نفقه فرزند پس از طلاق (خرجی و ترک انفاق فرزند بعد از طلاق)
نفقه فرزند که شامل هزینه های متعارف زندگی او از جمله خوراک، پوشاک، مسکن، هزینه تحصیل و موارد این چنینی میشود از جمله حقوق فرزند به شمار می رود و پدر در پرداخت نفقه فرزند اولویت دارد.
هر کودکی که متولد می شود تا سن بلوغ برای رفع نیازهای ابتدایی خود نیازمند دیگران است که پدر و مادرش در درجه اول نسبت به نگهداری و فراهم نمودن شرایط مناسب زندگی برای فرزند خود وظیفه دارند.
برای تعلق نفقه به فرزند مطابق قانون شرایطی در نظر گرفته می شود. همچون استطاعت مالی نفقه دهنده، توان کار کردن فرزند، سن فرزند و.. که در ادامه به طور کامل به بحث نفقه فرزند پرداخته می شود.
نفقه فرزند
همانطور که اشاره شد نفقه از جمله حقوق قانونی فرزند می باشد که هزینه های متعارف زندگی همچون خوراک، پوشاک، مسکن و.. را در بر می گیرد که توسط منفق یا نفقه دهنده پرداخت می شود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای خانواده متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
قانون مدنی نیز در خصوص نفقه اولاد اینگونه مقرر کرده است : نفقه اقارب عبارت است از مسکن و البسه و غذا و اثاث البیت (وسایل منزل)، به قدر رفع حاجت، با در نظر گرفتن درجه استطاعت منفق (نفقه دهنده).
مطابق ماده قانونی ذکر شده به این دلیل که فرزند نیز از اقارب نسبی است پرداخت نفقه به او با در نظر گرفتن توانایی مالی و استطاعت نفقه دهنده واجب است.
مصادیق نفقه فرزند شامل چه مواردی می شود؟
مصادیق و موارد نفقه محدود به آنچه در قانون ذکر شده نیست و در واقع شامل هزینه های بهداشت و درمان، هزینه آموزش و تحصیل، تفریح و سایر هزینه های متعارف زندگی فرزند نیز می شود، البته با توجه به استطاعت نفقه دهنده.
فرزند اعم از فرزند نسبی یا فرزند خوانده، فرزند نامشروع و فرزند حاصل از تلقیح مصنوعی واجب النفقه است.
اولین شرط دریافت نفقه همانطور که گفته شد اثبات نسب فرزند است. پس از آن استطاعت و توانایی مالی نفقه دهنده در نظر گرفته می شود چرا که در میزان نفقه تاثیرگذار است.
نفقه فرزندان تا چه سنی واجب است؟
همچنین سن فرزند نیز اهمیت دارد هرچند در قانون شرط سنی برای نفقه گیرنده مطرح نشده است. اما مطابق قانون مدنی چنانچه فرزند پس از بلوغ شاغل شود و یا مالی داشته باشد که برای تأمین نیازهایش کافی باشد مستحق دریافت نفقه نخواهد بود.
به طور کلی فرزند پسر تا پیش از ۱۸ سالگی و در صورت اشتغال به تحصیل تا پایان تحصیلات عالی و فرزند دختر تا زمانی که مجرد است و با خانواده زندگی می کند و شاغل نباشد یا خودش توانایی تامین معیشت خود را ندارد، واجب النفقه است.
نفقه حال و گذشته فرزندان
نکته دیگر این که فرزند نمی تواند نفقه گذشته خود را درخواست کند یا نسبت به آن طرح شکایت کند و صرفا حق دریافت نفقه حال را دارد، مگر اینکه در گذشته دادگاه حکم به پرداخت نفقه توسط منفق داده باشد اما نفقه دهنده از پرداخت نفقه استنکاف یا خودداری کرده باشد، در این شرایط فرزند از تاریخ صدور رای قطعی می تواند نفقه خود را مطالبه کند.
نفقه فرزند به عهده کیست؟
مطابق قانون مدنی افراد مسئول پرداخت نفقه فرزند مشخص شدهاند:
نفقه اولاد بر عهده پدر است. پس از وفات پدر یا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدری است با رعایت الاقرب فالاقرب، در صورت نبودن پدر و اجداد پدری و یا عدم قدرت آنها، نفقه بر عهده مادر است. هرگاه مادر هم زنده و یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب النفقه است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای خانواده متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنیددر نتیجه مسئول پرداخت نفقه فرزند، پدر است و نسبت به این موضوع اولویت دارد چنانچه پدر فوت کند و یا توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشد اجداد پدری مسئولیت پرداخت نفقه را به عهده دارند و پس از آنها مادر و اجداد مادری مسئول هستند.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
نفقه فرزند بعد از طلاق والدین
در خصوص نفقه فرزند پس از طلاق والدین طبق توافقات زوجین عمل میشود. به این معنا که اگر میان زوجین توافق صورت گرفته باشد که فرزند با مادرش زندگی کند و نفقه نیز به عهده مادر باشد به همین صورت عمل میشود و بالعکس.
همچنین چنانچه قرار بر این باشد که فرزند با مادر زندگی کند اما نفقه همچنان به عهده پدر باشد بر اساس همین شرط حکم صادر می شود. در غیر این صورت طبق اولویت قانونی یعنی ابتدا پدر و اجداد پدری سپس مادر و اجداد مادری حکم به پرداخت نفقه فرزند داده می شود.
ترک انفاق فرزند پس از طلاق
به موجب قانون حمایت خانواده هر کس با داشتن استطاعت مالی، نفقه افراد واجب النفقه از جمله فرزند را ندهد به حبس تعزیری درجه شش ( 6 ماه تا 2 سال ) محکوم می شود
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای خانواده متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
با توجه به اینکه جرم ترک انفاق فرزند از جمله جرایم قابل گذشت در قانون می باشد به موجب قانون جدید کاهش مجازات حبس تعزیری، مجازات جرایم قابل گذشت به نصف کاسته شده است، به عبارتی در صورت تحقق جرم ترک انفاق فرزند دادگاه می تواند شوهر را به مجازات حبس تعزیری سه ماه تا یک سال محکوم نماید
رویه قضایی پرونده های نفقه
وکیل خانواده دادحامی با توجه به تجربیاتی که در چنین پرونده هایی دارد در مورد رویه قضایی در خصوص دعاوی نفقه جنین بیان مینماید: برای تعیین میزان مبلغی که بابت نفقه لازم است پرداخت شود طبق آنچه که کارشناس تشخیص میدهد، تعیین میگردد.
کارشناس بعد از انجام تحقیقات در مورد شرایط مالی والدین فرزند و شرایط زندگی فرزند آگاهی پیدا میکند و بر این اساس میزان مبلغ را مشخص میکند. همچنین نفقه زن نیز بر اساس شرایط زندگی او و محل زندگی او و با توجه تصمیم کارشناس مربوطه مشخص می گردد. اگر شخصی که موظف به پرداخت نفقه است به هر دلیلی با وجود داشتن اموال از پرداخت نفقه سرپیچی کند، ذی نفع می تواند از او به دلیل عدم پرداخت نفقه شکایت کند.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲