمیمات مراجع صلاحیتدار باشد یا نباشد، تسلیـم اسناد و مدارک به اشخاصی که قانوناً حق دریافت آن را ندارند و یا امتناع از تسلیم آنها به اشخاصی که حق دریافت دارند، سوء رفتار و اعمال خلاف شئونات شغلی.
مطالبه جبران خسارتی که از اشتباه در کارشناسی به یکی از طرفین دعوا وارد شده است
• چنانچه یکی از طرفین دعوا از نظری که کارشناس به اشتباه داده است متضرر شده یعنی نظر اشتباه کارشناس علت اصلی این ضرر وارده باشد، شخص متضرر میتواند از کارشناس مطالبه خسارت نماید.
• لازم به ذکر است اشتباه کارشناس چه عمدی باشد چه غیر عمدی برای کارشناس رسمی دادگستری برای وی موجب مسئولیت مدنی میگردد. و این ضرر وارده در صورتی که ثابت شود قابل مطالبه است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
• شخصی که مدعی ورود ضرر است باید بتواند ثابت نماید بین نظر اشتباه کارشناس با خسارتی که وارد شده رابطه علیت وجود دارد. بدیهی است صرف نظر اشتباه کارشناس بدون ورود ضرر موجبی برای مطالبه خسارت ایجاد نمی نماید.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۶-۱۰-۱۴۰۲