
تفاوت مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه
هر چیزی که مالیت داشته و قابل تملک باشد را می توان به عنوان مهریه تعیین کرد با این توضیح که مهریه می بایست بین زوجین معلوم باشد و همچنین مقدار آن با تراضی آنها تعیین می شود.
به محض وقوع عقد ازدواج، زن مالک مهریه می شود و هرگونه تصرفی می تواند در آن داشته باشد.
طریق گرفتن مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه از یکدیگر متفاوت بوده که در ادامه به توضیح آن می پردازیم
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
مهریه عندالمطالبه
مهریه همچون بدهی و دینی به عهده زوج می باشد و چنانچه ضمن عقدنامه عنوان عندالمطالبه به مهریه نسبت داده شود، زن این حق را دارد که هر زمان اراده کند مهریه خود را از شخص زوج مطالبه کند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل مهریه تهران با تجربه و تخصص از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ به بیان دیگر به محض جاری شدن عقد نکاح زوجه میتواند هر زمان که اراده کند با مراجعه به اداره اجرای ثبت و مراجع قضایی پرداخت تمام یا بخشی از مهریه را از همسر خود بخواهد.
نحوه پرداخت مهریه در اغلب موارد به صورت عندالمطالبه تعیین میشود، در اینصورت لازم به ذکر است که مطابق قانون، زوجه دارای حقی به نام حق حبس میشود
| حق حبس مهریه چیست؟
به این صورت که زن میتواند تا قبل از پرداخت مهریه توسط زوج، از ایفاء وظایف زناشویی ممانعت کند و به عبارتی تا زمانی که مهریه به او تمام و کمال پرداخت نشود تمکین نکند.
√ البته لازم به ذکر است که این عدم تمکین، موجب سقوط نفقه زوجه نخواهد شد.
این نکته نیز قابل توجه است که چنانچه زوجه قبل از وصول مهریه خود و به اختیار خود اقدام به وظایف زناشویی کند، حق حبسی که به توضیح آن اشاره نموده ایم به طور کلی ساقط می شود.
مهریه عندالاستطاعه
نوع دیگر مهریه ای که قانون برای افراد در نظر گرفته است مهریه عندالاستطاعه می باشد
√ در اینصورت به استطاعت مالی مرد نیز توجه شده با این توضیح که اگر مهریه ای با تراضی زوجین به صورت عندالاستطاعه تعیین شود، همانطور که از ظاهر آن بر می آید این مهریه زمانی قابل پرداخت است که زوج استطاعت مالی پرداخت آن را داشته باشد.
هنگامی مهریه به صورت عندالاستطاعه باشد زوجه تنها زمانی میتواند مهریه یا صداق خود را دریافت کند که تمکن مالی زوج را بتواند به هر طریقی ثابت نماید.
√ همچنین باید به این موضوع اشاره نمود که زوجین میتوانند با توافق خودشان مهریه را عندالمطالبه یا عندالاستطاعه تعیین کنند، حتی بخشی از مهریه می تواند به صورت عندالمطالبه و بخش دیگر مهریه عندالاستطاعه باشد.
| آیا پس از عقد نیز می توان نحوه مطالبه مهریه را از عند الاستطاعه به عندالمطالبه و یا بالعکس تغییر داد؟
در صورتی که مهریه در عقد نکاح به صورت عندالمطالبه قرار داده شده باشد پس از مدتی با توافق زوجین این مهریه به صورت عندالاستطاعه قابل تغییر است.
√ ممکن است برخی از زوجین برای تسلیم مهریه زمان تعیین کنند. به طور مثال ضمن سند نکاحیه شرط کنند که تا ۴ سال پس از ازدواج، زوجه امکان مطالبه مهریه را نداشته باشد.
√ این نکته قابل ذکر است که زوجین می توانند هر طرقی را برای پرداخت مهریه در نظر بگیرند
صرفا مهریه ای که به صورت عین باشد به محض وقوع عقد ازدواج در مالکیت زوجه قرار می گیرد و پس از آن زن میتواند هر گونه تصرفی در خصوص آن مال بنماید
√ به طور مثال چنانچه مهریه زوجه یک دستگاه آپارتمان باشد (عین معین) و هنگام عقد موجود باشد در این فرض به محض انعقاد نکاح، زوجه مالک مهریه شده و میتواند هرگونه اقدامی در خصوص آپارتمان داشته باشد
در غیر این صورت، مهریه دینی می باشد به گردن زوج و زوجه به نوعی طلبکار محسوب می شود
رای دادگاه مبنی بر مطالبه مهریه عندالاستطاعه
• تجدید نظرخواهی آقای الف بطرفیت خانم ب از دادنامه شماره … مورخ … صادر شده از شعبه … دادگاه عمومی … که به موجب آن ضمن رد واخواهی و تائید دادنامه غیابی شماره … نتیجتا تجدید نظرخواه به تادیه تعداد 160 سکه بهار آزادی بابت مهریه در حق تجدید نظرخوانده محکوم شده وارد و موجه است و رای مزبور مطابق قانون و دلائل موجود در پرونده صادر نشده است
• زیرا مطابق سند رسمی ازدواج طرفین تادیه مهریه زوجه مقید به استطاعت مالی زوج گردیده و لذا زمانی میشود مورد مطالبه قرار گیرد که استطاعت و تمکن مالی زوج محرز باشد و لازمه اش این است که در دادخواست مطالبه مهریه با اقامه دلیل حکم به استطاعت مالی زوج نیز خواسته شود و یا لااقل دلیل استطاعت او اقامه شود و دادگاه قبل از صدور حکم به تادیه مهریه به ادعای استطاعت رسیدگی کرده در صورت احراز استطاعت به تادیه تمام یا بخشی از مهریه مورد مطالبه حکم مقتضی صادر نماید
• صدور حکم به تادیه مهریه به صورت معلق و مشروط به استطاعت فاقد وجاهت قانونی است لذا با استناد به ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی دادنامه تجدید نظرخواسته نقض میشود و با استناد به ماده 2 قانون مزبور قرار رد دعوا صادر میگردد این رای قطعی است.
• وکیل مهریه بنیان حقوقی دادحامی بنا بر رای صادره بیان می کند:
با توجه به رویه قضایی که نمونه رای اصداری نشان از آن دارد چنانچه مهریه عندالاستطاعه باشد، ابتدا لازم است استطاعت مالی زوجه با ارائه دلیل در دادگاه به اثبات برسد ، در صورت اثبات استطاعت و توانایی بر پرداخت دادگاه حکم به تادیه مهریه صادر خواهد نمود
∴ پرسش و پاسخ
چه اموالی را می توان به عنوان مهریه تعیین نمود؟
هر چیزی که مالیت داشته و قابل تملک باشد را می توان به عنوان مهریه تعیین کرد
آیا پس از عقد ازدواج می توان مهریه را از عندالمطالبه به عندالاستطاعه تغییر داد؟
با توجه به توضیحاتی که داده ایم پاسخ به این سوال مثبت است
.
دیدگاه



