جرم فروش مال توقیف شده و مجازات آن
هنگامی که به موجب حکم دادگاه مالی توقیف شده که بدهی و دیون از محل آن مال توقیف شده پرداخت شود، به موجب قانون تدابیری برای شخص توقیف کننده پیش بینی شده است
به موجب قانون اجرای احکام امتیازاتی برای شخص محکوم له (شخصی که حکم به نفع وی صادر شده است) نسبت به مال توقیفی در نظر گرفته شده است
یکی از این امتیازات مربوط به زمانی است که مالک مال توقیف شده به دلیل ضایع شدن حق توقیف کننده نتواند پس از توقیف آن مال را به دیگری انتقال دهد که در ادامه قصد داریم که به جرم فروش مال توقیف شده و مجازات آن بپردازیم
توقیف اموال چیست؟
توقیف در لغت به معنای جلب، حبس، ضبط کردن و بازداشت کردن می باشد.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
توقیف اموال در اصطلاح حقوقی نیز به جهت حفظ حقوق شخص بازداشت کننده و ضایع نشدن حقوق شخصی که مال را توقیف نموده است در نظر گرفته شده است و دادگاه به موجب قانون اقدام به توقیف اموال فرد می کند.
√ در واقع به موجب این حکم تمام اموال و دارایی های مدیون یا محکوم علیه به جز مستثنیات دین (اموالی که برای معیشت محکومعلیه یا بدهکار لازم است) توقیف شده و بدهیها از محل اموال و داراییهای توقیف شده پرداخت می شود.
لازم است بدانید که تشریفات توقیف اموال منقول و غیرمنقول متفاوت است.
√ اموال منقول اموالی هستند که قابلیت جابجا شدن به صورت فیزیکی دارند مانند خودرو در مقابل اموال غیرمنقول این قابلیت جابجایی فیزیکی را ندارند مانند ملک
انواع توقیف اموال
بر اساس قانون اجرای احکام مدنی توقیف اموال به دو نوع توقیف تامینی و توقیف اجرایی تقسیم می شود.
به طور کلی قانون اجرای احکام مدنی مقرر کرده است که:
√ همین که اجراییه به محکوم علیه (مدیون) ابلاغ شد، محکوم علیه مکلف است ظرف ۱۰ روز مفاد آن را به اجرا بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکوم به (بدهی) بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفای محکوم به از آن میسر باشد
و در صورتی که خود را قادر به اجرای مفاد اجراییه نداند باید ظرف مهلت مزبور جامع دارایی خود را به قسمت اجرا تسلیم کند و اگر مالی ندارد صریحاً اعلام نماید
√ بنابراین چنانچه حکم به پرداخت بدهی صادر شود، محکوم علیه یا شخص بدهکار باید ظرف ده روز از ابلاغ رای بدهی را پرداخت کند یا به گونه ای با محکوم له یا طلبکار بر سر موعد پرداخت محکوم به (دین و طلب) توافق کند.
اما در صورت امتناع بدهکار از پرداخت بدهی، طلبکار می تواند تقاضای توقیف اموال او را به دادگاه ارائه کند.
| توقیف تامینی :
به این دلیل که ممکن است طرف دعوا در آینده به موجب حکم دادگاه محکوم علیه شناخته شود اموال خود را به قصد فرار از دین پنهان کند یا به دیگری منتقل کند، در این شرایط طلبکار می تواند قبل از صدور رای به محکومیت، اموال او را برای توقیف معرفی کند و درخواست توقیف اموال را به دادگاه مربوطه تقدیم کند. به این نوع توقیف، توقیف احتیاطی یا تامینی می گویند.
| توقیف اجرایی :
چنانچه مهلت ده روزه برای محکوم علیه تمام شد و حکم را اجرا نکرد و بدهی را پرداخت نکرد، در این شرایط طلبکار می تواند درخواست توقیف اموال داشته باشد که فوراً به این درخواست رسیدگی خواهد شد و اموال و دارایی فرد بدهکار توقیف خواهد شد که به آن توقف اجرایی می گویند.
آیا مالک مال توقیف شده امکان انتقال مال را دارد؟
در صورت توقیف مال، مالک آن مال توقیف شده دیگر اجازه هیچگونه نقل و انتقال و فروش مال توقیف شده را ندارد.
√ تفاوتی ندارد که نقل و انتقال عین مال و یا حقوق مالی مربوط به آن توقیف شده باشد به طور مثال مال در رهن گذاشته شود، در هر صورت نقل و انتقال صورت گرفته جرم محسوب می شود و مطابق قانون مجازات دارد. در ادامه به توضیح توقیف اموال و انواع آن و جرم فروش مال توقیف شده و مجازات آن پرداخته خواهد شد.
برای ارتباط و مشاوره حقوقی با وکیل هم اکنون با شماره 02193111000 تماس حاصل فرمائید.
جرم فروش مال توقیف شده
همانطور که پیش از این گفته شد هنگامی که شخصی به موجب حکم دادگاه محکوم به پرداخت مالی می شود اما در مهلت ده روزه از زمان ابلاغ حکم اقدام به اجرای حکم و پرداخت مال نمیکند، طرف مقابل میتواند با معرفی اموال او درخواست توقیف اموال را به دادگاه ارائه کند. که در این صورت اموال او معادل با میزان مالی که به پرداخت آن محکوم شده توقیف می گردد.
√ مالی که توقیف شده غیر قابل تصرف می باشد یعنی چنانچه فرد یا هر شخص ثالثی در مال توقیف شده تصرفی کند، متهم به فروش مال توقیفی می شود.
فروش یا هر گونه نقل و انتقال مال توقیف شده نیز تصرف غیرقانونی در مال توقیفی است و جرم انگاری شده است.
√ قانون مجازات اسلامی نیز در این خصوص مقرر کرده است که: هرکس آگاهانه در اشیا و یا اموالی که توسط مقامات ذیصلاح توقیف شده است، بدون اجازه دخالت یا تصرفی نماید که با توقیف منافات داشته باشد، حتی اگر مداخله کننده یا متصرف مالک آن باشد، مجرم تلقی میشود.
مجازات جرم فروش اموال توقیفی
به طور کامل توضیح داده شد که هرگونه دخل و تصرفی در مال توقیف شده بدون اجازه مقام قانونی صلاحیت دار جرم است.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با وکلای پایه یک دادگستری متخصص و با تجربه از طریق تلفن از 9 صبح الی 20 شب
تماس از داخل و خارج کشور : 93111000-021 در صورت درخواست مشاوره حقوقی به صورت آنلاین کلیک کنید
√ فروش و یا هرگونه نقل و انتقال مال توقیفی نیز از جمله موارد دخالت و تصرف در مال توقیف شده می باشد، بنابراین قانون گذار در قانون مجازات اسلامی برای این جرم ٣ ماه تا ١ سال حبس در نظر گرفته است.
∴ پرسش و پاسخ
توقیف اموال به چند صورت است؟
همانطور که توضیح داده ایم در یک نوع از تقسیم بندی توقیف مال به تامینی و اجرایی تقسیم می شود
آیا فروش مال توقیف شده مجازات کیفری در پی دارد؟
بنابر آنچه که پرداختیم پاسخ به این سوال مثبت است
نگارش توسط تحریریه دادحامی | بروزرسانی: ۲۷-۱۰-۱۴۰۲