گرفتن وجه فاکتور
برای مطالبه طلب به صورت قانونی طلبکار می بایست دلیلی مبنی بر طلبکار بودن خود به دادگاه ارائه کند. به عبارت دیگر هر مدرکی که ثابت کند که شخص مبلغ معینی از طرف مقابل خود طلب دارد و طرف مقابل از پرداخت بدهی امتناع می کند، می تواند در دادگاه ابراز شود .
√ فاکتور فروش نیز نوعی سند عادی است. بنابراین چنانچه یک طرف دعوا به فاکتور فروش برای اثبات طلب خود استناد کند در واقع به یک سند عادی استناد کرده است که برای قاضی اعتبار سند رسمی را ندارد اما صرفا به این دلیل که میان طرفین معتبر است آن را می پذیرد.
مطالبه وجه از طریق فاکتور
چنانچه طلبکار یا خواهان دلیل یا سند دیگری مانند چک و امثال اینها برای اثبات طلب خود نداشته باشد، میتواند به فاکتور فروش صادر شده به عنوان یک سند عادی استناد کند و با اثبات تحویل کالا و عدم دریافت وجه آن طلب خود را (مبلغ فاکتور) مطالبه کند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ در نتیجه از طریق فاکتور فروش بدهکاری خوانده (طرف مقابل دعوا) ثابت می شود و مرجع قضایی رسیدگی کننده خوانده را محکوم به پرداخت وجه فاکتور میکند.
نکات مهم در صدور فاکتور فروش
در نتیجه ی یک معامله هنگام صدور فاکتور فروش بهتر است مهر یا امضای دو طرف معامله ذیل فاکتور باشد و اهمیت این موضوع هنگام مطالبه وجه از طریق فاکتور در مراجع قضایی مشخص می شود. زیرا فاکتور بدون مهر و امضا فاقد ارزش قانونی است.
√ بنابراین برای استناد به فاکتور جهت مطالبه وجه باید دقت داشت که مهر یا امضای خوانده ذیل فاکتور وجود داشته باشد.
فاکتور چه نوع سندی است؟
یکی از مدارک و دلایل اثبات ادعای خود در محاکم قضایی اسناد می باشند که به دو دسته سند عادی و سند رسمی تقسیم می شوند.
• سند رسمی
مطابق قانون سند رسمی به اسنادی اطلاق می شود که در اداره ثبت اسناد و املاک یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مأمورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشند و غیر از اسنادی که به آنها اشاره شد سایر اسناد عادی هستند.
• سند عادی
اسنادی همچون وصیت نامه های دست نویس، سیاهه جهیزیه، قولنامه، فاکتور، مبایعه نامه و اجاره نامه که در دفاتر املاک به صورت عادی و غیر رسمی تنظیم می شوند و همچنین چک نیز سند عادی می باشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ فاکتوری که معمولا توسط اشخاص تنظیم می شود با وجود عبارت فاکتور رسمی در آن، جز اسناد عادی به حساب می آید.
شهادت شهود در مطالبه وجه از طریق فاکتور
چنانچه خوانده دعوای مطالبه وجه از طریق فاکتور، فاکتور ارائه شده را انکار کند و یا نسبت به آن ادعای جعل کند و یا اینکه فاکتور فاقد مهر و امضا باشد و از سوی قاضی پذیرفته نشود، در این شرایط خواهان می تواند از شهادت شهود برای اثبات طلب خود کمک بگیرد.
√ منظور از شاهد کسی است که از وجود بدهی مطلع باشد و در جلسه میان طلبکار و بدهکار حاضر بوده باشد.
رای دادگاه مبنی بر توان اثباتی فاکتور در دعوی مطالبه وجه
• در خصوص دعوی خواهان شرکت … به طرفیت خوانده الف. دایر بر مطالبه مبلغ …. ریال بابت فاکتورهای خرید پارچه، با احتساب خسارات دادرسی، نظر به اینکه فاکتورهای پیوست دادخواست تقدیمی توسط خوانده امضاء نشده است و سند امضا نشده یادداشت خصوصی است و قدرت اثباتی ندارد،
• و به موجب بند 6 ماده 51 – از ق .آ. د. م ،تمامی ادله و وسائل اثبات دعوی باید در دادخواست تصریح گردد تا با ابلاغ آن به خوانده و اطلاع وی امکان تدارک دفاع در برابر آنها میسر گردیده و حق دفاع وی تضییع نگردد و پذیرش ادله از خواهان پس از تقدیم دادخواست ،منحصر به ادله ای است که در پاسخ به دفاع خوانده استناد به آنها ضروری است،( ماده 97 قانون مرقوم )
• نظربه اینکه سبب دعوی حاضر فاکتورهای مذکور بوده است ،بنابر این دعوی خواهان به کیفیت معنون قابل جریان نبوده ،قرار رد آن صادر و اعلام می گردد ،رای صادره ظرف 20 روز تجدید نظر پذیر است.
وکیل پایه یک دادگستری بنیان دادحامی با توجه به رای صادره همانطور که پیش از این ذکر شد، بیان می کند: دعوی مطالبه وجه به استناد فاکتور، درصورتی که فاکتورهای مستند دعوی توسط خوانده امضاء نشده باشد، پذیرفته نمی شود؛ زیرا فاکتور بدون امضاء، سند محسوب نمی شود و فاقد قدرت اثباتی است.
منبع :
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲