منزل مسکونی مستثنیات دین است؟
دادرسی به دعاوی مالی به این صورت است که اگر محکومیت مالی و بدهی مدیون ثابت شود و حکم نهایی مبنی بر پرداخت مبلغ مشخصی صادر شود، محکوم له یا طلبکار می تواند تقاضای صدور دستور توقیف اموال محکوم علیه یا بدهکار را داشته باشد.
در نتیجه فرد طلبکار با حکم توقیف و فروش اموال محکوم علیه، به طلب خود می رسد.البته قانونگذار با حمایت از محکومان مالی اجازه توقیف برخی اموال فرد محکوم علیه را تحت عنوان مستثنیات دین نمی دهد.
توقیف و مزایده گذاشتن منزل مسکونی از جمله سوالات اشخاص بوده و به این صورت مطرح نموده که منزل مسکونی مستثنیات دین می باشد و اگر پاسخ مثبت است منزل مسکونی در چه صورت جزء مستثنیات دین محسوب میگردد که در به آن می پردازیم
مستثنیات دین چیست؟
هرکس به موجب حکم دادگاه به دادن هر نوع مالی به دیگری محکوم شود و از اجرای حکم خودداری کند، اگر مالی که باید پرداخت شود عین معین باشد (به طور مثال تحویل خودرویی با مشخصات معین) آن مال اخذ و به ذی نفع تسلیم می شود
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ در صورتی که رد عین ممکن نباشد یا مال مورد نظر عین معین نباشد، اموال محکوم علیه با رعایت مستثنیات دین و مطابق قانون، توقیف و از آن محل محکوم به (دین) یا مثل یا قیمت آن پرداخت می شود.
به موجب قاعده مستثنیات دین برخی اموال بدهکار قابل توقیف و فروش نبوده و مدیون با این حمایت قانونی می تواند از آن اموال رفع توقیف نموده و از آن استفاده نماید.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
ایا منزل مسکونی جز مستثنیات دین است ؟
در قانون اجرای احکام مدنی و قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصادیق و موارد مستثنیات دین تعیین شده است
√ مطابق آن منزل مسکونی یا خانه ای که محکوم علیه و افراد تحت تکفل او در آن زندگی می کنند از جمله موارد مستثنیات دین محسوب میشود و قابل توقیف نیست.
البته هر خانهای مستثنیات دین تلقی نمیشود بلکه منزل مسکونی باید مطابق با شأن عرفی فرد محکوم علیه و افراد تحت تکفل او در حالت اعسار و نداری محکوم علیه باشد.
√ به عبارت دیگر ارزش منزل مسکونی باید با جایگاه اجتماعی و شغل محکوم علیه و .. مطابقت داشته باشد. که تشخیص این موضوع به عهده مقام رسیدگی کننده است.
بنابراین منزل مسکونی در شرایطی مستثنیات دین تلقی می شود که :
- • محکوم علیه بالفعل در آن سکونت داشته باشد.
- • منزل مسکونی در حد نیاز و شأن عرفی محکوم علیه در حال اعسارش باشد.
منزل مسکونی مطابق با شأن عرفی محکوم علیه نیز جزو مستثنیات دین می باشد به عبارت دیگر در برخی مواقع با تشخیص قاضی منزل مسکونی محکوم علیه قابل توقیف نیست.
مصادیق مستثنیات دین چیست؟
مسکن مورد نیاز محکوم علیه و افراد تحت تکفل وی با رعایت شئون عرفی
مدیون یا بدهکار می تواند یک خانه ای که متناسب با شان عرفی خود با در نظر گرفتن وضعیت فرد در حالت بدهکاری وی است را تحت عنوان مستثنیات دین به دادگاه معرفی کند. که البته تناسب شان محکوم با منزل به تشخیص دادگاه است.
• اثاثیه مورد نیاز زندگی
اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکوم علیه، خانواده و افراد تحت کفالت وی لازم است
√ تبعا خانه ای که جزو مستثنیات دین محسوب شده، اثاث و وسایل داخل آن نیز تا جایی که بابت رفع مایحتاج محکوم علیه و خانواده اش مورد استفاده قرار میگیرند نیز شامل مستثنیات دین هستند.
مانند اجاق گاز، یخچال، فرش و… البته باید ثابت نمود که با فروش آنها برای پرداخت دین، محکوم علیه به سختی و اعسار میافتد اما به طور مثال اگر دین شخصی ۳۰ میلیون تومان باشد و فرد محکوم در منزل خود دارای یک یخچال به ارزش ۵۰ میلیون تومان باشد می توان آن را در کنار لیست اموال منقول برای توقیف به دادگاه معرفی کرد.
• آذوقه به قدر احتیاج
آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم علیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفا آذوقه ذخیره می شود.
• مبلغ ودیعه اجاره
مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستأجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شأن او نباشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
• کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی
کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شأن، به عنوان مثال وسایل و کتب مورد نیاز یک محقق علمی، دانشجو و ..
• وسایل و ابزار کار
وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه وران، کشاورزان و غیره که وسیله امرار معاش محکوم علیه و افراد تحت کفالت وی می باشد.
√ به طور مثال خودرویی که شخص محکوم برای امرار معاش به آن نیاز دارد (مانند خودروی تاکسی رانندگان) را تحت شرایطی می توان مستثنیات دین محسوب نمود.
• تلفن مورد نیاز مدیون
چنانچه محکوم علیه با وسایل و دستگاه ارزان تری بتواند نیاز معیشتی خود و افراد تحت تکفل خود را تامین کند آن ابزار و وسایل مشمول مستثنیات دین نمی باشد.
∴ پرسش و پاسخ
تشخیص اینکه چه منزلی متناسب با شئون عرفی محکوم علیه می باشد، چگونه است؟
تناسب مسکن با شئون عرفی محکوم علیه در حدود اختیارات دادگاه صادر کننده حکم می باشد، چنانچه به تشخیص دادگاه خانه بدهکار بیش از حد نیاز در نظر گرفته شود، خانه توقیف و فروخته میشود
آیا منزل مسکونی جز مستثنیات دین می باشد؟
بنابر آنچه که به توضیح آن پرداختیم منزل مسکونی تحت شرایطی می تواند جزء مستثنیات دین محسوب شود
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲