کلاهبرداری رهن و اجاره املاک
امروزه یکی از مهمترین و رایج ترین جرایم علیه اموال، کلاهبرداری می باشد. در واقع مجرم با استفاده از وسایل و روشهای متقلبانه طرف مقابل را فریب می دهد و به این طریق مال فرد را می برد در نتیجه در جرم کلاهبرداری بردن مال دیگری با توسل به عمل متقلبانه و رساندن ضرر به دیگری شرط تحقق جرم می باشد به گونهای که این عمل متقلبانه موجب منفعت مالی شخص کلاهبردار یا شخص ثالثی شود.
در کل باید سوء نیت مجرم و اغفال شدن مال باخته به وسیله تقلب محرز باشد تا جرم کلاهبرداری محقق شود.
بنابراین رکن فریب خوردگی مال باخته به وسیله تقلب، جرم کلاهبرداری را از سرقت متمایز می کند یعنی فرد مالباخته حتماً باید به جهت تقلب صورت گرفته توسط کلاهبردار اغفال شده و به دلیل فریب خوردگی مال خود را در اختیار متقلب و کلاهبردار قرار دهد در این فرصت قصد داریم که به موضوع کلاهبرداری رهن و اجاره املاک بپردازیم
مبلغ ودیعه یا قرضالحسنه در رهن و اجاره ملک
پس از انعقاد قرارداد اجاره میان طرفین (موجر یا مالک و مستاجر) مبلغی از سوی مستاجر به موجر پرداخت میشود که اصطلاحاً در عرف جامعه به آن قرض الحسنه، پول پیش یا ودیعه می گویند تا به نوعی در زمان استفاده مستاجر از منافع ملک و سکونت در آن، این مبلغ در نزد مالک بوده و علاوه بر آن این وجه به جهت تضمین پرداخت اجاره از طرف مستاجر و هزینه های ایجاد شده در خصوص ملک باشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
البته این مبلغ به عنوان قرض الحسنه نزد مالک یا موجر تا پایان مدت قرارداد اجاره می ماند و پس از پایان مدت قرارداد و یا فسخ قرارداد، آن مبلغ قرضالحسنه به مستاجر بازگردانده می شود و مانند اجاره بها غیر قابل بازگشت نیست.
نکته قابل توجه اینجاست که در قرارداد اجاره اصطلاح قرض الحسنه ذکر شود چراکه ودیعه به معنای امانت می باشد و چنانچه موجر وجه را تصرف کند و یا از مسترد نمودن آن به مستأجر خودداری کند این موضوع تحت عنوان اتهام خیانت در امانت پیگیری میشود.
کلاهبرداری در رهن و اجاره املاک
همانطور که گفته شد کلاهبرداری با روشهای متقلبانه صورت می گیرد و از غفلت طرف مقابل سوء استفاده می شود و از این طریق مال او برده می شود. به عبارت دیگر کلاهبرداری از جمله جرایم علیه اموال میباشد.
در قرارداد اجاره نیز همینگونه است که شخص کلاهبردار به منظور بردن مال دیگری که در اجاره همان مبلغ قرض الحسنه و حتی اجاره میباشد از طریق مانورهای متقلبانه و فریب دادن مستأجر اقدام به بردن این مبالغ می نماید. در واقع یکی از دلایل می تواند این باشد که با توجه به تورم و بالا رفتن مبالغ اجاره بها جا به جایی افراد در خصوص مسکن رو به افزایش بوده و این موضوع فرصتی برای افراد سو استفاده گر ایجاد نموده است.
از جمله اعمال متقلبانه و کلاهبرداری در اجاره یا رهن املاک موارد زیر میباشد:
اجاره دادن یک ملک ، آپارتمان و ویلا به چند نفر به طور همزمان:
یکی از موارد شایع کلاهبرداری در اجاره املاک این است که مالک یا اشخاص دیگر با فریب شخص مستاجر خود را مالک یا به وسیله وکالتنامه جعلی دارای اختیار جلوه داده ملک را به طور همزمان به چند مستاجر اجاره دهد.
در چنین مواردی عموماً فرد اقدام به بستن قرارداد به طور عادی و دست نویس می کند و از انعقاد قرارداد به طور رسمی و با کد رهگیری امتناع می کند و پس از انعقاد قرارداد اجاره و گرفتن کل یا بخشی از وجه قرض الحسنه یا پیش پرداخت، با چند نفر دیگر نیز به همین صورت اجاره نامه تنظیم می کند و از آنها نیز پیش پرداخت های لازم را می گیرد، سپس متواری می شود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
برای پیشگیری از این موضوع می بایست علاوه بر بررسی اصالت اسناد و مدارک افراد از تنظیم قرارداد عادی و بدون کد رهگیری اجتناب کنید.
تنظیم قرارداد اجاره با اسناد جعلی:
در روش متقلبانه دیگر شخص ثالث با ارائه اسناد و مدارک جعلی خود را مالک یا ذینفع جلوه می دهد و به این طریق با تنظیم قرارداد اجاره و گرفتن پیش پرداخت، اقدام به کلاهبرداری و بردن مال دیگری می کند. در واقع موجر ملکی را اجاره میدهد که مالک آن نیست که مصداق انتقال مال غیر یا دیگری نیز می باشد.
تنظیم اجارهنامه با وکالتنامه جعلی:
همانطور که اشاره کردیم در برخی موارد افراد انجام بعضی امور خود را از طریق وکالت دادن به دیگران میسپارند. در عقد اجاره نیز ممکن است وکیل محضری مالک قرارداد را تنظیم کند و ملک را اجاره دهد.
اما ممکن است شخصی یا ممکن است مشاورین املاک بدون وکالتنامه یا همراه با وکالتنامه جعلی اقدام به این کار کند و خود را به دروغ وکیل و نماینده مالک معرفی کند که به نمایندگی از او ملک را اجاره میدهد و مبلغ قرض الحسنه یا اجاره را اخذ نماید.
همچنین ممکن است وکالتنامه جعلی نباشد و شخص موجر واقعا وکیل و نماینده مالک بوده باشد اما مدت اعتبار وکالتنامه هنگام تنظیم اجاره نامه منقضی شده باشد. زیرا وکالت هم میتواند بلاعزل باشد و هم مدت دار و برای امور خاص باشد. در این مثال شخص کلاهبردار به واسطه وکالتنامه منقضی شده مستاجر را فریب می دهد و مال او را می برد.
کلاهبرداری در اجاره املاک از طریق اینترنت:
با گسترش موارد استفاده از اینترنت و استفاده از سامانه هایی همچون دیوار و شیپور و .. و همچنین شبکههای اجتماعی ، بسیاری از ارائه کنندگان املاک دربستر اینترنت اقدام به معرفی و ارائه ملک خود نمایند.
اجاره املاک نیز در برخی موارد به وسیله آگهی های تبلیغی در فضای مجازی صورت می گیرد. یکی از روش های کلاهبرداری در اجاره املاک به طور مثال به این صورت است که شخص کلاهبردار با گذاشتن تبلیغ دروغین در شبکه های اجتماعی در خصوص اجاره یک ملک با اجاره بها و پیش پرداخت کمتر، افرادی را فریب داده و به این منظور با اخذ مبالغ اینچنینی متواری شوند.
البته باید توجه داشت که موارد گفته شده تحت عنوان کلاهبرداری در اجاره املاک به این چند مورد محدود نمی شود و افراد به طرق مختلف اقدام به کلاهبرداری و بردن مال دیگران میکنند و موارد اشاره شده تنها چند مثال شایع بود.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
مجازات کلاهبرداری در رهن و اجاره املاک در قانون جدید
جرم کلاهبرداری در یک تقسیم بندی کلی به ساده و مشدد تقسیم می شود. که مطابق قانون مجازات اسلامی مجازات جرم کلاهبرداری ساده به این صورت است که اگر ارزش مال مورد کلاهبرداری بیش از ۱۰۰ میلیون تومان باشد یک تا هفت سال حبس علاوه بر رد مال به صاحبش و جزای نقدی با توجه به نظر قاضی و پرونده، در نظر گرفته می شود.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
اما چنانچه مال مورد کلاهبرداری کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان و یا تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان ارزش داشته باشد ۶ ماه تا ۵/۳ سال حبس علاوه بر رد مال به صاحبش و جزای نقدی در نظر گرفته می شود.
مرتکب کلاهبرداری مشدد نیز به ۲ تا ۱۰ سال حبس، انفصال ابد از خدمات دولتی، رد اصل مال به صاحبش و همچنین جزای نقدی محکوم خواهد شد.
راه حل مستاجر چیست؟
به منظور پیشگیری از افتادن در دام کلاهبرداران بهتر است افراد متقاضی املاک با بهره گیری از وکیل متخصص در این امور اقدام به تنظیم قراردادها نمایند. همچنین قرارداد اجاره را به طور رسمی و همراه با کد رهگیری منعقد کند
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲