کپی سند رسمی و اعتبار رونوشت آن
مطابق قانون سند نوشته ای است که در مقام دفاع در یک دعوا قابل استناد باشد.
سند به دو نوع رسمی و عادی تقسیم می شود. سند رسمی به این دلیل که ثبت رسمی شده است و طی مراحل خاصی تنظیم شده است، از اعتبار بالاتری در مقام اثبات دعوا برخوردار است.
اما ممکن است افرادی که اسناد رسمی به نام آنهاست به منظور محافظت از سند و جلوگیری از سرقت یا مفقودی آن، از کپی برابر با اصل شده سند استفاده کنند. در ادامه به اعتبار کپی سند رسمی و رونوشت برابر با اصل این قبیل اسناد می پردازیم.
تعریف سند رسمی
مطابق قانون مدنی سند رسمی اینگونه تعریف شده است:
اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشند رسمی است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ بنابراین هرگونه سندی که طبق این شرایط تنظیم شده باشد (تنظیم سند در اداره ثبت یا دفاتر اسناد رسمی، تنظیم سند نزد ماموران رسمی) رسمی است و در غیر این صورت سند عادی تلقی میشود.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
کپی برابر با اصل اسناد رسمی
قانون ثبت اسناد و املاک کشور در ماده 74 در خصوص کپی برابر با اصل اسناد رسمی مقرر کرده است که:
سوادی که مطابقت آن با ثبت دفتر تصدیق شده است به منزله اصل سند خواهد بود مگر در صورت اثبات عدم مطابقت سواد با ثبت دفتر.
√ مطابق ماده فوق هر کپی از اصل سند که توسط ثبت دفتر املاک تایید شده باشد برابر با اصل سند خواهد بود و اعتبار سند اصلی را دارد که اصطلاحا به آن کپی برابر با اصل گفته میشود.
به عبارت دیگر دارنده کپی برابر با اصل شده سند نیازی به ارائه اصل سند ندارد جز در مواردی خاص که میبایست حتما اصل سند ارائه شود، همچون جلسه اول دادگاه.
شرایط اعتبار کپی سند رسمی
همانطور که اشاره شد قانونگذار کپی برابر با اصل شده سند رسمی را در صورتی معتبر میداند که به تایید و گواهی ثبت دفتر رسیده باشد. به عبارت دیگر کپی یا رونوشت سند مطابقت کامل با اصل سند داشته باشد و این موضوع توسط متصدی مربوطه و مطابق ثبت دفتر املاک تایید شود.
ممکن است سوال مطرح شود که چه کسی یا چه مرجعی می تواند کپی سند را تصدیق کند که اعتبار آن برابر با اصل شود؟
قانون آیین دادرسی مدنی در پاسخ به این سوال مقرر کرده است که:
خواهان باید رونوشت یا تصویر اسناد خود را پیوست دادخواست نماید. رونوشت یا تصویر باید خوانا و مطابقت آن با اصل گواهی شده باشد.
√ مقصود از گواهی آن است که دفتر دادگاهی که دادخواست به انجا داده میشود یا دفتر یکی از دادگاههای دیگر یا یکی از ادارات ثبت اسناد یا دفتر اسناد رسمی و در جایی که هیچیک از آنها نباشد بخشدار محل یا یکی از ادارات دولتی مطابقت آن را با اصل گواهی کرده باشد
در صورتی که رونوشت یا تصویر سند در خارج از کشور تهیه شده باید مطابقت آن با اصل در دفتر یکی از سفارتخانه ها و یا کنسولگریهای ایران گواهی شده باشد. علاوه بر اشخاص و مقامات فوق، وکلای اصحاب دعوا نیز میتوانند مطابقت رونوشتهای تقدیمی خود را با اصل تصدیق کرده پس از الصاق تمبر مقرر در قانون به مرجع صالح تقدیم نمایند.
√ بنابراین همانطور که گفته شد مراجع و اشخاص زیر می توانند کپی سند رسمی را برای دادخواست و ارائه به دادگاه گواهی کنند:
- • دفتر دادگاه
- • اداره ثبت اسناد
- • دفتر اسناد رسمی
- • بخشدار محل یا ادارات دولتی (در صورتی که موارد بالا در دسترس نبود)
- • سفارتخانه یا کنسولگری ایران (در صورتی که رونوشت یا کپی سند در خارج از کشور تهیه شده باشد)
- • وکلای طرفین دعوا
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
اما این نکته را در نظر داشته باشید در صورتی که در جلسه دادگاه خوانده نسبت به تقاضای اصل سند اقدام نماید خواهان یا وکیل وی با وجود برابر با اصل نمودن سند رسمی می بایست نسبت به ارائه اصل سند اقدام نماید.
اعتبار کپی سند رسمی
همانطور که پیش از این گفته شد چنانچه کپی یا رونوشت سند توسط دفاتر ثبت اسناد، دفاتر اسناد رسمی، دفتر دادگاه و… تصدیق و گواهی شده باشد، برای طرح دادخواست و ارائه به دادگاه کفایت می کند مگر در جایی که دادگاه به دلایلی اصل سند را بخواهد یا طرف مقابل ادعای جعل سند کند و … که در این شرایط کپی سند از اعتبار ساقط میشود.
نکاتی در خصوص کپی سند رسمی
• وکالتنامه کپی برابر با اصل مانند وکالتنامه اصل دارای اعتبار می باشد چناچه از طریق دفاتر اسناد رسمی این سند رسمی برابر با اصل شده باشد.
• اگر اصل سند رسمی از بین برود، یا گم شود، کپی برابر با اصل شده آن سند با دفتر ثبتی به جای اصل سند قابل استناد می باشد.
• در حال حاضر دادگاه ها فقط اسناد مربوط به پرونده های شعبه خود را تصدیق می نمایند.
∴ پرسش و پاسخ
سند رسمی به چه اسنادی گفته می شود؟
اسنادی که در اداره ثبت اسناد و املاک و یا دفتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشند رسمی است
کپی اسناد رسمی یا رونوشت این قبیل اسناد آیا دارای اعتبار است؟
قانونگذار کپی برابر با اصل شده سند رسمی یا رونوشت آن را در صورتی معتبر میداند که به تایید و گواهی ثبت دفتر رسیده باشد که به توضیح جامع آن پرداختیم
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲