چک ضمانت صیادی که یک نوع چک می باشد به عنوان یک سند تجاری در معاملات میان افراد رد و بدل می شود و به جهت سهولت و تسریع در معاملات در انواع مختلفی همچون چک رمزدار بانکی و بین بانکی، چک ضمانت، چک مشروط و … صادر می شود.
در این سالها قانون صدور چک تغییرات زیادی داشته که یکی از مهمترین تغییرات آن ایجاد بستر سامانه صیاد برای چک میباشد.
با راه اندازی این سامانه تغییرات زیادی در صدور و ظهرنویسی و ضمانت چک ها به وجود آمد. یکی از آن تغییرات ضمانت در چک های صیادی است که در این مقاله قصد داریم به بررسی نکات حقوقی صدور چک صیادی بابت ضمانت بپردازیم. پس با ما همراه باشید.
چک صیادی، نوع جدیدی از چک است که بر اساس قانون جدید صدور چک، در سامانه صیاد و تحت نظارت مستقیم بانک مرکزی صادر می شود.
هر عملیاتی از انتقال و استعلام تا تایید آن از طریق این سامانه انجام شود که این امر، در بالابردن امنیت چک و ضمانت نقدشوندگی آن نقش اساسی دارد. قبل از راه اندازی سامانه صیاد، چنین الزامی برای چک های قدیمی، وجود نداشت.
چک ضمانت چیست
چکی که برای تضمین انجام تعهد صادر میشود، چک ضمانت است. صادرکننده چک مکلف است در زمان مشخص شده به تعهدات خود عمل کند. با عمل به تعهدات در پایان کار میتوان چک ضمانت را پس گرفت. اما در صورت عدم بجا آوردن تعهد، دریافت کننده چک به میزان تعیین شده برای خسارت مجاز به وصول چک ضمانت خواهد بود.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
چک ضمانت صیادی
قبل از اصلاح مجدد قانون صدور چک، چک های ضمانت بدون درج تاریخ صادر میشدند و معتبر بودند اما در حال حاضر، چک ضمانتی که صادر میشود لازم است حاوی نام و کدملی گیرنده چک و تاریخ صدور نیز در آن درج شود. چرا که صدور چک ضمانت بدون نام و تاریخ، قابل قبول نخواهد بود.
نکته ای که باید به آن توجه نمود این است چنانچه در چک صیادی عبارت “بابت ضمانت” درج گردد منع از وصول آن نمیگردد اما باید در نظر داشت که اجراییه چک مطابق قانون جدید به دلیل درج عبارت بابت ضمانت برای این قبیل چک ها صادر نمی شود و نیاز به تقدیم دادخواست خواهد داشت
بهتر است در خصوص چک های صیادی که بابت ضمانت صادر میشوند یک قرارداد پایه مرتبط فی مابین صادرکننده و دارنده چک منعقد گردد.
چنانچه در خصوص محتوا و مفاد اینگونه از قراردادها سوالی در ذهن دارید میتوانید با وکلای دادحامی در این زمینه مشورت نمایید. یا در صورت تمایل تنظیم قرارداد اختصاصی خود را به مجموعه دادحامی بسپارید.
نکته حائز اهمیت در خصوص به اجرا گذاشتن چک ضمانت صیادی این است که چنانچه دارنده قصد داشته باشد چک ضمانت را از طریق اجرای ثبت اجرا گذارد باید ابتدا چک را از طریق بانک برگشت زند و گواهی عدم پرداخت دریافت کند و بعد از آن به واحد اجرائیات ثبت مراجعه کند تا اموال صادر کننده، توقیف گردند.
لیکن چنانچه لازم باشد دارنده از طریق دادگاه وجه چک را وصول نماید بعد از برگشت زدن چک و دریافت گواهی عدم پرداخت دادخواست با این مضمون مطرح میکند و وقت رسیدگی جهت این خواسته تعیین میگردد تا نسبت به این خواسته تعیین و تکلیف شود.
همچنین در صورت عدم ثبت چک در سامانه صیاد، چک ضمانت صیادی از مزایای سند تجاری محروم شده و مانند یک سند عادی، تنها از طریق دادگاه قابل پیگیری است.
در خصوص آثار حقوقی صادر کننده چک ضمانت میتوان گفت طبق ماده ۷ قانون صدور چک مصوب ۱۳۵۵، صادرکننده چک بلامحل مرتکب جرم خصوصی بوده و ملزم به تحمل مجازات میباشد. در صورت عدم انجام تعهدات از سوی صادرکننده، دریافت کننده چک ضمانت با مراجعه به بانک اقدام به وصول چک خواهد کرد.
پرسش و پاسخ:
آیا میتوان چک ضمانت صیادی را بدون تاریخ صادر نمود؟
اگر تاریخ مشخصی برای وصول چک ضمانت قید نشده باشد، نمیتوان آن را در سامانه صیاد ثبت نمود
آیا میتوان چک ضمانت در وجه حامل صادر نمود؟
طبق قانون جدید صدور چک، فرد دریافت کننده چک باید مشخص باشد و اطلاعات وی در سامانه صیاد نیز ثبت شود.
منبع:
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۱-۰۱-۱۴۰۳