نفقه گذشته و معوقه زوجه
نفقه عبارت است از تامین نمودن تمام هزینه ها و نیازهای لازم و متعارف بر اساس عرف جامعه و متناسب با شان و وضعیت زوجه که می بایست توسط شوهر به زوجه پرداخت شود.
به موجب قانون نفقه عبارت است از تمام نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی، بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.
ممکن است که شوهر نسبت به پرداخت نفقه مربوط به گذشته اقدامی ننموده باشد که در این فرصت قصد داریم به این موضوع بپردازیم که آیا نفقه گذشته و پرداخت نشده زن قابل مطالبه است و طریق مطالبه نفقه معوقه زوجه به چه صورت می باشد.
ترک انفاق زوجه
ترک انفاق همان جرم تلقی نمودن و در نظر گرفتن مجازات کیفری برای پرداخت نکردن نفقه زوجه می باشد، به عبارتی همانطور که گفته شد نفقه زوجه بر عهده مرد است. صرف نظر از آنکه زوجه نیاز مالی داشته باشد یا نداشته باشد و حتی اگر زوجه شاغل باشد باز هم مرد موظف است نفقه او را بپردازد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل طلاق تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ قابل توجه است که نفقه زوجه دائم بر نفقه سایر افراد واجب النفقه مقدم است. با این اوصاف ترک نفقه یا ترک انفاق زوجه و عدم پرداخت هزینه های مورد نیاز زن جرم تلقی می شود.
به موجب قانون حمایت خانواده هر کس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین ندهد یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند، دادگاه فرد را به مجازات حبس محکوم می کند.
√ همانطور که از ماده فوق برداشت می شود مدت زمان ترک نفقه اهمیتی ندارد به این معنا که حتی اگر یک روز ترک انفاق صورت گیرد فرد از منظر قانون مجرم محسوب می گردد.
لازم به ذکر است که عدم پرداخت نفقه زوجه موقت حتی با شرط شدن نفقه ضمن عقد موقت، شامل ماده ذکر شده نخواهد بود و ترک انفاق زوج به عقد دائم جرم انگاری شده است.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
نفقه گذشته زوجه
نفقه گذشته یا نفقه معوقه زوجه در واقع هزینه های متعارف زندگی برای زوجه می باشد که در زمان گذشته توسط زوج پرداخت نشده است.
√ بنابراین نفقه زن از چنان اهمیت و امتیازی برخوردار است که علاوه بر نفقه جاری و آینده، نفقه ترک شده در گذشته را نیز می توان مطالبه کرد.
بر خلاف نفقه اقارب مانند فرزند که امکان مطالبه نفقه معوقه وجود ندارد، اما قانون زن را از این حق برخوردار نموده که به طور قانونی مرد را ملزم به پرداخت نفقه ایام گذشته کند، زیرا نفقه زوجه دینی به عهده زوج می باشد.
مطالبه نفقه معوقه زوجه
همانطور که میدانید عدم پرداخت نفقه توسط مرد تحت عنوان ترک انفاق در قانون جرم انگاری شده است و زن می تواند بابت ترک انفاق از همسر خود شکایت کند.
√ اما باید توجه داشت که امکان شکایت کیفری مختص نفقه حال و آینده است. در نتیجه شکایت کیفری از زوج بابت ترک نفقه ایام گذشته امکان پذیر نیست و تنها میتوان دعوای حقوقی علیه زوج مطرح نمود.
√ بنابراین برای مطالبه نفقه گذشته، زوجه میبایست دادخواست حقوقی خود را یا به دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف ارائه کند تا میزان نفقه ترک شده ایام گذشته تعیین و حکم به پرداخت آن توسط مرد، صادر شود.
زوجه در چه صورتی مستحق نفقه نیست؟
وکیل خانواده بنیان دادحامی بیان می کند: در مطالبه نفقه، اصل بر استحقاق زوجه بوده، مگر نشوز در محکمه احراز شود؛ بنابراین اقتضاء زوجیت پرداخت نفقه از سوی زوج بوده و لزومی به اثبات تمکین توسط زوجه نیست.
بنابراین نفقه از حقوق مالی زوجه است و زوج ملزم به پرداخت آن می باشد زیرا دینی به عهده مرد است. اما در برخی شرایط که در قانون تعیین شده است نفقه به زن تعلق نمی گیرد و قانونا مرد میتواند در این شرایط نفقه نپردازد:
1 ترک نمودن منزل مشترک توسط زوجه
2 عدم تمکین زن و نشوز زن (امتناع از رابطه زناشویی و نافرمانی از شوهر در امور زندگی مشترک)
3 سوء معاشرت زن
ضمانت اجرای قانونی جرم ترک انفاق چیست؟
ضمانت اجرای قانونی جرم ترک انفاق در واقع به این معناست که قانون از زوجه واجب النفقه حمایت کرده است، به این صورت که فرد حق شکایت کیفری و طرح دعوای حقوقی دارد.
√ در رسیدگی کیفری چنانچه مرد با وجود تمکن مالی و تمکین زن، ترک انفاق کند محکوم به حبس می شود. در رسیدگی حقوقی دادگاه خانواده پس از بررسی موضوع، چنانچه زن مستحق نفقه تشخیص داده شود، مرد محکوم به پرداخت نفقه تعیین شده خواهد بود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل طلاق تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
باید در نظر داشت که علاوه بر زوجه، مرد مکلف به پرداخت نفقه سایر افراد واجب النفقه از جمله فرزندان خود و همچنین سایر افراد تحت کفالت خود نیز می باشد.
البته با این تفاوت که میزان نفقه زوجه با توجه به وضعیت و شان زن تعیین می گردد اما میزان نفقه اقارب (فرزندان و ..) صرفاً به اندازه نیاز آنها برای امرار معاش است آن هم مشمول شرایطی از قبیل شاغل بودن آن افراد و درآمد و… می باشد.
∴ پرسش و پاسخ
آیا نفقه گذشته و معوقه زوجه قابل مطالبه است؟
همانطور که توضیح داده ایم پاسخ به این سوال مثبت است بنابراین در صورت وجود شرایطی امکان طرح دعوا علیه شوهر وجود دارد
صلاحیت رسیدگی دعوای نفقه در کدام مرجع است؟
با توجه به میزان مبلغ نفقه که تا 20 میلیون تومان یا بالاتر باشد صلاحیت متفاوت است، تا مبلغ 20 میلیون تومان در صلاحیت شورای حل اختلاف و بالاتر در صلاحیت دادگاه خانواده می باشد
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲