انتقال مال غیر | اجاره و فروش مال دیگری
بر اساس قانون راجع به مجازات انتقال مال غیر می توان گفت که انتقال نامشروع و غیر قانونی هر نوع مال متعلق به دیگری، چه به صورت عینی ( مانند فروش خانه یا خودرو ) چه منافع آن ( مانند اجاره دادن ملک ) توسط اشخاص به دیگری همراه با سوء نیت موجب تحقق انتقال مال غیر می گردد
به زبان ساده تر اصولا هریک از افراد اجتماع، اختیار تصرف در اموال خویش را دارند و می توانند اموال خود را به اشخاص مورد نظر خویش انتقال دهند اما در این بین افرادی هستند که قانون را نقض کرده و تصور می کنند اختیار تصرف و دخالت در اموال دیگران را نیز دارند
در این فرصت قصد داریم که به جرم انتقال مال غیر و همچنین اجاره و فروش مال دیگری بپردازیم
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
انتقال مال غیر
ماده یک قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر، کسی را که مال غیر را با علم به اینکه مال متعلق به غیر است را به هر نحوی عیناً یا منفعتاً و بدون مجوز قانونی به دیگری منتقل کند، کلاهبردار محسوب کرده است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل کیفری متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ بنابراین اگر فردی اموال دیگری را بدون اذن و با علم به اینکه آن مال متعلق به خود شخص نبوده به شخص دیگر منتقل کند جرم انتقال مال غیر را مرتکب شده است.
انتقال مال غیر
اجاره مال متعلق به دیگری
اجاره مال دیگری
نکته حائز اهمیت این است که قانون گذار ما علاوه بر انتقال مال، انتقال منافع مال را هم مدنظر قرار داده است با این توضیح که اگر منافع مال بدون اذن مالک منتقل شود، جرم انتقال مال غیر به وقوع پیوسته است.
√ به عنوان مثال اگر فرد الف آپارتمان متعلق به شخص ب را به دیگری اجاره دهد در مظان اتهام جرم انتقال مال غیر قرار می گیرد و مقام قضایی به موجب قانون فرد الف را به مجازات کلاهبرداری محکوم می نماید.
انتقال مال غی
جرم انتقال مال غیر از جمله جرایمی است که علاوه بر جنبه خصوصی، دارای جنبه عمومی نیز می باشد بنابراین علی الاصول از جرایم غیر قابل گذشت می باشد به بیان ساده اگر شاکی گدشت خود را اعلام کند، دادگاه به جرم فرد رسیدگی می نماید و این اعلام گذشت کافی برای خلاصی شخص مرتکب جرم نیست.
√ زیرا عمل فرد موجب برهم خوردن نظم عمومی و امنیت جامعه می گردد اما علی الاصول این اعلام گذشت باعث تخفیف در مجازات مرتکب می شود.
انتقال مال غیر
آیا در همه موارد جرم انتقال مال غیر، غیر قابل گذشت است؟
انتقال مال غیر قابل گذشت است
پاسخ این سوال را باید در تغییرات اخیر قانون جست و جو کرد بدین توضیح که جرم انتقال مال غیر در صورتی غیر قابل گذشت است که ارزش مالی که موضوع جرم انتقال مال غیر می باشد بیش از ۱۰۰ میلیون تومان باشد
√ در اینصورت اعلام گذشت مالک، باعث موقوفی تعقیب متهم نخواهد شد و همانطور که اشاره شد این اعلام گذشت به موجب می تواند موجب تخفیف در مجازات شخص مرتکب شود.
√ بنابراین در صورتی که ارزش مال کمتر از 100 میلیون تومان باشد جرم انتقال مال غیر، قابل گذشت بوده و به محض اعلام رضایت می بایست قرار موقوفی تعقیب صادر شود.
وکیل کیفری
انتقال مال غیر جرم بوده یا آثار حقوقی در پی دارد؟
باید گفت آنچه که انتقال مال به این صورت از معاملات ذکر شده را از قانون مدنی متمایز می کند، سوء نیت طرفین یا یکی از طرفین (قصد اضرار) می باشد.
یعنی من آگاه هستم که این اقدام به دارایی اشخاص ضرر می رساند اما با این وجود اصرار به انجام این عمل مجرمانه دارم.
√ این در حالیست که معامله بدون اذن که در قانون مدنی بدان اشاره شده است زمانی محقق می شود انتقال دهنده خود را مالک معرفی نمی کند و معامله را به نام مالک حقیقی ولی بدون اذن او منعقد می کند.
به هر حال وجود قصد و سو نیت در همه جرایم شرط نیست اما در وقوع جرم انتقال مال غیر شرط اساسی است.
√ در ادامه یکی از مباحثی که در خصوص این موضوع به ذهن خطور میکند، وضعیت و تکلیف اشخاصی است که اموال دیگری بدون اطلاع و اذن مالک به شخص انتقال گیرنده منتقل شده است.
وکیل پایه یک دادگستری
قانون گذار ما برای جامع بودن برخورد با این وضعیت ، دو حالت را برای برخورد با انتقال گیرنده در نظر گرفته است:
√ در صورتی که انتقال گیرنده عالم به عدم مالکیت انتقال دهنده باشد و آگاه باشد که انتقال دهنده بدون اذن و اطلاع مالک حقیقی یا حقوقی اقدام به انتقال مال به وی نموده است، انتقال گیرنده نیز در حکم شریک جرم انتقال مال غیر می باشد و به مجازات مقرر در قانون محکوم می شود.
اما اگر انتقال گیرنده نسبت به این وضعیت (عدم وجود اذن و اطلاع مالک) نا آگاه بوده صرفا باید به رد مال به مالک اقدام کند و جرم فقط متوجه شخص انتقال دهنده می باشد.
مسئله ی دیگری که در این جرم باید مورد بحث قرار گیرد اعلام شکایت مالک مال می باشد.
√ همانطور که گفته شد اگر مالک از این انتقال مطلع نبوده و پس از منعقد شدن معامله میان انتقال دهنده و انتقال گیرنده، مطلع شود مکلف است ظرف مدت یک ماه پس از آگاهی از وقوع معامله نزد مقام قضایی اعلام شکایت کند و اگر ازین امر خودداری کند خود نیز در مظان اتهام قرار میگیرد و به مجازات معاونت در جرم انتقال مال غیر محکوم خواهد شد.
انتقال مال غیر در خصوص اموال مشاعی
بعضا دیده میشود که جرم فروش مال غیر توسط یکی از ورثه یا بیشتر یا یکی از شرکای مال مشاعی به وقوع می پیوندد.
بطور مثال تصور کنید شش نفر مالک مشاعی یک باغ هستند و قدرالسهم هریک به صورت یک دانگ می باشد اما به هر جهت هنوز سهم هیچ یک مفروز و مشخص نگردیده است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با بهترین وکیل کیفری متخصص و با تجربه تهران از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
در این میان یکی از شرکا به این فکر می افتد که سهم خویش و سایرین را جهت کسب سود بیشتر برای خود و تضرر به سایرین به دیگر منتقل کند در این حالت نیز جرم فروش مال غیر به وقوع پیوسته است و هر یک از شرکا و انتقال گیرنده نا آگاه به این وضعیت (عدم وجود اذن و اطلاع سایر شرکا و قصد تضرر به سایرین) حق شکایت از انتقال دهنده را دارند.
∴ پرسش و پاسخ
انتقال مال غیر یا اجاره مال دیگری چه جرمی است؟
همانطور که توضیح داده ایم انتقال نامشروع و غیر قانونی هر نوع مال متعلق به دیگری، چه به صورت عینی ( مانند فروش خانه یا خودرو ) چه منافع آن ( مانند اجاره دادن ملک ) توسط اشخاص به دیگری همراه با سوء نیت موجب تحقق انتقال مال غیر می گردد
انتقال مال غیر با سند عادی قابل تحقق است یا رسمی؟
انتقال اموال می تواند هم به صورت عادی و هم به صورت رسمی انجام شود به موجب همین علت بوده که محاکم انتقال مال غیر از طریق سند عادی (قولنامه یا مبایعه نامه) و همچنین سنر رسمی را مشمول این جرم دانسته اند
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲