چک رمزدار بانکی و بین بانکی چیست؟
چک وسیله پرداخت می باشد و با وجود آن روند معاملات سریع و آسان می شود، به موجب قانون جدید چک نوشته ای است که صادر کننده وجوهی را که نزد محال علیه (بانک) دارد کلاً یا بعضاً مسترد یا به دیگری واگذار می نماید.
قوانین مربوط به چک با توجه به الکترونیکی شدن امور نیز دچار تغییراتی شده است. قانون جدید صدور چک مصوب 1397 که قسمتی از آن در فروردین ماه سال ۱۴۰۰ اجرایی شد از جمله این موارد است.
با توجه به امنیت به مراتب بالاتر چک های رمزدار و به دلیل استفاده گسترده از این نوع چک در معاملات قصد داریم که در این فرصت به چک های رمزدار بانکی و بین بانکی و تفاوت آن با سایر چک ها بپردازیم
چک رمزدار چیست؟
علاوه بر چک های صیادی که از سوی اشخاص صادر می شوند، نوع دیگری از چک ها وجود دارند که از سوی بانک ها صادر می شوند به این چکها چک رمزدار (password protected cheque) می گویند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکلای متخصص و با تجربه چک تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ چک رمزدار در واقع با درخواست مشتری یا شخص دارای حساب و توسط بانک صادر میشود و نیازی نیست که شخص دارای دسته چک باشد.
این نوع چک ها دارای رمز می باشند و قابلیت نقد شدن و وصول مبلغ آن توسط بانک ضمانت شده است به این معنا که دارنده چک رمزدار با چک برگشتی روبرو نخواهد شد.
√ نکته ی دیگر این که در چک های رمزدار مبلغ و سایر مندرجات چک به صورت چاپی درج می شود. همچنین چک رمزدار به دو نوع چک رمزدار بانکی و چک رمزدار بین بانکی تقسیم می شود. که در ادامه به این موضوع پرداخته خواهد شد.
چک رمزدار بین بانکی
گفته شد که چک رمزدار چکی است که رمز خاصی دارد و به درخواست صاحب مشتری و توسط بانک صادر می شود و وصول این نوع چک تضمین شده است.
√ چک رمزدار بین بانکی یکی از انواع چک رمزدار می باشد که در تعریف چک رمزدار بین بانکی باید گفت که با درخواست صاحب حساب، چک توسط بانک به عهده بانک دیگری صادر میشود.
به عبارت دیگر به واسطه چک رمزدار بین بانکی پول از بانکِ صادر کننده چک به بانک دیگری منتقل میشود و بانک دوم وظیفه نقد شدن چک را دارد.
√ مطابق قانون صدور چک جدید در خصوص چک رمزدار بین بانکی حتما می بایست این نوع چک ها به حساب دارنده و ذینفع چک صادر شود و بنابراین امکان صدور چک رمزدار بین بانکی در وجه حامل وجود ندارد. بنابراین از امنیت بالایی برخوردار است و پرداخت مبلغ آن توسط بانک ضمانت شده است و مشکلاتی از قبیل چک برگشتی وجود ندارد.
چک رمزدار بانکی
چک رمزدار بانکی یکی دیگر از انواع چک رمزدار میباشد که به درخواست مشتری و توسط بانک صادر میشود.
√ تفاوت این چک با چک رمزدار بین بانکی این است که چک رمزدار بانکی برخلاف چک رمزدار بین بانکی باعث انتقال پول از یک بانک به بانک دیگر نمی شود.
√ در واقع با درخواست صاحب حساب، بانک یک چک رمزدار بانکی صادر می کند که شماره حساب مشتری یا صاحب حساب در آن چک قید شده است و دارنده چک می تواند با ارائه چک به هر یک از شعب بانک صادر کنندهِ چک مبلغ آن را وصول کند.
نمونه چک رمزدار بانکی
سقف میزان مبلغ در چک های رمزدار چقدر می باشد؟
در خصوص سقف مبلغ چک های رمزدار باید گفت که قوانین بانکی مبلغ خاصی را در نظر نگرفته اند. بنابراین در خصوص میزان مبلغ چک های رمزدار محدودیتی وجود ندارد و صاحب حساب میتواند با هر میزان مبلغی از بانک تقاضای صدور چک رمزدار کند.
√ اما در نظر داشته باشید که بنا بر قانون مبارزه با پولشویی در چک های رمز دار بالای مبلغ 200 میلیون تومان می بایست منشا صدور چک مشخص شود
به طور مثال برای صدور چک رمزدار بابت پرداخت مبلغ ثمن ملک، در صورتی که مبلغ آن بیشتر از 200 میلیون تومان باشد باید قرارداد فروش ملک به بانک ارائه گردد.
زمان وصول و استعلام چک های رمزدار به چه صورت می باشد؟
به منظور استعلام اعتبار چک رمزدار و تشخیص چک رمزدار از چک تقلبی، دارنده و ذینفع چک رمزدار بانکی میبایست به یکی از شعب بانک صادر کننده چک مراجعه کند و در خصوص چک رمزدار بین بانکی دارنده چک باید به بانک مقصد مراجعه کند تا آن بانک از طریق شماره سریال، استعلام چک رمزدار را از بانک صادر کننده بگیرد و مورد بررسی قرار دهد.
√ در خصوص زمان وصول چک های رمزدار نیز باید گفت به طور کلی چک های رمزدار به تاریخ روز هستند و برخلاف چک های عادی به صورت مدت دار صادر نمی شوند.
تفاوت چک رمزدار با چک تضمین شده
در سیستم بانکی کشور چک تضمین شده نیز همچون چک رمزدار با درخواست مشتری و توسط بانک صادر می شود و در هر دو نوع نیازی به داشتن دسته چک نیست. با وجود این شباهت ها، چک رمزدار و چک تضمین شده تفاوت هایی دارند که این تفاوت ها عبارتند از:
1 برخلاف چک رمزدار، دارنده چک تضمین شده می تواند مبلغ چک تضمین شده را به صورت نقدی دریافت کند.
2 مبلغ چک تضمین شده هنگام صدور چک از حساب مشتری کسر می شود در نتیجه هنگام فوت یا ورشکستگی صاحب حساب امکان مسدود شدن آن مبلغ وجود ندارد و چک تضمین شده در هر صورت پرداخت میشود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکلای متخصص و با تجربه چک تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
3 بانک صادر کننده چک تضمین شده تنها بانک ملی می باشد اما در سایر بانک ها قابلیت نقد شدن دارد.
∴ پرسش و پاسخ
چک رمزدار چیست؟
چک رمزدار در واقع چی است که با درخواست مشتری یا شخص دارای حساب و توسط بانک صادر می شود و در اینصورت نیازی نیست که شخص دارای دسته چک باشد
آیا چک رمزدار می تواند به صورت حامل صادر شود؟
به دلیل لزوم صدور چک به حساب دارنده و ذینفع چک امکان صدور چک رمزدار بین بانکی در وجه حامل وجود ندارد
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲