وکالت فروش ملک مشاع (شراکتی) و موروثی
هنگامی که چند نفر به طور مشترک در مالکیت یک مال سهیم باشند به گونه ای که آن مال میان مالکان تقسیم و به اصطلاح حقوقی افراز نشده باشد به آن مال مشاع میگویند. به عبارت دیگر آن مال به نحو اشاعه در مالکیت چند مالک می باشد و همه آنها به اندازه سهم خود در جزء جزء مال سهیم هستند.
به موجب قانون مدنی نیز مال مشاع این گونه تعریف شده است: اجتماع حقوق اشخاص متعدد در شیء واحد به نحو اشاعه که ممکن است اختیاری یا قهری (اجباری همچون ارث) باشد.
به طور مثال ۳ نفر مشترکا و به صورت مشاع یک آپارتمان را خریداری می کنند و سهم آنها بدینصورت بوده که نفر اول ۳ دانگ نفر دوم ۲ دانگ و نفر سوم ۱ دانگ در ملک سهیم باشند. در این فرض نفر اول نمی تواند با ادعای مالکیت بر ۳ دانگ آپارتمان، نصف ملک را بدون اجازه دو شریک دیگر خود تصرف کند ، در این فرصت قصد داریم که به وکالت فروش ملک مشاع که می تواند از باب شراکت یا وراثت و … ایجاد شده باشد بپردازیم
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
مالکیت مال مشاع چیست؟
همانطور که اشاره شد مال مشاع، مالی است که تمام شرکا به نسبت سهم شان در جزء جزء آن مال سهیم هستند. در واقع در این حالت عقدی بین آنها منعقد می شود که به موجب آن اشخاص در مال مشخصی با هم شریک میشوند. که شراکت چند نفر در یک مال مشاع در قانون مدنی این گونه تعریف شده است: اجتماع حقوق اشخاص متعدد که ممکن است اختیاری (ارادی) یا قهری (اجباری) باشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
به موجب قانون مدنی تا زمانی که ملک به نسبت سهم هر یک از مالکان میان آنها تقسیم نشده است، مالکیت شرکا به صورت مشاع می باشد و هر یک از آنها در جزء جزء آن ملک سهیم هستند و نسبت به تصرف در آن به صورت مشترک باید تصمیم گیری کنند.
در نتیجه چنانچه هر یک از مالکین مال مشاع بدون اجازه سایر مالکان در مال تصرف کند، سایر مالکان می توانند علیه متصرف دعوای خلع ید مطرح کنند.
به طور مثال زمانی که چند نفر با هم یک آپارتمان را خریداری می کنند، شراکت آنها در آن مال مشاع اختیاری است. اما برای مثال زمانی که فردی فوت می شود ورثه او تا قبل از تقسیم ارث به صورت مشاع در اموال به جا مانده از متوفی شریک هستند و این شرکت بر اموال مشاع به صورت قهری و اجباری می باشد.
اداره مال مشاع
از قانون مدنی چنین برداشت می شود که شرکا میتوانند از میان خود یک یا چند نفر را به عنوان شریک ماذون و مسئول اداره اموال مشاع انتخاب نمایند و هر زمان که بخواهند می توانند شریک ماذون، یعنی کسی که اذن و اجازه در اداره مال مشاع دارد را تغییر دهند و شخص دیگری را مسئول این کار کنند.
همچنین شریک ماذون فقط اعمالی را میتواند انجام دهد که لازمه اداره کردن مال است و نه اعمالی که باعث تصرف در مال شود. به طور مثال اگر به شخصی اذن در اداره مال مشاع بدهیم این اذن مواردی مانند فروش کل مال، وقف آن یا… در بر نمی گیرد. معیار ما برای آنکه عملی را تصرف بدانیم یا اداره نیز عرف است.
نکته قابل توجه دیگر در این خصوص این است که شریک ماذون ید امانی دارد و امین مال مشاع محسوب می شود. یعنی مسئول خسارت وارد شده بر مال مشاع نیست مگر اینکه تقصیر او ثابت شود.
فروش مال مشاع
هنگامی که مالکان مال مشاع به هر دلیلی در استفاده از مال و اداره مال مشاع به توافق نمی رسند، در این شرایط یا مال را تقسیم میکنند تا سهم هر فرد مشخص باشد و یا اگر تقسیم مال امکان پذیر نبود اقدام به فروش مال مشاع می کنند و به نسبت سهم خود از پول یا ثمن فروش مال بر میدارند.
به طور مثال فقط یک مال غیر قابل افراز (غیرقابل تقسیم)مانند یک خودرو داشته باشیم و در نتیجه تقسیم مال ممکن نباشد مال را فروخته و حاصل فروش را به نسبت سهم شرکا میانشان تقسیم میکنیم.
به بیان دیگر هنگامی که امکان هیچ گونه توافق میان شرکا در خصوص تقسیم یا چگونگی تصرف و اداره مال مشاع وجود نداشته باشد هر یک از شرکا می تواند دادخواست صدور دستور فروش مال مشاع را به دادگاه مربوطه ارائه کند.
وکالت فروش ملک مشاع
همچنین ممکن است مالکان مال مشاع با اتفاق نظر تصمیم به فروش مال داشته باشند و اختلاف نظری در این خصوص وجود نداشته باشد که لازم به رسیدگی قضایی باشد. در نتیجه می توانند همه با هم اقدام به فروش مال کنند و یا برای تسهیل و سرعت دادن به فروش مال، همگی به یک شخص وکالت دهند که به نمایندگی از تمام شرکا مال را بفروشد.
به نظر می رسد که وکالت در فروش مال مشاع نیز یکی از موارد اداره کردن امور مربوط به مال مشاع باشد. اما باید توجه داشت که صرفا با داشتن اذن در اداره مال مشاع نمی توان اقدام به فروش کل مال نمود. بلکه فروش مال مشاع تشریفات خاص خود را دارد و باید همه مالکان هنگام فروش مال حضور داشته باشند و مبایعه نامه و سند انتقال مالکیت را امضا نمایند و یا اگر هر یک از شرکا امکان حضور نداشتند وکیل معرفی کنند تا به نیابت از آنها انتقال مالکیت مال مشاع را تایید کند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
به عبارت دیگر در صورت توافق همه شرکا نسبت به فروش مال مشاع، میتوانند مسئولیت فروش مال مشاع را به یک نفر بسپارند که آن یک نفر می تواند یکی از شرکا باشد و یا شخصی غیر از شرکا باشد. که در هر صورت باید توجه داشت که فردی که میخواهد مال مشاع را از طرف همه شرکا بفروشد می بایست از هر یک از شریکان مال مشاع، وکالت در فروش داشته باشد. یعنی هر یک از مالکان مال مشاع به طور رسمی در دفاتر ثبت اسناد وکالت نامه تنظیم کنند و آن فرد خاص را وکیل خود در فروش مال مشاع معرفی کنند.
در نهایت هر فردی با داشتن وکالت در فروش از سوی همه مالکان مال مشاع می تواند اقدام به فروش آن مال کند بدون اینکه نیاز به حضور یا امضای مجدد مالکان باشد. اما در صورت نداشتن وکالت در فروش مال مشاع، حتی از یکی از مالکان، فروش و بیع مال مشاع به جهت فضولی بودن و نداشتن اذن مالک غیر نافذ است.
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲