
اجرت المثل ملک بدون استفاده
مطابق قانون مالک نسبت به اموال خود حق هرگونه تصرف و استفاده را دارد و اشخاص دیگر صرفا با داشتن اذن و اجازه از سوی مالک می توانند از منافع ملک استفاده کنند و در آن تصرف کنند
مگر اینکه مالک قصد تبرع و عدم دریافت مبلغی را از شخص داشته باشد به این معنا که مالک به صورت رایگان اجازه تصرف در ملک خود را به شخص دیگر داده باشد.
ممکن است شخصی بدون اجازه مالک ملک اقدام به تصرف آن نماید، این تصرف ممکن است با استفاده متصرف همراه شده و یا بدون استفاده از آن در تصرف شخص باقی بماند در این فرصت قصد داریم به برسی جوانب موضوع اجرتالمثل ملک بدون استفاده از آن یعنی حالت دوم بپردازیم بپردازیم.
حق تصرف ملک چیست؟
مطابق قانون مدنی هر مالکی نسبت به مایملک خود حق همه گونه تصرف و انتفاع دارد مگر در مواردی که قانون استثناء کرده باشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ بنابراین مالک حق هرگونه تصرف در اموال خود دارد که در اصطلاح حقوقی به آن اصل تسلیط نیز گفته میشود به این معنا که بر اموال خود مسلط هستند و میتوانند به هر شکلی که مخالف قانون و شرع نباشد از منافع ملک خود استفاده کنند.
در صورتی که مالک تصمیم بگیرد حق تصرف و استفاده از منافع ملک را (بدون انتقال مالکیت عین ملک) به دیگری منتقل کند طرف مقابل باید بابت تصرف در ملک دیگری اجرت بپردازد.
در قانون مدنی اجرتالمثل ایام تصرف این گونه تعریف شده است:
√ هرگاه کسی بر حسب اذن صریح یا ضمنی از مال غیر استیفای منفعت کند صاحب مال مستحق اجرتالمثل خواهد بود مگر این که معلوم شود که اذن در انتفاع مجانی بوده است.
همچنین درخصوص اجرت تصرف در ملک دیگری بدون اذن مالک نیز در قانون مدنی مقرر شده است که:
√ نسبت به منافع مال مغصوب هر یک از غاصبین به اندازه منافع زمان تصرف خود و مابعد خود ضامن است اگر چه استیفاء منفعت نکرده باشد لیکن غاصبی که از عهده منافع زمان تصرف غاصبین لاحق خود بر آمده است می تواند به هر یک نسبت به زمان تصرف او رجوع کند.
همانطور که پیش از این گفته شد همچنین مطابق ماده فوقالذکر کسی که بدون اذن مالک در ملکی تصرف کرده باشد باید اجرت روزهای تصرف را بپردازد.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
اجرتالمثل ملک بدون استفاده
همانطور که پیش از این اشاره شد چنانچه مالک اذن استفاده و تصرف در ملک خود را به موجب یک قرارداد به شخص دیگری بدهد مطابق توافق طرفین اجرت تعیین میشود که به آن اجرت المسمی ( یا بعبارتی مبلغ توافق و تعیین شده بابت استفاده از ملک) میگویند. مگر اینکه ثابت شود اذن تصرف در ملک مجانی و رایگان بوده است.
√ در شرایطی که مالک اذن تصرف و انتفاع از ملک را به دیگری میدهد ممکن است اجرت تعیین نکنند اما این معنای اذن مجانی در استفاده از ملک نیست تا زمانی که بتوان قصد تبرع مالک را اثبات کرد.
بنابراین در چنین شرایطی مالک مستحق اجرتالمثل ایام تصرف خواهد بود.
اجرتالمثل ملک بدون استفاده درواقع در دو حالت مطرح می شود:
- √ مالک در مدت معینی اذن انتفاع از ملک را به شخصی داده است. به طور مثال به مدت 12 ماه اذن تصرف و استفاده از منافع ملک به آقای «ب» داده شده است.
متصرف ملک (ب) پس از انقضای 12 ماه با وجود درخواست مالک مبنی بر عدم اذن به مدت سه ماه مازاد بر زمان مقرر همچنان از ملک استفاده کند در اینصورت با مطالبه اجرتالمثل توسط مالک، آقای «ب» میبایست اجرت سه ماه را بپردازد زیرا ملک سه ماه تحت تصرف وی بوده است هرچند یک ماه بدون استفاده مانده باشد.
- √ شخصی بدون اذن مالک، ملک را از تصرف مالک خارج کند که به آن تصرف عدوانی میگویند. در چنین شرایطی مالک علاوه بر دادخواست رفع تصرف عدوانی میتواند اجرتالمثل ایام تصرف را از متصرف عدوانی بگیرد. که شامل تمام روزهایی میشود که متصرف عدوانی مانع تصرف مالک در ملک شخصی اش شده است. هرچند متصرف عدوانی خودش نیز از منافع ملک استفاده نکرده باشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکیل ملکی متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
بنابراین تفاوتی ندارد که متصرف از ملک استفاده نموده یا ننموده باشد، در اینصورت به هر حال باید اجرت ایام تصرف در ملک به مالک پرداخت شود مگر اینکه مالک قصد تبرع یا استفاده رایگان از ملک را به شخص داده باشد
شرایط طرح دعوای اجرتالمثل ایام تصرف
به این منظور که دادخواست ارائه شده به دادگاه مورد رسیدگی قرار گیرد باید شرایط مورد نیاز برای طرح دعوا فراهم باشد و دعوی مورد نظر مطابق شرایط قانونی مطرح شده باشد.
حداقل شرایط ارائه دادخواست اجرتالمثل ایام تصرف نیز عبارت اند از:
- احراز مالکیت خواهان: خواهان دریافت اجرتالمثل ایام تصرف باید مالکیت خود را ثابت کند.
- احراز تصرف خوانده: تصرف خوانده یا کسی که اجرتالمثل از او خواسته میشود بر ملک نیز مشخص شود.
.
دیدگاه



